A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szepsy Istvánt választották

Az Év Kedvelt Borászává

2009-03-19 | Tóth Adrienn


A tokaji borászt választották az Év Kedvelt Borászává a 2009. február 28-án negyedszerre megrendezett Magyar Borok Bálján. A társasági eseményre Budapesten, a Corinthia Grand Hotel Royalban került sor, az esemény fővédnöke Dr. Erdő Péter bíboros, prímás esztergomi érsek volt.


A bál háziasszonya ez alkalommal is Borbás Marcsi volt, aki Dr. Csizmadia András gasztrofilozófussal együtt irányította a helyszínen zajló eseményeket. A szervező Pannónia Női Borrend bevonulása után Dr. Erdő Péter és Dr. Lomniczi Zoltán, a Prímás Borrend alelnöke nyitotta meg a bált.



A korábbi évek gyakorlatának megfelelően 2009-ben is több fellépő műsora színesítette az est folyamát. A Vivat Bacchus énekegyüttes a kulturált borfogyasztás és mulatozás igéjét ez alkalommal is bordalok formájában énekelte meg, de színpadra lépett még Ákos, Csézy, a Cotton Club Singers és a Szilver Tánccsoport.



Az est középpontjában azonban most is a közel négyszáz vendég részére felszolgált exkluzív borvacsora és az Év Kedvelt Borásza Közönségdíj átadása állt. Étvágygerjesztőként Garamvári Vencel Chateau Vincent Prestige Brut pezsgője szolgált, ugyanennél a borásznál maradtak a hideg előétel esetében is, így a bükki krémsajtos San Daniele tekerccsel és málna-balzsamos miskulanciával tálalt kaviáros blinikhez az Evolution Rosé került a poharakba.



Ezután következett a nagy halfogás, a lazachabbal takart Szt. Péter halat szellőtészta köpenyben, szegfűgomba mártással megöntözve tették a tányérokra, hozzá pedig Konyári János 2007-es Szárhegyéből töltöttek.

Az átvezető fogás, a tésztakehelybe kerülő, juhtúrós, zöld gánicától kísért tárkonyos nyúlpaprikás bora Takler Ferenc 2007-es Szekszárdi Kadarka Sillere volt. A főétel, az áfonyás tócsnival és feketeszeder szósszal tornyozott szarvas érmék mellé pedig Vincze Béla 2006-os Egri Blauburgere társult.



A desszert, 1000jó édes kompozícióhoz mi mást is képzelhettek volna el a sommelier-k, mint Frittmann János 2006-os kései Soltvadkerti Ezerjóját.

Az Év Kedvelt Borásza közönségdíjat az egri Lőrincz György, a villányi Bock József és Gere Attila után a tokaji Szepsy Istvánt kapta meg. A választás nem meglepő, hiszen a kiemelkedő borász az egyik legelismertebb mind határainkon belül, mind azokon túl.



A vacsorát követően felpezsdült a ritmus és tánczenét játszottak a zenészek. Azoknak pedig, akik egy kis felüdülésre vágytak, az elmúlt Évek Borászainak csúcsboraiból adtak kóstolót, emellett azonban pálinka-, sonka-, sajtbemutatót is tartottak, édes és sós falatokat, szivart, teát és kávét kínáltak. A tánc iránt kevésbé fogékony vendégek a kaszinóban találhatták meg a szórakozást.

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!