A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Olaszrizling szerintünk

Másnapi olaszrizling ebéddel bővült a program

2014-01-14 | Tóth Adrienn


Olaszrizling szerintünk

Az Olaszrizling szerintünk egy borásztalálkozóból nőtte ki magát. Jásdi István jó pár évvel ezelőtt hívta életre ezt az olaszrizling-kóstolót. A cél az volt, hogy borász kollégáival cseréljenek tapasztalatokat annak érdekében, hogy a növekvő minőség és a nagyobb fokú tudatosság által újra a magasba emelkedhessen az olaszrizling szőlőfajta elismertsége hazánkban. Mára az Olaszrizling szerintünk egy több napos, szakmának és nagyközönségnek egyaránt szóló esemény, amelynek részleteiről Pintér Zsolt szervezőt kérdeztük.


Összefoglalnád röviden az idei rendezvény előzményeit?

A rendezvény 2013-ig zárt kapuk között, úgy is mondhatjuk, csöndben, a háttérben zajlott, ahol a meghívott borászok és pár borszakíró végigkóstolt egy tekintélyes terjedelmű olaszrizlingsort, és megvitatták a témát, a lehetőségeket és a fajtával kapcsolatos problémákat.

Időközben megalakult a Balatonikum névre hallgató turisztikai összefogás, ahol a vendéglátás és a turisztikai szektor számos kiemelkedő képviselője Balatonfüred-Csopak központtal elkezdett közösen gondolkodni. Közös weboldalt készítettünk, közös csomagokat és egységes kommunikációt dolgoztunk ki. Alapvetően azért fogtunk össze, mert mi tudjuk, hogy a Balaton egész évben ad élmény,t és bőven nyújt minőségi szolgáltatást, csak eddig szezonon kívül ez nem érződött.

Úgy gondoltuk, talán a nagyobb, közös, minőségi rendezvények a csöndesebb időszakban felkeltik az emberek érdeklődését. Közelgett a január, és a téma adott volt, így viszonylag hamar kitaláltuk, és összeállt az első Olaszrizling szerintünk. A borászok támogattak minket, mellénk állt a Turizmus Zrt. is, sőt még az időjárás is nekünk kedvezett a tavalyi évben.

Nem gondoltuk volna, hogy ilyen nagy siker lesz ez a rendezvény, mikor december közepén még csak körvonalakban tudtuk, hogy belevágunk. Idén már kétnaposra terveztük, mert úgy gondoltuk, a téma megérdemli, és a szombati sétáló kóstoló után vasárnapra szervezünk egy olaszrizling ebédet, vendégséfekkel és vendégborászatokkal.

Olaszrizling szerintünk

Sőt mivel január-február tájékán olyan sok programlehetőség nem adódik a Balaton-parton, ezért a számos borkedvelő és borturista számára szombat estére egy Olaszrizling szerintünk levezetőestét is megálmodtunk „Túl a rizlingen” mottóval. Füreden szombat este, a sétáló kóstolót követően egy kis borutca várja az érdeklődőket. A Balatoni Borok Háza, Horváth Ház (Borgaléria) megnyitja kapuit a rendezvényre hangolt ételekkel és borokkal, illetve a Kredenc Borbisztóban lesz egy fergeteges dzesszest. Vasárnapi ebédre pedig Takács Lajos és Csapody Balázs segédkeznek a két pincészetnél az olaszrizlingekhez való fogások összeállításában.

Milyen jelentősége van Csopak, illetve tágabb értelemben a téli Balaton számára a rendezvénynek?

Eddig a nyáré volt a főszerep a Balatonon, de mi, balatoniak tudjuk, hogy az igaz értékeit a tó és környéke a nyáron túli időszakokon fedi fel. Az utóbbi időben az elő- és az utószezoni időszak kibővülni látszott, de még mindig kevés volt ahhoz, hogy sikeres és nyereséges vállalkozások egész éves nyitva tartásban gondolkozhassanak.

Január eddig a pincemunkáról, a csöndes borozgatós estékről és az éves tervezésről szólt számunkra Csopakon. Ennek a rendezvénynek köszönhetően viszont úgy érezzük, hogy a Balaton újraébred. Bízunk abban, hogy sok kíváncsi szempár figyeli a közelgő rendezvény előmunkálatait, és remélhetőleg idén is telt házzal tudjuk méltón köszönteni az ország legjobb olaszrizlingjeit.

