A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

2005

2009-07-23 | Tóth Adrienn



A 2005-ös évjárat a tokaji aszúk szempontjából

 

A 2005-ös év nem indult jól, a hírekből is emlékezhetünk a május eleji özönvízszerű esőkre, és a nyár sem hozta meg a tőle elvártat, hiszen hűvösre, csapadékosra sikeredett. A nedves klímára ősszel időnként kifejezetten szükség van Tokaj-Hegyalján, hiszen ez teszi lehetővé egy nemes gombaféle, a Botrytis cinerea terjedését, magát az aszúsodást. Az azonban nem jó, ha a megfelelő érettségi állapot előtt találják meg a szőlőt a gombák, így Tokajban, akár a többi borvidéken, a figyelmes szőlész egy esős nyár során gyakrabban permetez, jobban figyel.

Azoknak, akik komolyabb betegségek, veszteségek nélkül átvészelték a nyarat, gyönyörű őszben lehetett részük. Az aszú természetéről tudni érdemes, hogy nem egyszerre „támadja” meg a teljes szőlőfürtöt, válogat a szőlőszemek között. Ezért alakult ki az a világon egyedülálló aszúkészítési technológia, amely azon alapszik, hogy a tőkéken lévő szőlőfürtökből az ősz folyamán egyesével csipkedik ki az aszúsodott szemeket a szüretelők.

Egy-egy őszi eső után újabb lendületre kap a szőlőkben az aszúsodás, így újra és újra végig lehet járni az összes tőkét a mazsolányi méretűre zsugorodott, nemes penész által megmunkált szőlőszemek után kutatva. Minél tovább tart a szép idő, annál tovább tart az aszúszemek gyűjtése. 2005-ben egészen november közepéig kitartott az indián nyár, sok, jó minőségű aszúszemet tudtak betakarítani a pincészetek, így nemcsak szép aszúkat, de akár eszenciákat is várhatunk az évjárattól. 2005-öt egy másik nagy klasszikus tokaji évjárathoz hasonlítják a helyiek, az 1999-eshez.

 

 


Címkék

2005

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!