A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Sokszínű összefoglaló

Rövid borhírek Dél-Afrikából

2009-10-01 | Tóth Adrienn


Sokszínű összefoglaló

Az afrikai ország jelenleg a kilencedik a világ bortermelőinek listáján. Dél-Afrika 102 000 hektárnyi szőlővel borított területe a nemzetközi bortermelés 3%-ért felel. Az országban - annak ellenére, hogy újvilági bortermelőként tekintünk rá - már több száz éve készítenek bort. Esetükben tehát nem a megszokott \"nulláról induló, gyorsan befutó\" recepttel van dolgunk, sok európai országhoz hasonlóan ők is átalakulóban vannak, a mennyiségről a minőségre helyezve a hangsúlyt.


 

Fénnyel tisztítják a bort

Valószínűleg először Dél-Afrika borászataiban folytatnak majd kísérleteket a SurePure technológiával, amely egy speciális fény segítségével stabilizálja a borokat. Az ötlet a Stellenbosch-i és a Western Cape-i Egyetemekről ered, és itt készítették el az első prototípusokat is. A folyamat lényegében hőhatástól mentes, UV besugárzásra épülő technika, amely a folyadékban lévő káros mikrobák és élesztők szaporodását akadályozza meg. A technológiát szabadalmaztató cég nyilatkozata szerint használatával drasztikusan csökkenthető a borkészítés során alkalmazott kén mennyisége.

A UV sugárzásra épülő módszer legalizálása még folyamatban van Dél-Afrikában, ahol a helyi bor és párlat terméktanács lelkesen támogatja annak mihamarabbi kipróbálását. A SurePure-t képviselő Steve Miller szerint a rendszert már használják több helyen a világon gyümölcslé-, tej és más italok készítésekor annak érdekben, hogy elkerüljék a tartósítószerek használatát és a pasztörizálást.

Az első hivatalos fekete sommelier

A Cape Wine Academy azzal a céllal hozta létre a Cape Sommelier képzést, hogy a 2010-ben az országban rendezett FIFA Világ Kupa idejére minél több, nemzetközileg is színvonalas teljesítményt nyújtó, borkínálással foglalkozó szakember dolgozhasson az éttermekben.

\"\"

Milton Makhaza a magaliesburgi Mount Grace Country House és Spa Hotelben dolgozik, és idén augusztusban elsőként vehette át fekete bőrű dél-afrikaiként a Cape Sommelier-nek járó oklevelet. A képzés egy 105 órás intenzív tanfolyamra épül, de a vizsgára csak azok jelentkezhetnek, akik már legalább három éves tapasztalattal rendelkeznek a vendéglátóiparban. A végső megmérettetés gyakorlati jellegű, egy legalább háromfogásos ételsort kell a megfelelő módon borokkal kísérni.

A 2010-es FIFA-ra készülnek

Dél-Afrika marketing szervezete, a Wines of South Africa (WOSA) már teljes bevetéssel a 2010-es FIFA Világ Kupa vendégeinek, újságíróinak fogadására készül. A WOSA az összes erőforrását arra összpontosítja, hogy a jövő júniusban-júliusban e sportág miatt az országba érkezőknek minél többet tudjon megmutatni az ország borvidékeiből.

A szervezők nemcsak az újságírókra fordítanak figyelmet, hanem megkülönböztetett módon kezelik az európai importőrök által vendégségbe hozott kiemelt ügyfeleket is.

Nem csak a marketingszakemberek készülnek azonban a jövő nyárra, hanem a pincészetek is, akiknek idén már több borturizmussal foglalkozó konferenciát szerveztek, valamint 2009-ben kiadtak egy, a témával foglalkozó szakkönyvet is.

Füstös borok


2009. tavaszán több ponton komoly erdőtüzek pusztítottak Stellenbosch borvidékén, különösen annak Helshoogte Pass, Helderberg és Constantia régióiban.

\"\"

Bár a szőlőket általában nem érte el a tűz, ugyanez nem mondható el a füstről. A tőkék egy részét olyan mértékben károsította a füst, hogy azok elpusztultak. Sok esetben azonban nem tapasztalható látványos kár a gyümölcsökön vagy a növényeken.

Ennek ellenére a korábbi évek ausztrál tapasztalatai után bizonyos, hogy nem múltak el nyomtalanul ezek a hatások. Bár - tekintettel arra, hogy a probléma eddig nem volt szignifikáns - a témában gyakorlatilag nem léteznek kutatások Dél-Afrikában, az egyre melegebb nyarak miatt a helyi kutatók számolnak azzal, ezentúl komolyabban kell foglalkozni a jelenséggel.

Egy nagyon enyhe füst nem feltétlenül okoz gondot, hiszen az így a gyümölcsbe kerülő anyagok egy része megegyezik azokkal, amelyek az égetett tölgyfahordókból is kioldódnak a borba, azonban a jóból is megárt a sok. A nemkívánatos anyagok kivonására több helyi borász a fordított ozmózis elvén működő gépet használ, amellyel egyébként vizet szoktak kivonni a borból annak érdekében, hogy koncentráltabbá tegyék azt. A szakértők szerint azonban a hagyományos berendezés nem, csak annak egy külön erre a célra módosított variációja alkalmazható sikeresen. (A fordított ozmózis technikája hazánkban nem legális.)

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!