A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Csokoládé- és borbár

Új helyen nyitott üzletet a VinoWonka

2012-09-18 | Tóth Adrienn


Csokoládé- és borbár

A vinoWonka Csokoládé- és Borbár már korábban is létezett. Az Erkel utcában működő üzlet azonban most a Corvin sétányra költözött, hogy nagyobb belső alapterületen, valamint egy terasszal kibővülve fogadja a csokoládé- és borkedvelőket. A kizárólag magyar borokból, bonbonokból és csokoládékból álló kínálatról Jozifek Csillát, a vinoWonka egyik tulajdonosát kérdeztük.


A korábbi évekhez képest nem változott kínálatunk kialakításának koncepciója, most is kézműves magyar termékeket tartunk, legyen szó az italokról vagy az édességekről. A borportfóliónk olyan magyar tételekből áll, amelyek nem találhatóak meg a szupermarketek polcain. Pécsiek vagyunk, fontosak nekünk az arról a tájegységről származó borok, így elérhetőek nálunk többek között a mohácsi Planina vagy a pécsi Radó pincészetek palackjai.

A korábbi üzletünk kínálatához képest talán csak egy jelentős változással találkozhatnak a vevőink: egy termékcsoporttal bővültünk. A hazai sörforradalomba bekapcsolódva három csapon is mérünk kézműves magyar söröket. A konyhai kapacitásunk növekedésével pedig sör- és borkorcsolyákkal, például sajt- és sonkatálakkal, krémekkel, grillszendvicsekkel, szárnyas rilette-tel várjuk vendégeinket.

Csokoládé- és borbár

Megemlíthetőek nevek az édességek kapcsán is?

Csokoládéink és bonbonjaink is kizárólag hazai előállításúak, alapanyagukat elsősorban francia és belga forrásból szerzik be készítőik. A nagymarosi FG Csokoládéműhely és a budapesti Bilák Imre a két legrégebbi hazai bonbonkészítőnek számít. Polcainkon ugyanakkor többek között ott vannak a Pelle-Molnár házaspár különlegességei is.

A borral való kapcsolata szempontjából pedig ki kell emelnem a máriagyűdi Kakas Bonbont, akik talán a legmélyebben ásták bele magukat a borok és a bonbonok párosításának témakörébe. Így széles kínálattal bírnak különböző, konkrét borokhoz illő nyalánkságokból. Nem véletlen ez, hiszen Andi dolgozik a műhelyben, míg férje, János boros ember.

Valószínűleg kevesen bírnak az országban hozzád hasonló tapasztalattal a bor és a csokoládé párosítása terén. Megfogalmazhatóak bizonyos összefüggések?

A műfaj egyáltalán nem könnyű, és nem nagyon akad fix recept. Nálunk jelenleg 130 féle bor kapható, ezekből mégis mindössze 20-30 rendelkezik egy konkrét bonbon-csokoládépárral. Hiába kedvelek egy bort, előfordul, hogy egyszerűen nem találok hozzá megfelelő édes kíséretet.

Alapvetően két feladat áll ilyenkor az ember előtt: kereshetünk borhoz bonbont vagy csokoládét. A kettő különbözik. Borhoz bonbont keresni egyszerűbb, hiszen a töltelék által lehet megközelíteni a bor aromakészletét. Ez persze nem jelent szolgai követést, előfordulhat akár az is, hogy egy vörösborhoz mogyorós tejcsokoládét választunk.

Csokoládé- és borbár

Sajnos nem lehet bizonyos alapanyagokat, bonbonokat bizonyos szőlőfajtákhoz rendelni. Ha belegondolunk, hogy mekkora különbség van ugyanazon szőlőfajta borai között, ha azok különböző évjáratokból, termőhelyekről, pincészetekből vagy akár hordókból származnak, ez könnyedén belátható.

Miért nehezebb borhoz csokoládét illeszteni?

Itt nem hagyatkozhatunk egy töltelékre, amely ráhangolna minket az adott borra, hiszen a csokoládéknál kizárólag a kakaóbab a fontos. Ma már ugyanúgy megtalálhatóak a terület-, sőt akár az ültetvényszelektált csokoládék, ahogy ezt a boroknál megszokhattuk. A termőhelynek pedig ebben az esetben ugyanakkora a jelentősége. Mivel itt egy sokkal szűkebb pályán mozgunk, finomabb érzékekre, nagyobb gyakorlatra van szüksége a kóstolónak.

A megnyitón túl vagytok, lassan egy hónapja működik már az új üzlet. Milyen események várhatóak a jövőben?

A holnapután kezdődő Édes Napok fesztiválon mind a négy napon ott leszünk. A helyszínen debütál majd több új bor-bonbon páros, valamint saját táblás csokoládénk első három íze.

Októberben azután elindulnak heti rendszerességgel programjaink: havonta egyszer itt tartja majd ezentúl is klubgyűlését a Csokilabor, szeretnénk rendszeresen egy-egy borászt vendégül látni, valamint havonta mutatjuk be csokoládé- és borújdonságainkat is. A megnyitón bulit rendeztünk, ahol egy DJ határozta meg a hangulatot. Ugyan tánctér a jövőben sem lesz, de az elképzelhető, hogy hasonló zenés eseményekre máskor is sor kerül.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!