A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mire várjunk?

2015-09-29 | Árvay János


Mire várjunk?

Mire várjunk?

 

Már elkezdtük a 2015-ös szüretünket. Először a sárgamuskotályt szedtük le, bogyóztuk és áztattuk. Nagyon szép egészségesek voltak a fürtök. Összefutott az ember szájában a nyál, annyira jó volt ránézni a szőlőre. A mustfoka is megfelelő, várható alkoholban mérve 11,5. Pontosan annyi, mint amit terveztünk.

Bogyózás közben fűszeres rózsaillat lengte be a présházat

Tehát ez is rendben lesz. Marcika is meg fogja kóstolni élete első mustját. Igaz nem pohárból, hanem kiskanállal, mint ahogy a vizet vagy a sárgarépát adjuk neki.

Azt hiszem, hogy Jacky kutyánk át fogja venni a szegény Bernikénk minőségellenőrző szerepét. Kapott már pár szem érett szőlőt és nagy örömmel ette meg. Kiskutyának hívom még, de tegnap magától ráült a mérlegre. Gyorsan megmértem, 35 kilogramm. Hát, nem kevés. És még tovább fog nőni.


A Mimi (Szabiék kutyája) át szokott jönni. Hát, szerintem van vagy fél kiló? Látszik hogy bármilyen bátor a csivava, de a nagy testet kezdi respektálni. Túl közel nem megy Jackyhez.

Marci a nappaliban leterített pokrócon szokott játszani. Ha nem is szabályosan mászva, de azért halad. Hol előre, hol hátra. Átfordul jobbra-balra mint egy kis motolla. Kezdi már a szekrényfiók gombjait is felfedezni. Mikor elkezdtem írni a naplót, még csak próbálkozott a mászással. Jó papóként mentem a pokrócra és mutattam neki, hogy hogyan kell. Nevetve figyelte, mit csinálok. Mára már mint a csík, villámgyorsan mászik. Főleg, ha bekapcsolt mobiltelefont lát a pokrócon. Na, gondolkodhatunk, miként oldjuk meg a fiókok és egyebek biztonságát a kis szerelőtől.

Sokan kérdezgetik tőlem, hogy milyen lesz az idei szüret? Nem merek mást mondani, minthogy majd decemberben megmondom. Hiszen annyiszor tréfált már meg minket a természet. Mikor nagy mellénnyel előre ittunk a medve bőrére vitt egy svéd csavart az időjárásba és pofára ejtett minket. Csak reménykedek, hogy ez éven nem így lesz.


Szombat éjszaka több mint 12 mm eső esett, azóta száradt, hiszen nagyon erős szél fújt. Hogy ez mit fog kiváltani, azt nem tudjuk. Lehet, hogy kicsit visszahígul a cukor. Vagy nem. A savak leépülésétől félnek sokan.    Na de olyat is tapasztaltunk már, hogy a labor szüretkor alacsony savakat mért, aztán erjedés után 1-2 ezrelékkel magasabbat mértek a borban. Szerintem a természet megoldja a harmóniát, egyensúlyt a jó gyümölcsből készült borban. Sajnos, a seregélyek is megjelentek, van mitől félnünk.


A terv az, hogy folyamatosan szedünk majd. A fürtök nagy része mosolygós sárgán hívogat minket. A magok 99 százaléka barna, tehát beérett. Szétharapva kellemes az ízük.
Ha ennyire csábítóan kacsingatnak, akkor meg mire várjunk?