A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nyelv

2008-01-31 | Tóth Adrienn



A nyelv csúcsán az édest érezzük: cukor, alkohol, glicerin; a savas ízeket a széleken detektáljuk, talán ezeknek van a legnagyobb szerepük. A keserűért a nyelv hátsó-középső részei a felelősek, segítenek a csersav és a túlzott alkoholtartalom érzékelésében. A nyálkahártyának is fontos szerepe van a szánkban, hisz az alkohol okozta álmelegség, a polifenolokból származó fanyarság érzékelése itt történik.

Elég szép a kortyolás során érzett ízek sora, azonban ha már egyszer a szánkba vettük a nedűt, akkor az ott bizonyos idő alatt lassan melegedni kezd, ezzel párhuzamosan illatanyagok, molekulák távoznak a szaglóhám felé a garaton keresztül. Így összeadódik az íz- és illatkompozíció, amiből már a borok ismerői könnyedén képesek hellyel-közel beazonosítani egy-egy pincészet termékét, legalábbis közelebb kerülnek a megoldáshoz.

 

 


Címkék

nyelv

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!