A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tíz tanács kezdő borfogyasztóknak

Melyik úton induljunk el?

2012-02-17 | Tóth Adrienn


Tíz tanács kezdő borfogyasztóknak

Februárban a Vinoporton általában ki sem fogyunk a furmintból. Egy közelmúltbeli élmény döbbentett rá azonban: nem kell erőltetni, hogy mindenki furmintot kóstoljon. Ez ugyanis egy olyan fajta, amihez kell némi előképzettség, meg legalább száz bor jelentette kóstolási tapasztalat. Mit tegyen azonban az a borkedvelő, aki ugyan eddig is fogyasztott bort, mélyebb összefüggések azonban mégsem álltak össze a fejében. Íme tíz tanács azoknak, akik szeretnék komolyabban venni a borok világát.


1. Ha valaki még csak most ismerkedik a témával, és nem akar rögtön a mélyvízbe ugrani, érdemes azon szőlőfajták felé fordulnia, melyek szerkezetükben barátságosak, aromáik tekintetében könnyen értelmezhetők. Ilyen a fehér szőlők esetében az irsai olivér, a cserszegi fűszeres, a muskotályok, vagy ha valaki komolyabb testre vágyik, a hárslevelű. Vörösborpártiaknak ott a könnyed portugieser és a tartalmas merlot.

2. Arra általában szintén hamar fény derül, hogy a szervezetünk a savakat vagy a csersavat tolerálja jobban, ettől függően érdemes, még mindig maximálisan személyes preferenciáink mezsgyéjén haladva, továbbmenni. A savak barátainak ajánljuk az aromáiban kimondottan jellegzetes, és emiatt jól felismerhető sauvignon blanc-t vagy a magyar borkultúrában megkerülhetetlen olaszrizlinget.

3. A vörösborok útján kihagyhatatlanok a cabernet-k, azaz a sauvignon és a franc kettőse. És miért is akarná átugarni valaki ezeket a borokat, amelyek stílusához szinte minden más vörösbort mérni szoktunk?

4. Borkóstolási tapasztalataink bővítésére jó alkalmat szolgáltatnak azok a nagy rendezvények, fesztiválok, ahol sokféle bort ízlelhetünk meg, legtöbb esetben a borász vagy a pincészet képviselőjének jelenlétében. Utóbbi szempont azért lényeges, mert egyfelől érdemes végighallgatni, mi az, amit maguktól elmondanak a borról, másrészt autentikusabb személynek nem is szegezhetnénk kérdéseinket.

5. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ilyen alkalmakkor akarva-akaratlanul jelentős hatással vannak ránk a szubjektív szempontok, például hogy mennyi időt, figyelmet szentelt nekünk a bor kínálója, vagy hogy szimpatikus volt-e számunkra vagy nem, ez pedig komolyan befolyásolhatja véleményünket.

6. Épp ezért jó ötlet otthon, nyugodt körülmények között is kóstolni. Teljesen más az a hangulat, amikor gondolatainkba merülve, önállóan alkotunk véleményt egy borról. Hasonló élményt jelenthet egy szűk körű családi vagy baráti kóstoló, ahova egy-egy téma kapcsán mindenki hoz magával egy-egy palackot. Szerencsés, ha ilyenkor figyelmesen meghallgatjuk egymás véleményét, és nem kizárólag egy hangadó után megy az egész csapat.

7. Nem felesleges időpazarlás bornaplót vezetni. Jó az, ha van egy kis füzetünk, amelybe felvéshetjük, mit kóstoltunk (termelő, bornév, évjárat), az azzal kapcsolatos legfontosabb információkat, és néhány szóban a megjegyzéseinket. Érdekes lesz megfigyelni, ahogy idővel egyre tudatosabbak, konkrétabbak lesznek ezek a jegyzetek.

8. Ha már kialakultak bizonyos preferenciák szőlőfajták vagy borvidékek iránt, javasolt évente egy-két alkalommal felkerekedni, és meglátogatni a bort adó termőhelyet magát és persze a pincét. A borászatban zajló kóstolás nem csak tanulságos, de óriási élményt is jelent.

9. A borok világában való elmélyedésünknek egyedül a megfelelő kóstolási alkalmak kihasználása és figyelmünk szab határt. Igazán úgyis csak ez számít. Ha azonban egy másik szintre lépnénk, és rendszereznénk a témával kapcsolatos háttértudásunkat, beiratkozhatunk egy tanfolyamra, ahol egy meghatározott tematika mentén ismerkedhetünk meg a szőlészet-borászat legfontosabb munkafolyamataival, valamint a hazai és a külföldi borvidékekkel.

10. Ha már kellően biztosak vagyunk tudásunkban, szervezzünk borkóstoló barátainkkal egy vakkóstolást! Egy ilyen alkalom ugyanis rádöbbenthet minket, hogy milyen mértékben lehet eltérő a véleményünk egy adott borról, ha tudjuk, hogy azt ki készítette, és akkor, ha nem.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre! 

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!