A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Badacsonyi szelet 1. rész

Borbarangolás a tavaszban

2011-02-19 | Vizi Csenge


Badacsonyi szelet 1. rész

Talán sokan még téli álmukat alusszák, vagy talán kissé depressziós időszakukat élik a napokban, azonban egyre többen érezzük azt, hogy lassan eljön a nap, amikor beköszönt mosolygós napsütéssel a tavasz. Addig azonban miért szomorkodnánk a lakásunk négy fala között, ha például kiruccanhatunk Badacsonyba is. A lelkes badacsonyi borászok és a helyi turisztikai egyesület összefogott, hogy a már tavaly bevezetett és kellemes fogadtatásra talált Badacsonyi Borbarangolás sorozatot idén is újraindítsa.


Ennek megfelelően pár hete tárt kapukkal várjak minden hétvégén egy-egy pincészetnél a vendégeket (erről ITT bővebben lehet olvasni) és Pünkösdtől ismét járni fog a régiós buszjárat, amely tíz településen keresztül, vagyis körülbelül 50 km-en át mutatja be e különleges szépségű borvidéket. Olyan helyekre juthatunk el ezzel a járattal, amelyekről nem is sejtettük, hogy a térképen vannak, közben csodálhatjuk a néha előttünk, majd mellettünk felsejlő Balatont. Kacskaringós utak, lépten-nyomon fehéren világító kápolnák, a régen aktív vulkánként működő domboldalak apró vagy épp nagyobb pincéi folyamatosan gondoskodnak arról, hogy a fagyos órák után feltöltődve hagyjuk majd el a „terepet”.

Azonban még ne szaladjunk haza a felfedezés után, sőt! Ha mostanában támad kedvünk egy kis lélekmelengető kikapcsolódáshoz, akkor bátran kocsikázzunk vagy buszozzunk végig a Balaton északi partján, hogy végül elérve Badacsonyt, engedjünk a csábításnak: borászok nedűikkel várják a betérőket, kellemes zenével, vidám hangulattal csábítják el a turistákat, és egyre több és jobb minőségű szállást is kínálnak azoknak, akik nem csak egy napra terveztek maradni.

Güns Pince – Szigliget

Mintha egy elvarázsolt erdei kis kunyhóba érkezne a vándor – első pillantásra talán ez jut eszébe az embernek, aztán amikor megjelenik a ház lakója, akkor már meg is győződik minderről. Güns Katalin a mesék jótündére, egy kedves hölgy, aki ízes pogácsájával biztosan gyorsan a szívünkbe lopja magát, ha az eddig ért benyomások nem tették mindezt meg. Az egykor szigetként ismert területen, Szigliget fái között magasodik egy 100 éves ház, amelyre biztosan senki sem saccolna ilyen kort, hiszen újszerű pompában ragyog, tetején napkollektor segít az energiatermelésben, nyáron pedig úszómedencében mártózhatnak meg kicsik és nagyok.

Katalin azonban nem csak ennyivel várja a betérőket, hanem szállást is kínál. Erre szükség is van, ha utunk a pince felé vesszük, ahol a tulajdonosnő által művelt tőkékről származó borok várják a kóstolókat, biztosan maradunk még egy-két estére. A házban szobákkal, külön fürdőszobával és közös konyhával akár több napig is elbújhatunk felgyorsult világunk elől, feltöltődhetünk a szürke napokra.

Laposa Családi Pincészet

A kicsi, mediterrán tájról érkezve éles váltás lehet szemnek és léleknek egyaránt a Laposa család pincészete. Maga a pincészet a legmodernebb technológiát egybeszerkeszti a hagyományos eljárásokkal, épülete pedig bár beleilleszkedve a tájba, mégis árasztja magából a monumentalitás, a letisztultság és korunk minimalista jegyeit. És nincs ezzel baj, csupán meglepő egy olyan borvidéken, ahol csupa nádfedeles, a helyi hagyományoknak megfelelően régen épült, mára felújított épületekkel tarkítják a domboldalt.

