A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Növeljük a háttércsapat jelentőségét

Nemes Richárd nyilatkozott 2. rész

2013-04-06 | Tóth Adrienn


A Pannon Bormustra szervezőjével, Nemes Richárddal készített interjúnk első részében már vizsgálat alá vettük, milyen lépéseket tettek meg annak érdekében, hogy az idei verseny a korábbiaknál is professzionálisabb és objektívebb körülmények között menjen végbe. Eddig a zsűri összetételéről volt szó, és egyelőre maradunk is ennél a témánál, hiszen súlyuk a borverseny szempontjából óriási.


Cikkünk első részéhez kattints IDE!

A korábban említett magyar zsűritagokon és a sommelier-ken túl kik érkeznek újságírói státuszban?

Tim Atkin MW angol borszakíró, akinek weboldala 2011-ben Louis Roederer-díjat kapott a legjobb boros honlap kategóriában, 2012-ben pedig a nemzetközi borpiaci kutatóintézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértője közé választotta.

Stephen Tanzer hazai körökben kevésbé ismert amerikai borszakíró. Robert Parkerhez hasonlóan egy több mint 25 éve működő, kéthavonta megjelenő folyóirat, az International Wine Cellar  kiadója és szerkesztője. Az IWC-nek 50 államban és 34 országban vannak előfizetői. Azt mondják róla, ő a csendes megmondó ember, és várhatóan jelentősége a Parker-szemlélet visszavonulásával a jövőben csak növekedni fog. Ahogy a kommunikációjában, úgy a borban is előtérbe helyezi a kifinomultságot az erővel szemben.

A harmadik újságíró Lengyelországból érkezik. Tomas Prange-Barczyński a piacvezető Wino magazin alapító-főszerkesztőjeként fontos véleményformáló, Lengyelország pedig továbbra is fontos piaca a magyar boroknak.

Az utóbbi három évben megfigyelhető a nevezők mezőnyének átalakulása a korábbi versenyekhez képest?

Tény, hogy sok olyan kisebb, prémium pincészet nevezett, akik korábban nem vettek részt a borversenyen. Ez egy újfajta látásmódnak köszönhető, amely abban nyilvánul meg, hogy sokan nem is feltétlenül az elnyerhető címek miatt küldik be a boraikat, hiszen tételeik értékesítése egyébként sem okoz óriási erőfeszítést, hanem azért, mert a versenyt követően megkapják a zsűritagok pontjait és kóstolójegyzeteit.

Sokan megfogalmazták ezzel kapcsolatban, hogy megéri nekik kifizetni a nevezési díjat azért, hogy olyan emberek alkossanak véleményt a boraikról, akiket egyébként nagyon nehéz lenne közvetlenül elérni. E szempont fontosságával egyetértünk, ezért a versenyt követően az eredménytől függetlenül minden nevező megkapja a pontokat és a jegyzeteket.

A zsűri összetételén túl milyen más formában várható megújulás?

A bírálók kérése és javaslatai alapján az előkészítő csapat súlyát is megnöveltük. Eddig az általam vezetett szakmai csapat készítette elő a kóstolásra a borokat, szem előtt tartva a megfelelő hőmérsékletet és ütemet, valamint kiszűrve a dugós borokat.

Növeljük a háttércsapat jelentőségét

Újdonság lesz, hogy egyrészt kihasználjuk az általunk fejlesztett online értékelő rendszer adta lehetőséget. Például annak köszönhetően, hogy élőben látjuk, hogy egy-egy borra milyen pontokat adtak a bírák, abban az esetben, ha jelentős pontkülönbségeket tapasztalunk, beviszünk egy újabb palackot az adott borból.

Másrészt a csapatunk kiegészül Cseke Gábor magyar sommelierbajnokkal is, amelynek köszönhetően nemcsak létszámban, de szaktudás tekintetében is fejlődhetünk az előkészítés terén.

Hogyan zajlik majd le pontosan a verseny?

A kilenc zsűritag az első másfél napon háromfős panelekre osztva kóstolja végig a nevezett borok egyharmadát. Ebben a szakaszban a panel tagjainak lehetőségük van arra, hogy kommunikáljanak egymással. A csapatokat egy-egy magyar szakértő vezeti, akiket széles körű nemzetközi tapasztalataik és elismert szaktudásuk alapján kértünk fel: Mészáros Gabriella, Kató András és a hazai közönség számára egyelőre talán kevésbé ismert Csizmadia-Honig Péter, Londonban élő szakember, aki főállásban oktatásmenedzsmenttel foglalkozik a borszakma csúcsát jelentő Masters of Wine Intézetnél.

Az első körben a maximálisan nevezhető háromszáz bort százra szűkítik, így a verseny második szakaszát alkotó másfél nap folyamán már csak ezzel a száz borral foglalkoznak, amelyet a teljes zsűri, mind a kilenc fő egyszerre kóstol. Ebben a versenyszakaszban már nincs kommunikáció a zsűri tagok között.

További finomítást jelent, hogy míg korábban az első körben az évjárat mellett a borok fajtaösszetételét is felfedtük, addig idén az első másfél napon csak az évjárat lesz publikus. Több olyan visszajelzést kaptunk tavaly, hogy a zsűritagok elfogultak a számunkra érdekesebb és izgalmasabb hazai fajtákkal szemben, így azokat magasabbra pontozzák.

Közelről látva a versenyt ugyan én ezt nem így látom, de engedve a kritikának az előválogatás során nem, csupán a második szakaszban fedjük fel a fajtaösszetételt. Ez vállalható, hiszen míg első körben a hibás, gyenge és közepes minőségű borok kiszűrése a cél, addig a döntőben már nagyobb szerepet kap a fajtajelleg és a termőhely is. Véleményem szerint hiába kitűnő egy olaszrizling, ha a használt fajélesztő miatt sauvignon blanc-ra emlékeztet. Az ilyen borok díjra nem érdemesek.  

Végül hadd érdeklődjünk az aktualitásokról: hogy áll most a verseny lebonyolítása?

Március 27-én indult el a nevezési időszak, és már meg is érkeztek az első minták. A nevezés határideje április 30. Bár ez egyelőre távoli dátumnak tűnik, a pincészetek figyelmét mindenképpen szeretném felhívni arra, hogy a Pannon Bormustra maximális befogadható mintaszáma 300 tételre terjed ki. Ennél több bort ennyi idő alatt, ekkora zsűrivel nem lehet alaposan végigkóstolni és értékelni. Tavaly sikerül kitöltenük ezt a keretet, és több mint 100 pincészet nevezett a versenyre.

Fontosnak tartom azonban elmondani, hogy a kereteket komolyan gondoljuk, így előfordulhat, hogy az időben nem jelentkezőket el kell utasítanunk. Egy pincészet maximum öt borral nevezhet a csúcsbor, és eggyel a legjobb vétel kategóriába. Utóbbi a 2000 Ft-os kiskereskedelmi ár alatti borok csoportja

Jelenleg zajlik a május 11-ei díjátadó gála szervezése is, amelynek részvevői első kézből értesülhetnek az eredményekről. A díjátadót követően a gálaebéden részt vevők elsőként kóstolhatják meg a díjazott borokat is. A Gerbeaud Házban megrendezésre kerülő eseményre limitált mennyiségben helyet tudunk biztosítani az érdeklődő nagyközönség számára is, emiatt is érdemes követni a Pannon Bormustra folyamatosan frissülő weboldalát.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!