A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mádi Furmint Ünnep 2013

07. 23. - 09. 07.

, , 2013. szeptember 6-7. - MádA világon szinte mindenütt ismerik és kedvelik a tokaji borokat. A legismertebb közülük természetesen a tokaji aszú, ám azt nem mindenki tudja, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája. És ha még azt is hozzátesszük, hogy ebből a páratlan gyümölcsből igazán különleges száraz borok is készülnek, amiket kedvünkre fogyaszthatunk a kitűnő magyaros ételekhez is, beláthatjuk, hogy van mit ünnepelni a furminton a borkedvelőknek.

 

Mád szőlőtermő területeinek 70 százalékát uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok joggal büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal. Jogos tehát, hogy Mád adjon helyet a furmint ünnepének, és teremtsen hagyományt, hogy az utókor is megtudja majd: itt már a XVII. században is kultúrája volt a furmint termesztésének, és azóta is ízlelhetjük a környék változatos bor kínálatát.

Az idei ünnep szeptember 6-7-én lesz, és közvetlen célja az, hogy megismertesse és megszerettesse az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat, segítse a mádi borászokat eltökélt szándékuk valóra váltásához, hogy a furmint elnyerje méltó helyét a világ vezető borai között.  Ezen a két napon tehát a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják a vendégeket és a válaszokon kívül felejthetetlen élményt és kulturális programokat is adnak.

Idén először két színpadon zajlanak az események, amelyeken többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbö Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, Juhász Márton Euro-African playground, a Vodku zenekar, a Vodku fiai, valamintSipos Mihályés Kardos Mária. A gyerekek egész nap élvezhetik a Borsai Kastély udvarán zajló "Hétpróbás Kisinas"-Játszóház és Kézművesudvar programjait, de a Bestillo udvar is tartogat számukra meglepetéseket. A művészet szerelmesei több helyszínen különböző kiállításokat látogathatnak.

A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag és minőségi gasztronómia is emeli a Furmint korzó színvonalát, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket. Egy kis ízelítő a Furmint korzó résztvevőiből:Anyukám mondta, Divino, Bestillo, Csülök Csárda, Gusteau Kulináris Élmányműhely, Mádi Kúria Étterem, Fűszeres Eszter.

A programok ingyenesen látogathatóak!

Részletes program, további információ:
www.facebook/MadiFurmintUnnep 
www.mad.info.hu

Ha a jövőben értesülni szeretnél a legfontosabb boros és gasztronómiai programokról, jelentkezz Társasági Élet hírlevelünkre!

 

 

Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!