A legszebb zöldség rozét kíván
A cukkini virága
2017-08-13 | Németi SándorKalóriát alig tartalmaz, rendkívül egészséges, és mindig gyönyörűen mutat a tányéron. Bár a cukkinivirág felhasználása Magyarországon még nem igazán elterjedt, az elmúlt időkben egyre többen kezdik felfedezni és használni a konyhákban. Pfneisl Birgit, a Pfneiszl Pincészet tulajdonosa és borásza például imádja, így most egy általa elkészített étel kerül a tányérra.
Töltött cukkinivirág Pfneisl Birgit módra
Hozzávalók (4 személyre)
- 12 cukkinivirág
- 10 dkg főtt kuszkusz
- 1 dkg friss bazsalikom levél
- 15 dkg kecskesajt
- 10 dkg szárított paradicsom, apróra vágva
- 10 dkg szalonna, apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Bazsalikomos vajhoz
- 10 dkg puha vaj
- 2 evőkanál bazsalikomlevél
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A lágy vajat egy fakanál vagy egy robotgép segítségével a finomra vágott bazsalikommal és fokhagymával összekeverjük, majd ha az állaga szép sima lett, alufóliába tekerjük. Az elkészített vajat legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A megfőtt kuszkuszt dolgozzuk össze az apróra vágott bazsalikommal, a kecskesajttal és a szárított paradicsommal.
Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a szalonnát és a fokhagymát, majd ha a szalonna szép ropogósra sült, jöhet hozzá az elkészített kuszkusz is. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Keverjük jól össze, hogy a füstös-fokhagymás íz jól átjárja a kuszkusz masszát, majd töltsük meg a cukkinivirágokat és helyezzük be 5-10 percig pároló edénybe. Abban az esetben, ha nem rendelkezünk pároló edénnyel, süssük meg a virágokat kevés olívaolajban egy serpenyőben nagyjából egy percen keresztül.
Bazsalikomos vajjal tálaljuk. Önmagában vagy húsok mellé ideális választás.
Borajánlat: Pfneiszl Rosé “Könnyű és fűszeres” 2016
Egyszerű, könnyű és törékeny, akár a cukkinivirág, kis fűszerességgel és citrusossággal társítva. Szódával, vagy jól behűtve ajánlom.
Ha a cukkinivirág mellé könnyebb vörös húsok is kerülnek a tányérra, akkor inkább a Pfneiszl “Újra Együtt” 2014-es kékfrankosát ajánlom.
Recept: Pfneisl Birgit
Borajánlat: Németi Sándor