A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A bor a legfontosabb mellékszereplő

Hetedjére is Gourmet Fesztivál

2017-04-24 | Ferenczi Csilla


A bor a legfontosabb mellékszereplő

A Gourmet Fesztivál nem csak a legnépszerűbb, de a legfontosabb gasztro témájú fesztivál idehaza, ami idén az ország határain is túllép. A nemrégiben a világ legjobb női séfjének választott Ana Roš, a kanadai sztárcukrász Anna Olson és a két Michelin-csillagos burgenlandi Taubenkobel étterem is jelen lesz – persze a legjobb borok társaságában.


Továbbra is ez az egyetlen rendezvény, ahol lehetőség nyílik néhány nap alatt végigkóstolni Magyarország legjobbjainak kínálatát, sőt most már annál is többet: az egy időben és egy helyen felsorakozó legkiválóbb fővárosi és vidéki éttermek ételei mellé a látogatók most is megízlelhetik az ország legjobb borait, söreit, pálinkáit, és persze a kínálatból nem maradhatnak ki a legjobb cukrászdák, gourmet üzletek, sőt a kiemelkedő teljesítményt nyújtó street food-osok sem.

 

Téma: managalica és eper

 

A több mint 100 kiállítót felvonultató esemény fókuszába a sokszínűség jegyében már nem egy-egy ikonikus étel, hanem két alapanyag kerül. Idén a mangalicára és az eperre esett a zsűri választása, ezért az éttermekre jellemző specialitások mellett most e két alapanyagból is igencsak izgalmas fogásokat készítenek a sztárséfek.

 

A GastroArt Electrolux Élménykonyhában tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy 2017-ben mind a négy Michelin-csillagos magyar séf is bemutatkozik majd, mégpedig a "Hungarian Michelin all-star" vacsora keretein belül.

 

 „A mangalica egy olyan étel, amiről szerintem mindenkinek van valamilyen emléke" – mondta Sárközi Ákos, a Borkonyha séfje. Bevallom, egészen más emlékeket őriztem, amelyeket nyomban felülírt a megkóstolt fogás: mangalica csülökből és körömből készített terrine, ami pisztáciával együtt lett gőzölve majd préselve, de a tányéron cékla, torma, savanyított hagyma, szójás-csilis karalábé és csontokból főzött mártás is helyet kapott. 

 

Újdonság: exkluzív menük

 

A Gourmet-n sétálva a vendégek továbbra is végigkóstolhatják a hazai gasztronómia legjavát, vagy sztárok előadásait és bemutatóit kísérhetik figyelemmel a színpadon. Aki ennél is különlegesebb és egyedibb élményre vágyik, az idén már - előzetes regisztráció mellett - a fellépő sztárok exkluzív ebédjeire és vacsoráira is befizethet. 

 

Elsőként a világ legjobb női séfje, Ana Roš érkezik Szlovéniából, hogy egy hatfogásos menüvel kápráztassa el a résztvevőket. Étterme a Hiša Franko, ugyan csak az év néhány hónapjában fogad vendégeket, ám olyankor valódi zarándokhelynek számít a gasztronómiáért rajongók körében, így nem csoda, hogy pár hónappal ezelőtt Ana Roš-t választották a világ legjobb női séfjének a World's 50 Best Restaurants Awardson.

 

 

Bazsalikomos-epres puncstorta, a Costes Downtown értelmezésében, a Gourmet Fesztiválra megálmodva. Hogy milyen bort ajánlanak hozzá? Május 18-án kiderül! #dessertporn #spring #strawberry #basil #top #mutimiteszel

@vinoport.hu által megosztott bejegyzés,

 

Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára a legjobb vidéki séfek által közösen prezentált vidéki ebédeket, amelyeken évről évre bemutatják majd a hazai gasztronómia legizgalmasabb vidéki műhelyeit. Erős a kezdés, hiszen már az első alkalommal olyan éttermek főznek együtt, mint a közönségkedvenc Anyukám mondta, a Gault&Millau által az év éttermének választott mádi Gusteau, a töretlenül a legjobb balatoni étteremnek számító Kistücsök, valamint a mindenki által nagyra tartott, Pesti István vezette tatai Platán Étterem. Az i-re a pont a legjobb vidéki csokoládéműhely, a soproni Harrer Chocolat tányérdesszertjével kerül fel.

