A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mi is az a Pannon Borrégió?

Céljaikról beszéltek

2008-09-22 | Tóth Adrienn


Mi is az a Pannon Borrégió?

2008. szeptember 12-én Budapesten, a Bock Bistroban tartott sajtótájékozatót a Pannon Borrégió, amely során Schmidt Győző elnök és két vezető borász, Bock József és Heimann Zoltán személyesen mutatta be az új kezdeményezést. Sor került e mellett a régió TOP 25 elnevezésű borversenyének kóstolójára is.


 

A Pannon Borrégió TOP 25 borversenyéről szóló cikkünkhöz, kattintson IDE.

Először is azt kell tisztáznunk, hogy pontosan mit is takar az elnevezés. Schmidt Győző, a Pannon Borrégió elnöke elmondta, hogy a név négy borvidék közösségét fedi, amelybe a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi tartozik. Összesen 4300 hektár termőterületet fednek le, amely a magyar szőlőtőkék körülbelül 11%-nak felel meg, köszönhetően azonban a két „nagyobb testvérnek” jelentősségük, túlmutat ezen a számon.

A Pannon névvel egyrészt a helyi borkészítés ősi gyökereire kívánnak utalni, másrészt ez a szó annak a követelménynek is megfelel, hogy egy külföldi számára is könnyen kiejthető és megjegyezhető legyen.

Teljes hivatalos státuszukhoz már csak a véglegesítő miniszteri aláírásra van szükség, amely után valóban lehetségessé válik a közös fellépés. Hiszen ez a célja az egyesülésnek, amely által olyan dolgokat valósíthatnak majd meg, amelyre egyedül egyik borvidék sem lett volna képes.

Ezen törekvés keretében 2020-ig közös stratégiát dolgoznak ki, amelynek fontos eleme az összehangolt portálfejlesztés, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Igazgatóságával és a Pécs 2010 Menedzsment központtal egyeztetve végeznek.A kifelé közvetített üzenetek mellett a belső információ-áramlásnak is jelentőséget tulajdonítanak, így egy növényvédelmi-jelentéseket továbbító rendszer kialakítása is szóba került.

A másik gyakorlati jellegű munka a Pécsi Tudományegyetemhez köti a régiót. A helyi szakoktatásban való részvételen túl az egyetem tulajdonában álló Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel is szorosabbra kívánják vonni a kapcsolatot.

Heimann Zoltán szekszárdi borász, a helyi hegyközségi tanács elnöke a kezdeményezésről elmondta, hogy azért tartja különösen fontosnak, mert azzal a megrögzött gondolkodásmóddal szakít, amelynek keretében mindenki csak a maga szekerét tolja. Egy ilyen tágabb közösség keretén belül ha valakinek jól megy, akkor az jó a másiknak is.

A közös pályázatok és rendezvények mellett fontos lesz a közös származási hely megjelölés is. Erről Bock József borász, a villányi hegyközség elnöke beszélt az összegyűlteknek. Bevezetésképp elmondta, hogy három év előkészületi munka után, három éve lépett életbe Villány eredetvédelmi törvénye. Ezt nem módosítaná az új státusz, hiszen a Pannon Borrégió elnevezéssel azokat a borokat illetnék, amelyek több borvidékről származó borok házasításából készülnek.Bár még nem gyakoriak az ilyen tételek, sok nemzetközi példa áll előttünk, amelyeknél annak érdekében, hogy egy nagyobb mennyiségben előállítható, a nemzetközi piacon széles körben elérhető bor készüljön, összefogtak néhány borvidéket. Elsőre talán Ausztrália juthat eszünkbe, ahol a New England Australia elnevezést épp ezzel a céllal hozták létre, bár az övéket sosem hasonlíthatjuk a hazai mennyiségekhez.  (Kapcsolódó cikkhez, kattintson IDE.)

De ha belegondolunk, ilyen lépcsőzetes minőségi rendszerről van szó Bordeaux vagy Burgundia esetében is, ahol minél kisebb területi egység felé haladunk, annál magasabb minőségről van szó.

Adott tehát a nagy Pannon Borrégió. Ha ezt látjuk a címkén, akkor ez valószínűleg egy alapbort rejt majd, amelyet nagy mennyiségben készítettek el. Ennél egy fokkal magasabb kategória lehet egy villányi cabernet sauvignon vagy egy szekszárdi kékfrankos. A csúcsot persze ezután a dűlőknél érjük el, mint amilyen a Kopár vagy a Jammertal.Egyébként várhatóan sokat beszélünk majd a jövőben is az eredetvédelem kérdéséről, hiszen az EU-s bortörvény értelmében 2011-ig az egész országban létre kell majd hozni.

A Pannon Borrégió tehát megalapult és kezdeti állapotában meglehetősen aktívnak tűnik. Bízunk abban, hogy a jövőben is sokat hallhatunk még róluk és tevékenységükről

Ha értesülni szeretne a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezzen Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!