Milyen előadást terveztek szombatra?

Tavaly is voltak előadások, de az sokkal inkább a fajtáról, az olaszrizling megismeréséről és szerepéről szólt, ami sokkal általánosabb, mint az idei évben kialakított koncepció.

Azt tudjuk, hogy olaszrizlinget mindenhez lehet inni, és egy jó csopaki soha nem lehet rossz választás, szinte bármilyen fogáshoz. Viszont arra szeretnénk fényt deríteni, mi a tökéletes párosítás, hogyan főzzünk a borral harmóniában, miként használjuk fel a fajta egyediségét, és milyen konyhai fogásokkal tudjuk megteremteni a bor számára a tökéletes környezetet ebéd- vagy vacsoraasztalunknál.

Olaszrizling szerintünk

Csapody Balázs étterme olyan példás vendéglátóegység a Balaton-parton, mely egész évben nyitva tartja kapuit, ismert és elismert a gasztronómiai körökben. Igazából szerettem volna, ha egy helyi, gasztronómiában jártas, igazi balatonit tudunk a témában megszólaltatni, aki autentikusan tud a balatoni borról, és ami még fontosabb: az olaszrizling és az ételek kapcsolatáról szólni. Harmath Csabát pedig Balázs ajánlotta társelőadónak, aki örömmel elfogadta a meghívásunkat, és mi megtiszteltetésnek vettük, hogy érdekesnek tartotta a témát, és részt vesz a rendezvényünkön.

Mi a borebédek koncepciója?

A menük megalkotása során az volt a fő célkitűzés, hogy ne csak a borral való harmónia legyen adott, hanem az ételkészítés során az olaszrizling kapja a főszerepet. A menü még nem publikus, de ha zöldmandulabefőttből készített borzselét megemlítem, vagy olaszrizlinges kelkáposztát, nyúlcombot, a megfelelő dűlőválogatásokkal, akkor talán még nem fedtem fel mindent.

Amúgy Csapody Balázs és Endrédi Zoltán (a Szent Donát Étterem főszakácsa) finomítanak a menün, és egyre jobban próbálják a borainkhoz, illetve a Villa Tolnay Pincészet és a Sabar boraihoz párosítani őket. A Jásdi borteraszon a konyhában Takács Lajos (Lacipecsenye) és Jásdi Attila finomhangolják a borokat az ételekhez, de a teljes menüsort még nem árulták el ők sem.

Ez a következő héten talán már felkerül a rendezvény weboldalára. Már mi is várjuk a borebédet; egyrészt mert ilyet még ebben a formában nem szerveztünk, illetve nagyon élvezi mindenki az előkészületeket, és ez jó előjel.

Olaszrizling szerintünk

Akadtak-e olyan területek, amelyeken javítani szeretnétek idén a tavalyiakhoz képest?

A buszközlekedés idén sokkal zökkenőmentesebb lesz, mint tavaly. Balatonfüred és Csopak között a szombati napon menetrend szerinti járatot indítunk a rendezvény kezdetétől a zárásig, illetve két kisbusz folyamatosan fog közlekedni a két csopaki helyszín között. Tavaly sok visszajelzést kaptunk barátoktól, ismerősöktől, kritikusoktól, ezért próbálunk idén minden apróságra odafigyelni.

Ami fontos, hogy idén a helyszínen valószínűleg már nem tudunk jegyeket értékesíteni, mert elég nagy az érdeklődés, ezért mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy elővételben vegyen jegyet. Azt semmiképpen nem szeretnénk, ha valakit, aki emiatt utazik le a Balatonra, csak azért ne tudjunk már beengedni, mert elfogytak a jegyek.

Lesznek-e új kiállítók?

Lesznek új kiállítók, és lesznek olyanok is, akik tavaly voltak, de idén valami miatt nem értek rá. Közel 35 borászat vesz részt a rendezvényen, túlsúlyban persze a balatoniak. Ugyan a rendezvényt közösen szervezi a Szent Donát és a Jásdi Pincészet, de a rendezvényen részt vevő borászatokat Jásdi István jelöli ki elsősorban, hiszen az ő baráti vacsoraköréből nőtte ki magát az esemény. Ezért is van a körünkben ilyen jó fogadtatása az Olaszrizling szerintünk borásztalálkozónak, a másnapi sétáló kóstolónak és a borebédnek.

További információkat találsz Programajánló rovatunkban.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!