A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aglianico

2016-02-03 | Vinoport


Görög eredetű, kiemelkedő minőséget adó olasz kékszőlő fajta, amely főleg Dél-Olaszország vulkanikus talajain terem.


 

A szőlő tenyészidőszaka szokatlanul hosszú, Olaszországban a leghosszabb a vörösbornak szánt fajták közül. Az elsők között virágzik, és tanningazdagsága miatt szüretére csak novemberben, sokszor már hóban kerül sor. 

 

A szőlőfajta két jeles bor-képviselője a Basilicatában készített aglianico del vulture és a Campania tartományban található taurasi. Mindkét vörösbor sűrű, pazarul gyümölcsös, hosszan érlelhető, jellemző rájuk a kovaköves ízvilág és az ásványosság. Nem véletlen, hogy a szaksajtó előszeretettel hivatkozik a fajtára, mint a Dél barolójára.

 

A bor aromatikáját fiatalon a kömény és az ánizs jellemzi, a palackozás után főként ezek a fűszeres jegyek a dominánsak, idővel azonban megmutatja érettségbe hajló gyümölcsösségét is. Ha pedig hosszan a palackban tartjuk, bőr, csokoládé és egy komplett herbárium fejlődik ki benne.

 

További érdekes cikket a témában itt olvashat>>

 


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!