A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi már lekóstoltuk a 2017-es év legjobb borvacsoráját

Magyar Borok Bálja 2017

2016-12-07 | Vinoport


Mi már lekóstoltuk a 2017-es év legjobb borvacsoráját

Már javában zajlanak a Magyar Borok Bálja 2017 előkészületei, a Vinoport pedig, mint szakmai támogató, a legjobb feladatokat kapja: a menüt és a borokat teszteljük. Ezúttal a bál fő borsorát, és az ahhoz készült teljes vacsoramenüt mutatjuk be és véleményezzük.


Az ország hét kiváló borászata és négy étterem, köztük egy Michelin-csillagos dolgozik azon, hogy a 12. Magyar Borok Bálja minden korábbinál fényűzőbb legyen. Legdinamikusabban fejlődő borvidékeinknek 2017-ben sztárséfek jelentik a kísérőzenekart, az ország egyik legszebb bálterme a színpadot, a karmester pedig Ördög Nóra lesz. 

Ahogy minden évben, idén is az ország aktuális legjobb borai kaptak lehetőséget, hogy a Magyar Borok Báljának ötfogásos vacsoráját kísérjék. A közreműködő séfek pedig a fentiekhez kreálnak finomságokat.

 

Amouse bouche - a Costes Downtown séfje, Miguel Vieira az üdvözletét küldi!

 

A 2017. február 25-i rendezvényre érkezve a bál elegáns vendégeit a Garamvári Szőlőbirtok hagyományos champagne-i eljárással készült pezsgői várják, méghozzá Garamvári Szőlőbirtok Brut Nature, és sokak örök kedvence, az Evolution Rosé. A csendes welcome bort ezúttal Kamocsay Ákos 2015-ös Prémium Ihlet Cuvée-je jelenti. A Michelin-csillagos séf a fentiekhez avokádómousse-al színesített tőkehalebrandade-dal, továbbá mustáros-joghurtos füstölt kacsamellel készül.

 

 

A bálteremben helyet foglaló vendégek ezt követően öt fogáson keresztül merülhetnek el az idén éppen 120. születésnapját ünneplő hotel gasztronómiájában. A Corinthia Hotel Budapest étterme, a Brasserie & Atrium, Bolyki Péter executive séf és Ölvedy Balázs vezető séf az impozáns borsor mellé süt és főz.

 

A meglepően fiatal, mindössze 27 éves Ölvedy Balázs nem csak a luxusszálloda igényes vendégei előtt bizonyította már tudását, hiszen alig 20 évesen megnyerte a Chaine des rotisseurs 2010-es versenyére vezető hazai selejtezőt, és később remekül szerepelt a nemzetközi mezőnyben is. Tavaly a tizenegy Michelin-csillagos étteremnek helyet adó németországi Syltben, a gasztronómia egyik fellegvárában kamatoztatta tudását.

 

Péter és Balázs már összeállította a menüsort, amellyel a bálozók kegyeiért verseng majd. Néhány dologban azonban bizonytalanok voltak, ezért a Vinoport segítségét kérték. Mi pedig lelkesen kóstoltunk, és azárt egy-két tanácsot is adtunk.

 

Mi már lekóstoltuk a 2017-es év legjobb borvacsoráját

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling 2015 (Pannonhalma)

Színe halvány citrom zöldes reflexekkel. Illata rendkívül intenzív, friss, szőlő- és mandulavirágos, akácos, parfümös. A korty aromatikája szintén intenzív, tipikus olaszrizling érett citrusos és fehér húsú őszibarackos és virágos jegyekkel, kis zöldfűszerességgel, lendületes-ropogós savakkal, fanyar mandulás lecsengéssel. Kis szénsav ad neki lendületet. Nagyon tudatosan, valószínűleg jól megtervezett technológiával készült bor. Jól iható és ételekkel is jól kiegészíthető, tehát van mibe kapaszkodnia a séfnek.

Hideg előétel: karfiolhab friss tonhaltatárral, korianderes édeskömény, avokádó

A zöldfűszerek és a citrusok így aztán a tányéron is visszaköszönnek (pesto a tányéron, koriander az édesköményen, egy szelet citrom a halhoz), a ropogós savakat pedig az aszpikos jellegű hal, és a krémes avokádó, illetve karfiol ellensúlyozzák. A tányér összhatása épp olyan ropogós és lendületes, mint a bor. A karfiolhab nagyon intenzív ízű, nagyon egyedi, akárcsak az avokádékrém, és mival a bor-étel páros is savhangsúlyoz, ezekből kértünk még a bálozók tányérjára.

