A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Főzzünk a családnak!

Hasznos receptek kézikönyve

2011-08-24 | Vizi Csenge


Napról napra jelennek meg receptgyűjtemények, szakácskönyvek, hogyan és mit süssünk főzzünk kötetek. Emiatt nehéz is egy-egy különlegességre ráakadni, pláne nehéz a kiadók sorsa velük, hiszen gyönyörű képekkel, izgalmas receptekkel vannak felvértezve e kötetek. De mégis az olvasók hogyan döntsék el, melyik az, amelyiket érdemes nem csak gyorsan a könyvesboltban átlapozni, hanem hazai is vinni? Erre nincs recept, hiszen egyénenként más az ízlésünk, így valaki a klasszikusokat szereti, valaki az egyszerűt, valaki pedig a különlegeset. De vajon mit szeret a családunk?


Egy kötet, amely az igazán elfoglalt, de mégis a családjának minden ínyencséget megadni akaró háziasszonyoknak íródott. Az Alexandra Kiadó legújabb kiadványa, a Főzzünk a családnak 1001 receptet tartalmaz. Több különlegességet is tartogat az elfoglalt anyukáknak. Egyrészt a kötet apró formátumú, ami helytakarékossá teszi, könnyen elfér a konyha egy pici sarkában, fiatalos kinézetű és a képek benne egyszerűen harapnivalók.

Ha kinyitjuk, és el kezdjük olvasni a recepteket, a képek mellett másik két dolog is rögtön szembeötlik. Egyrészt tematikusan felépített tartalom segíti az eligazodásunkat abban a tekintetben, hogy épp étvágygerjesztőt, előételt, főételt vagy desszertet szeretnénk a családnak készíteni. Ráadásul minden recept mellett négy másik variáció is sorakozik, így tényleg rengeteg változatot próbálhatunk ki egy-egy alapból, pláne, ha még a saját kreativitásunknak sem szabunk határt!

Másrészt, ha egyik receptet a másik után böngészgetjük, egy idő után nem mehetünk el azon tény mellett, hogy ezek az ételek és italok milyen gyorsan elkészíthetők, ráadásul a legtöbbjük pénztárcabarát összetétellel rendelkezik. A lábjegyzetek igazi kincsek, hiszen a különböző idegen nyelvű szavak kiejtését tartalmazzák, illetve meg is magyarázzák, pontosan mit is takar például a mousse (ejtsd: musz) vagy az éclair (ejtsd: ekler).

Nehéz lenne e vaskos kötetre bármi negatívat mondani, hiszen felhasználóbarát, és ráadásul gyerekeink is biztosan örömmel lapozgatják a színes oldalakat. Ha nagyon kukacokodni szeretnénk, akkor talán néhány alapanyagot említenénk, amik hazánkban nem, vagy nagyon nehéz, drágán szerezhetők be, mint pl. a créme fraiche, a kagyló vagy a mandulatej. Ezért is igazi kihívás egy-egy ilyen kötet megjelentetése, hiszen igazodni kell a hazai trendekhez, alapanyag kínálathoz, ami valljuk be, még mindig nem jár a magaslatokban.

Ha tehát nem félünk késő délután vagy este főzésre adni a fejünket, vagy a gyerekek napközben jelentik be, hogy este átugrik hozzájuk a fél osztály, akkor bátran lapozzunk bele a kötetbe, válogassunk és meglátjuk, milyen könnyű dolgunk lesz az egyszerű leírásokkal, a változatos receptek széles kínálatával, és ha már egy ételt tökéletesen el tudunk készíteni, vállaljuk be az oldal szélén található változatokat is!

Most pedig álljon itt egy kis ízelítő egy-egy menü és egyszerűbb fogásként kiválogatva!