 

Az ételeket természetesen kiváló hazai borok kísérik

 

„A Gourmet alapértékei között a legjobb ételek mellett egyértelműen szerepelnek a legjobb hazai italok, köztük természetesen a borok is.

 

Bár a fesztiválon elsősorban a legjobb hazai éttermeken van a hangsúly, a legfontosabb mellékszereplő továbbra is a bor.

 

Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a közel 50 éttermi kiállító mellé magas minőségű borokat, borászatokat is társítsunk, pontosan azért, hogy a bor és gasztronómia szoros kapcsolata a Gourmet-n is megjelenhessen. A legnépszerűbb borászatokat évről évre meghívjuk, közben pedig olyan kisebb, „small and sweet” borászatokat is keresünk - akár specialista kereskedőkön keresztül - akik még tovább tudják színesíteni a kínálatot. Bár az első években igyekeztük előre megszervezni a borok és az ételek, azaz az éttermek és borászatok párosítását, ezt ma már teljes mértékben a kiállítókra, sőt a vendégeinkre bízzuk." - mondta Nemes Richárd, az esemény egyik főszervezője.

 

Az idei Gourmet Fesztivál külföldi sztárjai között szerepel Wojciech Modest Amaro, a Michelin-csillagos Atelier Amaro séfje, aki egy különleges vacsorára invitálja a fesztivál közönségét, Ezen a vacsorán ugyanazt a nyolcfogásos menüt szolgálják majd fel, mint amit aznap a varsói éttermében is kínálnak a vendégeknek. Amaro hazájában igazi sztár, aki a legendás El Bulliban kezdte és a Noma-ban fejezte be európai tanulóéveit, majd hazatérve megnyitotta saját éttermét, amellyel hamarosan megszerezte Lengyelország első Michelin-csillagát is. 

 

 

Az exkluzív programokból persze nem maradhat ki Széll Tamás és csapatának ötfogásos ebédmenüje sem, de izgalmas programnak ígérkezik a "Hungarian Michelin all-star" vacsora is. Az egyedülálló és megismételhetetlen élmény főszereplői hazánk Michelin-csillagos éttermeinek séfjei: Palágyi Eszter (Costes), Mészáros Ádám (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Tiago Sabarigo (Costes Downtown), valamint az ország egyik legjobbjának számító cukrászműhelyét vezető Mihályi László (Mihályi Patisserie, Váci Desszertszalon).

 

Nem csak kóstolni, készíteni is lehet

 

Aki végigkóstolta a legnagyobbak ételkülönlegességeit, azonnal ki is próbálhatja frissen szerzett tudását, hiszen az Electrolux egy „gyorstalpaló gasztroiskolával” készül. Stőhr Gréta (Great Bistro) vegán workshopján például megtanulhatják a tiszta, gluténmentes tavaszi ebéd elkészítését friss, szezonális, organikus alapanyagokból. Nemes Nóra (Dacota), a Nosalty bloggere az égetett tésztával fogja az érdeklődőket megismertetni és bodzás-epres minifánkot készít. Az ország legjobb pho leveséről híres Funky Pho az egyszerű ázsiai konyhába vezeti be a résztvevőket, és egy otthon is könnyen elkészíthető klasszikust mutat majd be.

 

Mindezek mellett Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje és Nagy Zsolt, a Nespresso kávészakértője együtt mutatja meg, miként lesz a kávé tökéletes kiegészítője egy remek fogásnak, a zárónapon pedig Misi, a pék (Jacques Liszt) megtanítja a kovásszal készült friss kézműves kenyér otthoni elkészítésének fortélyait. Végül következik egy eper jam workshop Havas Dórával, a TV Paprika séfjével, majd Szabadfi Szabolcstól (Panificio il Basilico, Holy Cow) elleshetik, hogyan kell az igazi házi hamburgert elkészíteni.

 

A Gourmet Gasztroszínpadán pedig...

