A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A lecsó és a bor

Mit igyunk hozzá?

2012-08-19 | Tóth Adrienn


A lecsó és a bor

A nyár elképzelhetetlen nélküle. Paradicsomszezonban illik legalább hetente fogyasztani, hiszen annyira könnyen elkészül, annyira illik a szezonhoz, és persze annyira sokféle van belőle. Mert ugye, annak ellenére, hogy egyszerűnek látszik, hiszen mi van benne: paradicsom, paprika, mégis mindenkinek megvan a saját receptje, gondoljunk csak a harmadik legfontosabb hozzávalóra: a tojásra. Mi a megoldás: anélkül, kevéssel, sokkal? És persze: milyen bor illik hozzá?


A közkedvelt hazai étel eredetét Csíki Sándor a Food and Wine blog szerzője teljesen logikusan arra az időre datálja, amikor az összes hozzá szükséges alapanyag rendelkezésre állt és elterjedt az országban. Ehhez a paprika és a paradicsom hazájának számító Amerika felfedezése után még meg kellett várni a bolgárkertészetek hazai elterjedését, amelyek e két, mára konyhánk alappilléreiként kezelt zöldség közismertté válását segítette elő.

Kovács Anti nemrég egy tematikus lecsófesztiválra válogatott borokat, ekkor fogalmazta meg, hogy a lecsó tulajdonképpen, sőt mindenképpen: közügy. Az általa legmegfelelőbbnek tartott sillerrel mint kísérővel mi sem igen vitatkoznánk, a választékbővítés jegyében azonban ez alkalommal más borokat javaslunk:

A lecsó és a bor

Rozé 2011

Planina Borház

Jóleshet a nyári melegben, ahogy kevésbé intenzíven ugyan, de hűvös karaktert árasztanak a bor illatában lévő bogyós gyümölcsök. A kortyot közepes mennyiségű sav, a műfajhoz képest nagyobb test, fűszeres, málnás, epres, édes beütésű ízvilág határozza meg. Bár a színe nem erről árulkodik, rusztikusabb fellépésében közelít a sillerhez, a vörösborhoz, nem az a ropogós történet. Sült paradicsommal és cukkinivel tálalt lazacot kínálnánk hozzá. Tovább 

A lecsó és a bor

Vylyan Ördög 2009

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet

A piros és fekete bogyós gyümölcsök jelentik a legerősebb karaktert a bor illatában, egy kevés vanília és csokoládé mellett. A kortyban zamatos savak és finom megjelenésű, maximum közepes mennyiségű tannin fedezhető fel. Ezek jelenlétében egy lépéssel visszafogottabban, de itt is megtalálhatóak a korábban említett gyümölcsös ízek. A lecsengés szelíd és fűszeres. Összességében érett, enyhén tüzes, kerek bor, amely akár magában is fogyasztható, de nem nehéz mellé ételkíséretet találni sem. Tovább 

A lecsó és a bor

Estve 2007

Vida Családi Borbirtok

Közepes intenzitású, kellemes gyümölcsillat fogad, amikor a pohárba szagolunk, sok vidám piros bogyóval. Kerek a borkép is, érett tanninokkal, belesimuló savérzettel. A kortyban a hordós érlelés által nyert aromák a meghatározóbbak, fűszerességük jól illik a közepes súlyú szerkezethez. Toros káposztát, rozmaringos vadnyúlragut vagy bográcsos paprikás krumplit készítenénk hozzá. Tovább

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!