A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Átalakult az Aborozó Borbár

A pincehangulat megőrzése és modernitás

2013-12-18 | Tóth Adrienn


Átalakult az Aborozó Borbár

Ismét megnyitott az Aborozó november végén Siklóson. A látványpinceként és rendezvényházként működő helyszínt tulajdonosai belsőépítészeti és borkínálati szempontból egyaránt újraálmodták. Arról, hogy milyen átalakításokon esett át az épület, és milyen koncepció alapján vezetik azt a jövőben, Fehér Kata rendezvényszervezőt kérdeztük.


Alapvetően milyen szemléletmód határozta meg a belső terek átalakítását? Hogyan ötvöződött a klasszikus a modernnel?

A klasszikus stílus esetünkben a hagyományos pince stílusát jelenti. Hófehér falak, itt-ott téglával kiegészítve, megtoldva, ezek azok a stíluselemek, amik már a régi pincékben is megjelentek. Nálunk a pincehőmérséklet is valóban azt jelenti, amit, de ki szeret hideg pincében bort kóstolni egész este, vagy egy zenés rendezvényt a hidegben végigücsörögni? A tervezők és a kivitelezők a legmodernebb technikával szerelték fel a borozót, hogy vendégeink minden kényelmi igénye kielégítésre kerüljön.

Mit jelentenek az új elemek és új terek a korábbiakhoz képest?

Az Aborozó három részre bontható. A bejáraton belépve adott egy rusztikus, nagy belmagassággal rendelkező tér, melyet megnagyobbítottunk, hogy a modern, kényelmes bútorok teret kapjanak, és ötvözve legyenek a közel kétszáz éves falakkal, valamint a természet erejével.

Falakat bontottunk a szó szoros értelmében, hiszen a fő cél az volt, hogy minél nagyobb, átláthatóbb és összefüggő teret alkossunk meg. Barna-vajszínű beépített ülőgarnitúrára cseréltük az asztalokat, melyek szintén a térből vettek el eddig. A pultot megemeltük és kibővítettük, hogy divatos borozóhangulatot idézzünk ezen a téren is. A falfelületre végig egy kb. 2x5 méteres tükör került felszerelésre, mely optikailag további távlatokat nyitott meg. Ez a rész ültetve 14 fő, állófogadások esetén 24 fő részére alkalmas.

A lépcsőn lemenve érkezünk meg a lenti pincébe. A hangulat egy igazi, autentikus, nagy boltívekkel, kőfalakkal, nemes penésszel teli építészeti műemlék. A legkisebb átalakítást éppen ezért ezen a részen végeztük, a meghatározó színvilágot követve sötétbarnára pácoltuk a berendezést, mint az Aborozó fafelületeit összességében. Ez a színharmónia végigkíséri az egész helyszínt. Lent is dominál a vajszín a barna mellett. A falak megmaradtak a hófehér színükben, melyeket több, Siklós városról készült régi, antik hatású kép egészít ki. Ez a rész 40 fő leültetésére alkalmas.

Átalakult az Aborozó Borbár

A pince legkisebb, ám legizgalmasabb része vált mindenki számára a nagy kedvenccé. A beépített téglák, itt-ott foltos falak senkit nem ijesztettek meg, és senki nem is kívánta kijavítani ezeket a hibáknak egyáltalán nem nevezhető részeket. Magasított asztalokkal és bárszékekkel töltöttük meg a belső pince terét. Amikor az ember beül ide a kedvenc boraival, valóban az az érzése támadhat, hogy egy régi pincében borozgat. Tökéletes hely a világmegváltó kérdések megválaszolására, arra, hogy tartalmasan töltsük el az időnket a barátokkal, a családdal, igazából akár még egy idegennel is.

Említene néhány kuriozitással bíró bort a borkínálatból mind siklósi, mind nem siklósi vonatkozásban?

A Siklós-Villány-Mohács és Pécs vonalon egyre inkább szárnyal az idegenforgalom. Magyarok és külföldiek számára egyaránt tökéletes ez a helyszín ahhoz, hogy utazásuk célpontja legyen. Adott egy impozáns környezet, lenyűgözően kedves és barátságos helyi emberek, és a borászainknak köszönhetően felejthetetlen borok.

Siklósra koncentrálva van nekünk egy Tenkes-hegyünk, siklósi várunk, sétálóutcánk, templomaink. Villány és Máriagyűd pedig csak pár kilométerre található, ami számos további turisztikai látványosságot tartogat az odalátogatók, de akár a csak átutazók számára is.

Itt jön a képbe az Aborozó borkínálatának kialakítása. Azokra is gondolunk, akik csak pár napra érkeznek a régióba, hiszen biztosítva van részükre egy egész Magyarországot magába foglaló gasztronómiai élmény. Siklóson és Villányban rengeteg kitűnő borozó, pincészet található. De hol tudnak az ide látogatók egy helyen a környék legkitűnőbb boraiból kóstolni? Az Aborozóban. Borbárunk összefogja a környék borászatait. A repertoárban megtalálhatóak Bock Józsi bácsi boraitól kezdve a Günzer testvérek alkotásain át Riczu Tamás és Stier István remekművei is.

Természetesen nem csak a régión belül szelektáltunk. Tokajból Orosz Gábo rÁldomását emelném ki, Egerből Gál Tibi borait kínáljuk vendégeinknek. Ezt a listát a végtelenségig lehetne sorolni, érdemes inkább ellátogatni hozzánk, és nekiállni a kóstolósornak!

Milyen nyilvánosságnak meghirdetett rendezvényekkel, programokkal készülnek?

Az Aborozó mint rendezvényház tevékenykedik Siklóson. A hivatalos VIP megnyitó volt az első rendezvényünk, mely elsöprő sikert aratott. Az estét a színvonalas és táncra hívogató dzsesszdallamairól ismert Mrs. Columbo tette még inkább feledhetetlenné. A jövőben számos céges, illetve magánrendezvénynek is elébe nézünk, az időpontokra már beérkeztek a foglalások.

Átalakult az Aborozó Borbár

Szintén készülünk a nyilvánosság előtt meghirdetett programokkal, első ilyen eseményünk 2014. február 8-án fog zajlani. Kicsit farsangi, kicsit romantikus Valentin-napra alapozó. Az eseményre Rakonczai Imre érkezik, és kápráztatja el a hallgatóságot. Továbbá készülünk a borászokkal karöltve vezetett borkóstolók, borkurzusok megszervezésére is.

Milyen rendszer szerint van nyitva a helyszín?

Rendezvényhelyszín lévén előre egyeztetett időpontokban, rendezvények idején tart nyitva az Aborozó borbár.

Milyen gasztronómiai kíséretet biztosítanak a borokhoz?

Az Aborozóban felszolgált ételeket az elismert helyi Tenkes Csárda biztosítja. Ételeik garantálják, hogy vendégeink a lehető legjobb minőséget kapják minden esetben. A Tenkes Csárda séfje, Koncz Tamás a magyaros ételeket újragondolva készíti el. Előre egyeztetett rendezvény esetén természetesen igyekszünk a legkielégítőbb menüsorral előállni vendégeink felé.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!