De ide ne is az épület megcsodálása végett térjünk be, hanem a vulkanikus eredetű, a borok szinte már ropogósan minerális volta miatt. Fedezzük fel mindazt, amit ez a táj és a szubmediterrán klíma rejt magában. A minőség oltárán áldozzunk az olaszrizlingek, szürkebarátok, kéknyelűk, rajnai rizlingek vagy épp a sárgamuskotály megízlelésével. Ha pedig időnk és a bortúravezetőnk engedi, bátran lépjünk be hazánk új, gravitációs elven működő borászatába, ne ijedjünk meg a szürke, de tisztaságot tükröző falaktól, és esetleg a hegyre felsétálva, közelebbről is vizsgáljuk meg a Laposa borhotelt, vagy a hatalmas üvegablakok mögül a kilátást, mely a Balatont biztosan új fényben fogja feltűntetni előttünk, érkezzünk bármelyik évszakban vagy napszakban egy borkóstolóra.

Málik Zoltán Pincészete

Ha vissza szeretnénk menni a gyökerekhez, érdemes ellátogatnunk Málik Zoltán pincéjébe, ugyanis egy szimpatikus idős úr fogad majd minket a tulajdonos személyében. Családjával 1973-ban költöztek Badacsonyba, azonban a hagyományőrzésen alapuló borászkodást csak 5-6 éve űzik mintegy 0,7 hektáron. Ha valaki megkérdezné Málik Zoltán, miben látja a Badacsonyi borvidék jövőjét, biztosan a helyi fajták népszerűsítésével és a nagytestű száraz fehérborok készítésével kezdené listáját.

Nála a kéknyelűn és a budai zöldön túl zöldszilvánit és bakatort is megízlelhetnek a borissza turisták. Ráadásul pici pincéjében minden fahordóban erjed és érlelődik, a borász kerüli a modern technológiát, ugyanis a kézműves vonalat tartja követendő példának, mindezen tények külön érdekessé teheti látogatásunkat.

Sipos Borház

Az apáról fiúra szálló szőlészkedési hagyományok a Sipos Borház házatáján is jellemzőek. Sipos Tihamér dédnagyapja 1945-ig az Eszterházy család badacsonyi vincellére volt, majd úgy döntött, saját birtokot épít fel. Földet vásárolt, hatalmas, hagyományőrző szüreteket tartott, vendégei között olyan hírességek is megfordultak, mint például Nagy Imre, aki a Szentkirályi-villában szállt meg.

A család a dédnagypapa halála után is tovább űzte e mesterséget, aminek köszönhetően ma már 10 hektár szőlőterületen érik a gyümölcs. A 2003 tavaszán elkészült Sipos Vendégház és Borozó aljában egy egyedi kialakítású pincében várják az érdeklődőket egy-egy borkóstolóra olaszrizling, szürkebarát, ottonel muskotály, chardonnay vagy épp kéknyelű fajtákból, amely után 16 vendég el is foglalhatja a csodálatos panorámával rendelkező szobák egyikét.

Szeremley Szőlőbirtok

Ki ne ismerné hazánkban Szeremley Huba nevét? Vagy legalábbis borait. Azt már kevesen tudják, hogy kiváló rajnai rizlingjeik, olaszrizlingjeik vagy szürkebarátjuk mellett kitűnő hungarikum ételeket is készítenek. Mangalica és szürke szarvasmarha csordáik várnak folyamatosan feldolgozásra, amelyekből ízletes kolbászok, pástétomok, és egyéb húskülönlegességek készülnek. Amennyiben belejelentkezünk a hegy oldalában található pincészethez vagy épp a Szent Orbán Vendéglőbe egy borkóstolóra, mindenképp kérjünk ízelítőt ezekből a húskészítményekből, amelyek tükrözik a régi magyar gazdák kezemunkáját, ezeken keresztül újra felfedezhetjük hazánkat, elmerengve közben a modern ételek és a régi ízek világán, majd eldöntve azt, érdemes-e száműznünk a kiváló borokat és az egyedi magyar ízvilágot konyhánkból.

Ha pedig egy különleges halfogásra vágyunk, akkor is érdemes beülnünk a Szent Orbán Vendéglőbe, ahol a séf által készített fogáshoz tökéletesen passzoló borokkal bírnak maradásra. Ne is vegyük fel a nyúlcipőt egy ideig, hanem gyönyörködjünk a szőlőlugasok között elénk táruló kilátásban, vagy hallgassunk bele Szeremley Huba szívet s lelket felforgató gondolataiba, biztosan másképp gondolkodunk majd ezután a világról, amely naponta körbevesz minket, de a nagy rohanás vagy a szürke égbolt miatt már észre sem vesszük.

- folyt. köv. -

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!