A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vannak még nagy borászok 35 alatt

Megint bővült a Junibor

2015-12-09 | Vinoport


Vannak még nagy borászok 35 alatt

Két új taggal bővült a fiatal borászokat tömörítő Junibor Egyesület: a zalai Bussay Dorottya és a csopaki Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok motorja a szerencsések.


A Junibor Egyesületnél a december a tagfelvétel hónapja, mégis talán ilyenkor szomorkodik a legtöbb fiatal borász. A bekerülésért ugyanis mindig komoly harc folyik, nagy a tolongás, miközben általában csak 1-2 taggal bővül a szervezet. A két szerencsés most Bussay Dorottya a zalai Bussay Pincészettől, és Kovács Tamás, a Szent Donát Csopak motorja.

 

A 2008-ban alakult Junibor – Fiatal Borászok Egyesület alapvető célja, hogy a jövő borászgenerációjának szakmai fejlődését biztosítsa. Az elnök az első pár évben Árvay Angelika volt, őt váltotta tavaly év végén Hernyák Tomi. Hernyák állítása szerint nem neki köszönhető, inkább az idő múlásának az, hogy egy nagyon fontos új eseménnyel bővült idén a Junibor repertoárja, és ez a Zöldszüret. Ezen mostantól évente húsz olyan borásznak kínálnak bemutatkozási lehetőséget, akik még nem tagok, de szeretnének taggá válni.

 

A jó borokon, a megfelelő hozzáálláson, az ambíciókon kívül a bekerülés szempontjából még mindig a kapcsolatok a legfontosabbak, hiszen a felvételhez a tagok kétharmadának szavazatára van szükség. Ha érdekli, hogyan zajlik a Zöldszüret, és hogy mi történik a lassan kiöregedő juniborászokkal, ide kattinson korábbi cikkünkért>>

 

 

Az új tagokról

Jó kérdés, hogy a csopaki Kovács Tamás bekerüléséhez vajon hozzájárult-e mindaz a sok változás, amit idén a Szent Donát Birtokon elindult. Tomi ebben az évben végleg elkötelezte magát a természetes borkészítés mellett, támrendszerekkel, művelésmódokkal kezdett kísérletezni, már csak spontán erjeszt, minimálisra csökkenti a kénhasználatot, sőt, speciális olasz kerámiaedényekkel és az érlelési módokkal is játszik. Ezzel rögtön a külföldi piacok felé is nyit, miközben idén a hazai gasztronómiai életből is nagyot harapott. Kattintson ide vele készült interjúnkért>>

 

Bussay Dorottya minden bizonnyal apja örökségét kívánja továbbvinni, és ebben nagy segítséget jelent majd neki a Junibor, több mint egy évvel az orvos-borász halála után. A Bussay borok karakteresek és markánsak, hogy Dorottya és testvére, illetve édesanyjuk hogyan nyúl ehhez a stílushoz, illetve hogyan integrálódik mindez a Juniborokat forgalmazó DiVino kínálatába, izgalmas kérdés. Alig várjuk, hogy a végére járhassunk!

 

Ha érdekli, hogy tetszett a legutóbbi évjárat a Juniborászoknak, és hogy tetszettek nekünk a Juniborászok újborai, ide kattintson cikkünkért>>


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!