A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szent Orbán-napi gasztroünnep, nyitott pince és borvásár

05. 27.

Pannonhalma, Pannonhalmi Apátsági Múzeum és GalériaAz egyik legismertebb borünnepünk kötődik május 25-hez, Szent Orbán napjához.

 

Szent Orbán-napi gasztroünnep, nyitott pince és borvásár

 

A természettel együtt dolgozó emberek, így a szőlészek és borászok életében is mindenkor különösen fontos szerepet hordoztak az időjárás és a termés minőségének befolyásolására vonatkozó szokások. A kereszténység számos szőlővédőszentet ismer, akikhez az év folyamán időről időre fohászkodunk egy gyönyörű évjárat reményében. Az egyik legismertebb borünnepünk kötődik május 25-hez, Szent Orbán napjához. A hagyomány szerint Orbán az utolsó fagyosszentek egyike s mint ilyen, kultuszát többek között annak is köszönheti, hogy ez az időszak a szőlővirágzás ideje és a fagyok ekkor súlyos károkat okozhatnak a későbbi termés szempontjából.

 
Tisztelegve a szent és hagyománya előtt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet és a PAUSA Apátsági Kávéház 2017. május 27. szombaton egésznapos gasztro- és borünnepet illetve kedvezményes borvásárt tart a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria területén, amelyre szeretettel fogad minden kedves érdeklődőt.


A XVIII. században barokk stílusban emelt majorépület 2014 nyaráig egy funkció nélküli, omladozó, rossz állapotban lévő ingatlan volt Pannonhalma városának egyik központi helyén, a piac mellett, felújításának eredményeként azonban XXI. századi igényeket kielégítő kulturális-turisztikai látogatóközpont jött létre. A komplexum regionális kiállítótérként működik, ahol külön gyűjteményi válogatásban kerül bemutatásra az eddig hely hiányában ki nem állított főapátsági tárgyi kulturális örökség, a komoly művészettörténeti jelentőségű középkori kőtár, valamint a sétálókóstolónak is helyet adó, mintegy 422 méter hosszú pincerendszerben installált ”Pannónia szőlőskertje” ezeréves bencés szőlészeti-borászati kiállítás.

 

 

A 10.00 és 17.00 óra között zajló nyílt nap során a látogatók a belépőjegy megvásárlásával először végigjárhatják a műgyűjteményi tereket, majd megkezdődhet a hűvös történelmi pinceágakban a séta, amelynek keretében kiállítási tablók és eszközök segítségével szerezhetnek ismereteket a szőlőtermesztés és borkészítés történetéről illetve a pannonhalmi bencések évezredes szőlő- és borkultúrájáról. A letétdíj ellenében átadott s visszaváltható kóstolópohárral a kézben szabad sétálókóstoló formájában juthatunk a pincerendszerben létesített állomásokhoz, ahol az Apátsági Pincészet kollégái nyújtanak ízelítőt és persze információt az egyes tételekről.


A Pannonhalmi Apátsági Pincészet modern termelőegységénél található teraszt felváltva a majorépület rendezvénytermében borbolt illetve a hozzá tartozó szabadtéri területen kóstolóterasz fogadja a kóstolni illetve vásárolni vágyó közönséget, ahol kizárólag a nyílt nap folyamán egységesen 15% kedvezmény érvényesítésével kaphatók a Pincészet borai fogyasztásra és elvitelre egyaránt.


GASZTRONÓMIA


A Pincészet e vinotékájával és kóstolóteraszával azonos udvarban található a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár működtetésében álló PAUSA Apátsági Kávéház, amely a VIATOR minőségi gasztronómiai alapelvei mentén épít cukrászdai és kávéházi kultúrát Pannonhal­mán és tágabb környezetében. A nyílt napra érkezők számára a Kávéház – jellegének megfelelően – elsősorban sütemény- és fagylaltkülönlegességeket illetve kávét kínál az ezen alkalomra megújuló választékából, de a borkóstolás figyelembevételével e speciális eseményre az Étterem is kitelepül és az ugyanitt felállított faházában készít friss tavaszi fogásokat nemcsak ebédidőben.


ZENE


A borünnep izgalmas, érdekes és egyedi kísérőelemei közé tartozik továbbá a Joe Fritz virtuóz klarinétművész, a hazai mainstream jazz kitűnő gitárosaként ünnepelt Gyárfás István és a Group’n’Swing zenekarból is ismert Molnár Péter nagybőgős alkotta mozgó trió, a Fritz Jazz Band, amely hol a vendégérkezésnél, hol pedig a pinceágak állomásainál vagy épp a belső udvarban szolgáltat kellemes dallamokat a kóstolókhoz illetve étel- és italfogyasztáshoz.


A zene nemcsak végigkíséri, de le is zárja az egésznapos menetrendet, ugyanis közvetlenül a történelmi pincerendszer és az alkalmi kóstolóállomások 17.00 órái zárása után egészen 19.00 óráig Drapán László fúvószenész, Györgyi Gábor gitáros és Horváth Péter dobos közös projektje, a Fusion Jam Trio ad élvezetes jazzkoncertet a kóstolóteraszon a látogatási, kóstolási és vásárlási élmények kiteljesedéséhez illetve a program lekerekítéseként.


PROGRAM

2017. május 27. szombat 10.00-17.00 óra


Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményét és középkori kőtárát felvonultató állandó kiállítás;
Történelmi pincetúra ”pop-up” kóstolóállomásokkal és ingyenes sétálókóstolóval;
Pannonhalmi Apátsági Pincészet vinotékája és szabadtéri kóstolóterasza a belső udvarban;
VIATOR Apátsági Étterem kitelepülése friss tavaszi fogásokkal;
PAUSA Apátsági Kávéház megújult szezonális kínálata;
15% kedvezmény a forgalomban lévő palackos borok vásárlására;
Fritz Jazz Band kellemes zenei kísérete a látogatáshoz, kóstoláshoz és fogyasztáshoz;
17.00 órakor Fusion Jam Trio jazzkoncertje a kóstolóteraszon.
 

ÁRAK


A nyílt nap részvételi díja mindössze 750,- Ft/fő, amely tartalmazza a kiállítások látogatását és a történelmi pincerendszerben létesített kóstolóállomásoknál történő borpróbákat egyaránt.

Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!