A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ahonnan a legjobb franc-unk jön...

A Konkoly

2017-02-09 | Gere Attila


Ahonnan a legjobb franc-unk jön...

A Fekete-hegyen, a Nagyharsány irányába néző Konkoly-dűlőről készülnek a legszebb cabernet franc boraink, amit rengeteg munkával hódítottunk vissza az erdőtől, akácostól, hogy végre 2001-ben újra szüretelhessünk róla.

 

Az összesen 25 hektárt magában foglaló terület szinte kizárólag a mi birtokunkban van. Nevét egy itt gazdálkodó családról kapta, és sajnálatos módon szintén áldozatul esett a nagyüzemi gazdálkodásnak, közel 40 évig megmunkálatlanul hagyták, akácos és erdő lepte be. Rekreálni kellett ezt a területet, kivágni az erdőt, újratelepíteni a szőlőt, óriási földmunkák folytak ezen a területen, hiszen a régi szőlőültetvények helyén egy az egyben erdőt találtunk. 1998-ban kezdtük el a munkákat, az első szüretünk 2001-ben volt.

 

 

Délnyugati fekvésű, magasan és meredeken, 240-250 méteren lévő terület. Hűvösebb a klímája, amin pont emiatt később érnek a szőlők, viszont intenzíven gyümölcsös illatú és ízű borok születnek innen. Mészben gazdag lösztalaj fedi, ami mély termőréteget alkot, így remek a vízháztartása. A magas fekvés miatt biztonságos, itt nem kell tartanunk a fagytól.

 

Ez a cabernet franc-unk legjobb termőhelye, de a pincészet csúcsborának, a Kopar Cuvée-nek az alapanyaga is részben innen kerül ki, valamint található még itt syrah, cabernet sauvignon, merlot és portugieser is.