A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A furmintnak könnyű helyet találni az asztalon

Furmint Február 2012

2012-01-31 | Tóth Adrienn


A furmintnak könnyű helyet találni az asztalon

A furmint évszázadokig a világviszonylatban is kiemelkedő édes borok alapjaként volt ismert. Az utóbbi egy évtizedben azonban egyre több borász foglalkozik komolyan száraz boraival is. Ez utóbbi kategóriában legismertebbnek a nagy testű, hordós érlelésű tételei számítanak, de léteznek alternatívaként könnyedebb, gyümölcsös példák is. Sőt, az utóbbi években pezsgőt is egyre többen készítenek ebből a százarcú szőlőfajtából. Sokszínűségéért igazán hálásak lehetünk, hiszen ez teszi lehetővé, hogy annyiféleképpen illeszthetővé váljon a hazai és nemzetközi gasztronómia remekeihez.


A Furmint Február egy alulról szerveződő, civil összefogás, amely révén 2012-ben immár harmadik éve terelődik a figyelem a furmintra februárban. A Vinoport.hu Online Bormagazin vezető hazai pincészetekkel, éttermekkel és borkereskedésekkel együttműködve dolgozik azért, hogy ebben a téli hónapban mind több ember ízleljen meg egy pohár furmintot, ideális esetben egy hozzá illő étel társaságában.

A furmintból tradicionális módon készített pezsgő nemcsak az étkezés elindítására alkalmas, hanem üde savai révén egy zöldségek, sajtok vagy halak által meghatározott előételt is méltón kísér. A döntést, hogy egy könnyedebb, részben tartályos érlelésen alapuló száraz furmint, vagy egy testesebb, karakteresebb hordós érlelésű tétel kerüljön a poharunkba a főételhez, nemcsak az alapanyag, hanem az elkészítés módja is befolyásolhatja. Míg – akár szárnyas, akár sertés esetében – a párolás lágyabb, gyümölcsösebb partnert igényel, addig egy grillezett vagy sült fogás csak profitálhat a furmint gazdagabb megjelenési formáiból.

A furmint esetében érdemes arra is figyelni, hogy ne csak a két végletben, azaz a száraz és az édes borokban gondolkozzunk. A viszonylag késői szüret és az évjáratok változatosságának köszönhetően ugyanis gyakran előfordul kisebb-nagyobb természetes maradékcukor-tartalom a borban. Ettől azonban az általában száraz bort ivóknak sem kell megijedniük, hiszen a furmint félszáraz mivolta a legtöbb esetben inkább egyfajta kerekség formájában érezhető, nem veszítjük el a szárazbor-érzést.

A furmintnak könnyű helyet találni az asztalon

Furmint és étel vonatkozásban a legbejáratottabb utat kétségtelenül az édes borok jelentik. Ezt a labdát pedig egy borok iránt érdeklődő ínyencnek érdemes minél többször lecsapnia. Hiszen ebben az esetben nem kell magunkat kizárólag az édességekre korlátozni. Egy aszú, egy édes szamorodni vagy egy tartalmasabb késői szüretelésű tétel különleges párost alkothat ugyanis érlelt kéksajttal vagy liba-, illetve kacsamájjal. Ha a klasszikusok jegyében mégis az édességek terén kalandoznánk, érdemes olyan gyümölcsközpontú desszertet választanunk furmintunk mellé, amelynek édességi foka alacsonyabb, mint az őt kísérő boré.

Kézdy Dániel, a Furmint Február ötletgazdája a mozgalom céljaként azt jelöli meg, hogy ebben a hónapban minél többen beszélgessenek egy pohár furmint mellett. Erre lehetőség nyílik országszerte több étteremben is, ahol fogásokat vagy külön ételsorokat komponálnak a hozzáértő séfek a furmintokhoz. Sok borkereskedő révén azonban különösen széles kínálat áll a furmintkedvelők rendelkezésére a borszaküzletekben is a hónap folyamán, így adódik a lehetőség, hogy családtagjaink és barátaink körében otthon kerüljünk meghitt közelségbe ezzel a szőlőfajtával.

A Nagy Furmint Február kóstoló részleteiért kattints IDE!

A hónap folyamán zajló rendezvényekért pedig Programajánló rovatunkba!

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!