A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés 2015

04. 24. - 04. 26.

, Tokaji borvidék, több helyszínen2015. április 25-én az első két Nagy Tokaji Borárverés sikere után harmadszor kerül megrendezésre Tokaji Borlovagrend által – most már hagyományosan – a sárospataki vár Lovagtermében az újabb aukció. Az árverésre továbbra is csak egyedi tételekkel készülnek a termelők, mely tételek kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek. Az esemény nyitónapján, 24-én, pénteken egy különleges vonat, a Tokaj Express szállítja majd a licitálni vágyó borkedvelőket a borvidékre.

 

Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés 2015

 

A legtöbb licitálásra kerülő bor dűlőszelektált tétel, a száraz boroktól egészen a hatputtonyos aszúig. Mivel minden tétel kimondottan az árverésre készül, azokat csak a sikeresen licitálók vásárolhatják meg, melynek minőségét egy szakmai kóstolóbizottság garantálja. Ezért találkozunk a tételek iránti fokozott érdeklődéssel a Michelin-csillagos éttermektől a gyűjtőkön keresztül a kereskedőkig.

 

A Nagy Tokaji Borárverés ideje, április 24-26, kitűnő alkalmat nyújt a borvidék és a termelők megismeréséhez is. A rendezvény, az árverés izgalmai mellett ugyanis dűlőtúrát, az árverésre kerülő tételek vakkóstolását, a Tokaji Tavasz keretein belül szerveződő gálavacsorát és az új borrendi tagok avatását is kínálja. A rendezvény első napján Nosztalgia vonat indul Budapestről. A vonaton kitűnő borokat és ételeket fogyaszthatnak a vendégek, valamint dűlőbemutatóval szórakoztatják az utasokat egészen Tokajig. Így az esemény maga segít Tokaj szerelmeseit összehozni a borvidékkel és a Borlovagrendi tagokkal, akik így együtt tehetnek újabb felfedezéseket, hogy mind jobban megismerjék a terroir alapú nagy borokat.

 

Az idei között találkozhatunk komoly, nagy múlttal rendelkező pincészetekkel, de sokan a fiatal, feltörekvő generációból is megmutatják boraikat.   

 

A Tokaji Borlovagrend az árverezett tételek nettó árának 40-%-át kitevő jutalékot az árverés szervezésére és a tokaji borvidék értékeinek növelésére kívánja használni. A vásárlókat megelégedéssel tölti el, hogy tudják: az általuk megvásárolt egyedi tokaji tétel árával az UNESCO Kulturális Világörökségi helyszínét támogatják. Az emberek és a természetes környezetük közötti szoros együttműködés ebben a formában kézzel fogható kulturális értékekként jelenik meg.

 

Winkler Nóra árverező a 2014-es Nagy Tokaji Borárverés kapcsán az aukció megkapó és egyben vibráló perceiben így nyilatkozott: „Az értékesített tételek aránya, a leütési árak és a zsúfolásig telt terem kifejezi, hogy jó irányba tartunk!”

 

A rendezvény további részleteiről, magáról a Tokaji Borlovagrendről - melynek tagjai sorában a legjobb tokaji termelők épp úgy megtalálhatók, mint elkötelezett borkedvelők vagy kereskedők - a legendás borvidékről Tokajról – 2002 óta az UNESCO Világörökség része – többet is megtudhat a http://tokajiborlovagrend.hu oldalon.

 

 

10.15 Vendégeink fogadása Budapesten a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében reggeli kávéval és süteményekkel (dresszkód: hétköznapi öltözet – kényelmes cipő, borlovagrendi tagoknak: sál)

11.20 * TOKAJ EXPRESS – az ALPLAN Kft. és Gelencsér Ferenc támogatásával.

Ebéd és borkóstoló a vonaton

Dr. Nagymarosy András előadása Mezőzombortól Tokajig, a hegyaljai dűlők történetéről

15.00 Érkezés Tokajba

15.30 Dűlőtúrák:

– Mádi dűlők Szepsy István vezetésével

– Olaszliszkai dűlők az Amici Vinorum Olaszliszkai Borbarátok szervezésében

– Hétszőlő Szőlőbirtok Oroszlán Tamás vezetésével

17.30 Busztranszfer a szállodákba

18:40 Busztranszfer a szállodákból (dresszkód: hétköznapi öltözet)

19.00 Aperitif a Disznókő Filagóriánál, majd borkóstoló és vacsora a Disznókő Szőlőbirtokon

 

SZOMBAT, 2015. ÁPRILIS 25.

 

9.30-tól Busztranszfer a szállodákból a sárospataki várba (dresszkód: hétköznapi öltözet – kényelmes cipő, meleg pulóver, borlovagrendi tagoknak: sál)

10.00-tól Regisztráció

10.30 Az árverési tételek vakkóstolója a sárospataki várban

12.30 Piknikebéd az Anyukám mondta étterem ételeivel és az árverésen szereplő termelők boraival

14.30–16.00 NAGY TOKAJI BORÁRVERÉS

16:00-tól Busztranszfer a szállodákba

18:40 Busztranszfer a szállodákból (dresszkód: félünnepélyes öltözet – sötét árnyalatú öltöny, kisestélyi, borlovagrendi tagoknak: sál)

19:00 Tokaji Borlovagrend avatási ceremónia és Gémes Katalin operaénekes előadása a Barta Pincében, Mád

20.00 Gálavacsora és bál a mádi Gusteau Udvarban

A gálavacsora után busztranszfer a szállásokra

 

VASÁRNAP, 2015. ÁPRILIS 26.

 

10.30-tól Kóstoló a pincészeteknél

Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!