Kiadós ebéd egy nyári hétvégére, az évszak szezonális alapanyagaival, fűszereivel:

Ízletes étvágygerjesztő:

Fügekenyér prosciuttóval (ejtsd: prosutto) – vagyis a nyersen, szárítással érlelt olasz sonka kerül be egy ízletes, a mediterrán vidékek hangulatát és ízvilágát idéző friss fügéből készült kenyérbe. Ha pedig már épp átmenőben vagyunk az ősz felé vagy benne járunk, akkor a sonka füstölt kacsamellre, a füge pedig almára cserélhető.

Üdítőként:

Mojito – amely minden családtagot felfrissíthet, hiszen zöldcitrom és mentalevél tartalma ízletessé, míg a tört jég üdévé varázsolja az italt. Gyerekeknek készítsünk rummentes változatot, színes ernyőkkel és szívószállal díszítve.

Főételként:

Halnyárs kókusztejjel – igazi csemege, amely nyári grill lakomák elengedhetetlen részét képezi majd, ha megkóstoljuk. Bár nem két perc alatt tudjuk előkészíteni, de abban biztosak lehetünk, hogy különlges ízvilága például a kókusztejnek köszönhetően, varázslatos hatással lesz az egész családra.

Vagy

Csirkés-ananászos nyárs – azon családtagoknak, akik nem szívesen esznek a tenger vagy a folyók kincseiből, nyárson szállítva. Az ananász a talán kicsivel egzotikusabb ízvilágú mangóval is felváltható, ezzel még rendkívülibb és ritkább fogássá varázsolva az amúgy sem mindennapi főfogást.

Desszertnek:

Karamellben párolt körte – élvezeti értékét, amely már magában sem elhanyagolható, nagyban növeli az elkészült attrakció és a hűtés után rászórt pisztáciadarabok özöne. Mivel a körte épp mostanában érik, érdemes beszereznünk egy kisebb kosárnyit, és kipróbálnunk még a Borban párolt változatot is. 

A fő fogáshoz érdemes behűtenünk előre egy Chardonnay-t az Orbán Pincétől vagy az Istvándy Pincészet 2009-es Kéknyelűjét.

Főzzünk a családnak!

Változatok egy témára, avagy nézzünk gyerekseregnek könnyed nyári délutáni harapnivalókat, amiket akár vendégeinknek is tálalgatunk, de míg az egyikhez inkább bodza vagy eperszörpöt, a másikhoz inkább bort adjunk.

Gyerekeknek és felnőtteknek

Mivel a kicsik szeretik a gyorsan bekapható falatokat, ezért összeállítottunk ebből egy csokorral, amikből egy-egy jóízű beszélgetés és kedves bor mellett mi, felnőttek is szívesen csipegetünk.

A magukban és apró szendvicsként is telítenek, akár szószokat is tálalhatunk melléjük, vagy könnyed riccottát kenhetünk rájuk.

Sajtos ropogós – a tészta szaggatására segítségül hívhatjuk a gyerekeket, akik szívet, macit, angyalt és egyéb különböző mintákat vághatnak ki, majd együtt megszórhatjuk sajttal.

A felnőtteknek biztosan tetszeni fog az Avokádókrémmel töltött puffancs, amely ugyan több előkészületet igényel, de íze biztosan feledteti a háziasszonnyal.

Az édesszájúaknak Csokoládékrémes fatörzset és pisztácia fagylaltot ajánlunk, amelyek senkit sem fognak cserbenhagyni, hiszen a csokoládés süteményt az apróságok szívesen majszolják, a fagyi pedig a nagyobbak örömére készíthető, ráadásul gyorsan!

Ha közben a szülők vagy a baráti társaságunk borozgatni szeretne, akkor érdemes rozéra hangolódnunk, amelyből fröccsöt is készíthetünk, azonban tisztán egy Bolyki vagy egy Dúzsi Kékfrankos Rosé adhatja meg az alaphangulatot a délutánhoz, vagy akár az egészség jegyében gyümölcssalátát is készíthetünk cseresznyepálinkával a kötetben leírtak szerint.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!