 

Mi már lekóstoltuk a 2017-es év legjobb borvacsoráját

Szepsy Pince Hasznos Furmint 2013 (Tokaj-Hegyalja)

A bor halvány arany színű, illata intenzív, de kis idő kell neki, amíg megmutatja magát. Benne érett birs, friss birsalma sajt és friss birslekvár, a hordós vaníliás-füstös, pörkölt mogyorós. A kortyban a birsalma és a nyári alma, a fehér húsú körte karakteres ízjegyeit citrusos savak teljesítik ki. Feszes a szerkezet, arányos a korty, hosszú, krémes, telt, kitölti a szájat. A visszafogott, elegáns hordóhasználat a korty végén vaníliás tónus képében jelenik meg, visszafogott pörkölt mandulás kiegészítéssel. Még fiatal, hosszan érlelhető lesz.

Meleg előétel: grillezett Szent Jakab kagyló sült véres hurkával, kecskesajttal és hollandi mártással

Miközben a sétálómenüt összeállító séf kacsamáj-terrine-t álmodott a borhoz (és ez kiváló döntésnek bizonyult), a Brasserie & Atrium egy kalap bátorsággal valami nagyon extrát alkotott. Ez a fenti összeállítás, bár talán nem simul olyan mértékben a borhoz, mint a sétálóvacsora meleg előétele, de önmagában hibátlan összeállítás, és egészen biztos, hogy emlékezetes lesz mindenkinek.

 

Az édeskés almamártáson foglal helyet a decens szelet véres hurka, erre jön a krémes, visszafogott ízű kecskesajt, amin egy szép, tiszta falat kagyló várja, hogy a hollandi mártás felülről bekebelezze. Az összhatás édeskés, és végetelenül szaftos-krémes és harmonikus. A séf bátortalanul kérdezte, maradhat-e a mártásban az enyhe citrusos ízesítés, mi pedig határozottan kiálltunk mellette, hiszen tökéletesen passzol a furmint gyümölcsös jegyeihez.

 

Mi már lekóstoltuk a 2017-es év legjobb borvacsoráját

Takler Borbirtok Kékfrankos Réserve 2013 (Szekszárd)

Közepesen mély bíbor szín. Intenzív a bor illata: rengeteg fekete bogyós gyümölcs, dohánylevél, szederlevél, és sok füst. A kortyban érett fekete szeder ízjegyei, kökény és áfonya, fekete ribizli, szóval minden, ami fekete bogyós. Kellemes fanyarságát étcsokoládés jegyek és karakteres - de nem túlzó - füstösség bolondítja. Elegáns tanninstruktúra, arányos szerkezet. A kékfrankos szőlőfajta szép demonstrációja ez a bor.

Főétel I.: serpenyőben sült császárszalonna ánizsos sütőtökkrémmel, pácolt szilvával, tonkababos mártással

Egyértelműen a domináns, de elegáns füstös jegyekbe kapaszkodott bele a séf, amikor elengedte a szokásos kékfrankos-kacsahús párosítást, és inkább a császárszalonnát választotta. A hús kérge ropogós, füstös, a tonkababos mártás is sűrű és tartalmas, mint a melasz. Az egész összhatást a zöldség és a gyümölcs oldja. És persze a bor. Februáig még a fekete bogyósok is a tányérra kerülhetnek, ahogy ezt javasoltuk is. 

 

Mi már lekóstoltuk a 2017-es év legjobb borvacsoráját

Gere Attila Solus 2009 (Villány)

Merlot, méghozzá kiváló. Színe mélybíbor, szélén már gránátba hajló. Illata közepesen intenzív, kis levegőt igényel, és megmutatja magát. Érett erdei bogyós gyümölcsöket egészít ki jelentős füstösség, friss erdei gombák és avar illata. A kortyban meggy és cseresznye a vezető ízjegy, sok étcsokoládéval. Hosszú a korty, a füstösség és a hordóhasználat a korty közepétől hosszan vezet le. A tanninoknak van némi tapadása, de a szerkezet arányos, a bor elegáns és mértéktartó minden tekintetben. Fejlett, kiváló állapotban.

Főétel II.: serpenyőben sült őz hátszín paszternákpürével, mázas gesztenyével, kelbimbóval és aszalt vörösáfonya-mártással

Ismét egy rendhagyó összeállítás, ismét egy olyan, amely a borhoz inkább lazán kapcsolódik, ugyanakkor önmagában ugyanakkora élmény, mint a kísérője. A hús kiváló minőségű és éppen jól átsütött (belül szaftos). A köret, tehát a paszternák, de főleg a kel és a gesztenye a maga természetességében jelenik meg. A robosztus és enyhén füstös ízek tehát a természet adta alapanyagot tükrözik - a konyha filozófiája itt azonos a borászéval.



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!