A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Bor és egészség

Ha odafigyelünk a kortyokra...

2010-02-16 | Tóth Adrienn


A borfogyasztás egészséges, a következő rövid hírekből kiderül az is, hogy ez nem csak kémiai összetételének köszönhető. A borivás áldásos hatásának egyik legfontosabb megnyilvánulása annak kapcsolatformáló hatása, egy pohár borral a kézben például könnyebb beszédbe elegyedni ismerőssel vagy ismeretlennel. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy azok, akik elkezdenek figyelni arra, mit isznak, hamarosan tudatosabbak lesznek táplálkozásukban is, még kerekebb lesz a kép.


Vörösborral az egészséges fogakért

Az olasz Pavia Egyetemen egy új kutatásba kezdtek, amelynek az volt a célja, hogy megvizsgálják a vörösbornak a fogak egészségére gyakorolt hatását. A kísérlet vezetője, Gabriella Gazzani professzorasszony elmondta, tekinttet arra, hogy az alkohol fogszuvasodást gátló tulajdonságát korábbi kutatások már bebizonyították, ez alkalommal ezt az elemet kivonták a képből.

Kezdésnek kitenyésztettek egy olyan baktériumkultúrát, amely az étkezés által szánkba kerülő cukorral táplálkozik, és nagyban hozzájárul a fogszuvasodáshoz, majd megfigyelték, hogy ez alaphelyzetben milyen jól szaporodik tovább a nyál és fogak jelenlétében.

Ezt követően vettek elő Venetóból származó vörösborokat, melyekből korábban kivonták az alkoholt. Megfigyelték, hogy abban az esetben, ha a korábbi felálláson túl őt is beveszik a játékba, a baktérium képtelen lesz megtapadni a fogakon.

Alkohol a pajzsmirigyrák ellen

Még 1995-96-ban történt, hogy az Egyesült Államokban majd félmillió embernek részletesen felmérték az egészségügyi állapotát és életvitelét egy kutatás céljából. Több mint hét évvel később újra megvizsgálták őket, és megállapították, hogy 200 nő és 170 férfi esetében alakult ki ennyi idő alatt pajzsmirigyrák.

Adataikat tanulmányozva a tudósok megfigyelték, hogy az alkoholfogyasztás gyakoriságával csökkent a pajzsmirigyrák kialakulásának valószínűsége. Az ok-okozati összefüggéssel egyelőre nincsenek tisztában, hipotézisük szerint azonban a jelenség mögött az áll, hogy az alkohol segíti a pajzsmirigyet a hormonkibocsátás szabályozásában, így megelőzi bizonyos hormonok felgyülemlését a mirigyben.

A kísérlet vezetői a kutatással kapcsolatban megjegyezték, hogy a pajzsmirigyrák egy meglehetősen ritka betegség, így még egy ilyen nagy mintavétel esetén is alacsony az előfordulás száma. Ennek okán nem tanácsos konkrét változásokat végbevinnünk csupán e sorokra alapozva, azaz nem javasolják, hogy valaki ezen a címen rendszeresen leigya magát, mert abból több kára lesz, mint haszna.

A trauma utáni borivásról

Az ausztrál Adelaide Egyetem professzora, Sandy McFarlane azt a közkeletű gyakorlatot vette vizsgálat alá, amely szerint baleset után nem javasolt az alkoholfogyasztás. Olyan betegeket és azok felépülését vizsgálta, akik baleset vagy erőszakos cselekmény következtében kerültek kórházba.

Megállapítása szerint az esemény előtt és után zajló mérsékelt alkoholfogyasztás nemhogy nem gátolja a felépülést, hanem épp ellenkezőleg, csökkenti a poszttraumás rendellenességek kialakulásának veszélyét, csökkenti a fájdalmat és a szorongást.

A kutató szerint a jelenség mögött nemcsak az alkohol fogyasztása húzódik meg, a körülmények is hozzájárulnak ehhez. Ha belegondolunk, rájöhetünk, hogy sok szociális esemény során tartunk kezünkben poharat. A stressz feldolgozásában pedig nagy szerepet játszik, ha társaságba járunk vagy a családdal ülünk este az asztalhoz.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!