A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Milyen pohárból igyunk bort?

Borismeretek

2014-04-10 | Mészáros Gabriella


Milyen pohárból igyunk bort?

Rengeteg különféle formájú és méretű pohár áll rendelkezésre ahhoz, hogy az eltérő borok tulajdonságait kiemelve tudjuk a borokat kínálni. A megfelelő pohár használata fokozza a borélvezetet. Borismereti sorozatunkat a borospohárral kapcsolatos tudnivalókkal folytatjuk.


A vörösbort legjobb, ha nagyobb méretű pohárban kínáljuk. Ez lehetővé teszi, hogy a bor nagy felszínen érintkezzen a levegővel, ami az aromák és ízek kibontakozását eredményezi. Ezt nevezzük illatgyűjtő zónának.

 

A fehér- és rozéborok közepes méretű poharak után kiáltanak, mert ezekben összegyűlnek a friss és gyümölcsös karaktert adó illatok, és felemelkednek a pohár felső részéhez.

A pezsgők legjobb szervírozási módja az úgynevezett pezsgős flőte (keskeny, hosszúkás pohár). Ez a forma elősegíti a gyöngyözés kifejlődését, és ennek következtében az aromákét is, így azok nagyobb tömegű boron hatolnak keresztül, mielőtt a pohár tetejénél a felszínre törnének. Ez az oka annak, hogy a régi, csészealj alakú poharak tökéletesen alkalmatlanok a pezsgő élvezetes fogyasztására, ugyanis a buborékok túl gyorsan elillannak.

 

Édes borok: a tokaji édes borokat nem szabad kicsi pohárból kóstolni, ezt a méretet és formát legfeljebb erősített borokhoz használjuk, ugyanis ezeknek a boroknak a koncentrációja nem érvényesül, ha nem kapnak elég levegőt. A cukortartalomtól függően nyugodtan adjunk ezekhez a borokhoz legalább 0,5 l űrtartalmú kelyheket. Az esetleges hordós érlelésből származó zavaró aromákat kellemesebbé tehetjük, hogy a burgundi formájú kelyhet használjuk.

 

A poharak tisztaságának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis a legcsekélyebb szennyeződés is tönkreteheti a bor ízét. A mosogatógépből kivett tiszta poharakat is ellenőrizni kell, hogy biztosak legyünk abban, nem maradt mosogatószer- vagy sómaradvány a pohárban. Pezsgők esetében ilyenkor a gyöngyözést sokkal hamarabb elveszíthetjük. A poharak törölgetését sajnos nem lehet megúszni.

 

 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!