 

Bernáth József, a Konyhafőnök műsor sztárséfje megmutatja, hogyan lehet spárgából desszertet készíteni, majd a szomszédos Burgenland legjobb étterme és legnépszerűbb gasztro zarándokhelye, a Taubenkobel (2 Michelin-csillag, 19 GM pont) segítségével kiderül, mitől száguld egy vidéki vendéglátóhely Ausztriában. Lengyelország legjobb étterme, a varsói Atelier Amaro (1 Michelin-csillag) bemutatója kötelező mindazoknak, akiket érdekel, hogy miként lehet a helyi alapanyagokra és hagyományokra építve feltámasztani és újragondolni egy ország csúcsgasztronómiáját.

 

Steiner Kristóf ezután olyan ételekkel varázsolja majd el a vegánokat és húsevőket egyaránt, mint a vegán "pulled pork", vagy a kesudiós és „titkos összetevős” sajttorta friss eperrel. Anna Olson, kanadai sztárcukrász most először látogat Budapestre, és azt fogja megmutatni, hogyan kell elkészíteni egy angol klasszikust, Viktória királynő kedvenc teasüteményét, a Viktória piskótatortát, természetesen eperrel.

 

 

Jelen lesz még a Szlovákia legjobb éttermeként számontartott pozsonyi Fouzoo, ahol olyan különlegességekkel készülnek, mint a japán tradicionális gyoza gombóc marhahússal és libamájjal töltve vagy a jázminrizses desszert málnával és különféle virágokkal. Szabó Péter osztriga-sommelier bemutatóján egy igazi gourmet alapanyaggal ismerkedhetnek meg, a kanadai homárral.

 

Idén Budapest ad otthont a kávékészítő világbajnokság 5 kategóriájának és a World of Coffee kiállításnak. Ennek apropóján érkezik a Magyar Barista Válogatott, hogy tartson egy kis ízelítőt a versenyből.

 

És ez még nem minden!

 

A Babel a regionális konyhára és a helyi eredetű hagyományokra koncentrál, Veres István kreatív séf és Langer Gábor operatív séf ennek megfelelően egy szokatlan édes ételt készít majd el. A Gourmet utolsó napján a színpadon Rosenstein Tímea és a kanizsai dödölle nagykövete, Irma néni ismerteti meg a vendégekkel a dödölle eredeti receptjét. Till Attila és Vajda Józsi igazi kovásszal készült kenyeret sütnek, a Milánóban több vendéglátó-helyével befutott Pécsvári Tünde pedig bemutatja a matchát, és persze kóstolót is ad ebből a világszerte egyre trendibb italból.

 

A bor a legfontosabb mellékszereplő

Mészáros Ádám séf (Onyx) munkában

 

Az idén 10. születésnapját ünneplő, Michelin-csillagos Onyx étterem egy nem mindennapi, sokszereplős színpadi eseménnyel készül, amelynek főszereplője az étterem saját farmjáról származó fekete lábú csirke és Mészáros Ádám séf lesz. Gianni és Alessandro túllépve a magyar alapanyagokat érintő sztereotípiákon, olaszos fogásokat készítenek a legismertebb magyar alapanyagokból. Végül a tatai Platán Restaurant & Café séfje, a korábban a Tantinak Michelin csillagot is szerző Pesti István egy konkrét étel elkészítésével mutatja majd be, hogy a megismételhetetlen kulináris élményhez miért olyan fontos a látvány, az illat és az ízek megfelelő kölcsönhatása.

 

A fesztivál 14 éves korig továbbra is ingyenesen látogatható, ráadásul a gyerekek részére idén már külön helyszínnel is készülnek, ahol a játszótér mellett lesz a legkisebbeknek minden jóval felszerelt babakonyha, a nagyobbacskáknak pedig egész nap kézműves foglalkozás, sőt egy séf-suli is, ahol a Chefparade főzőiskola szakácsaival együtt főzhetnek a gyerekek. A menü idén nem is lehet más, mint ropogós mangalica falatkák saját készítésű mártogatóssal, valamint eperburger vanília habbal.

 

Az idei OTP Bank Gourmet Fesztivál tehát még magasabbra teszi a lécet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy változásnak viszont biztosan mindenki örülne: ha végre az időjárás is kegyesebb lenne a rendezvényhez.  

 

Bővebb információ és jegyrendelés ITT.

 

Fotók: Bóna Márk



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!