A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tokajban végre helyükön vannak az alapok

Tokaji Március

2016-03-23 | Ifj. Prácser Miklós


Tokajban végre helyükön vannak az alapok

Ha ma Tokajról kérdeznek, az első dolog ami eszembe jut, hogy minden változik. Izgalmas és mozgalmas itt élni és dolgozni, különösen borászként. Inspiráló, nem is munka, inkább életforma. Egy teljes megújulás kellős közepén vagyunk. A megrendíthetetlennek hitt szokások, szabályok – érlelési idők, puttonyszámok, maradékcukrok, alkoholok – is alakulnak, formálódnak egy jó irányba. Úgy tűnik, végre helyükön vannak az alapok, ami megkönnyíti az elhivatott szakmai munkát.

 

Fajtáinkat és dűlőinket folyamatosan figyelemmel követjük, szőlészként és borászként is. Ebben a szakmában lassú az ismerkedés, mert gyümölcs egy évben csak egyszer terem, de odafigyelünk, végigkövetjük. Kint vagyunk a szőlőben – és szerencsére manapság mindenféle egzakt analízissel is segítik a szőlősgazda megfigyeléseit. Röviden: ez az életünk, és ez a borokban is mutatkozik – még ha az időjárás sokszor nem a mi oldalunkon áll is.

 

Tokajban végre helyükön vannak az alapok

 

A furminttal és a hárslevelűvel nagyon szerencsések vagyunk, szeretjük őket. Őshonos fajtáink, és kevés más olyan szőlőfajtát tudnék a világból még felsorolni, ami ennyire sokszínű száraz és édesborként is.

 

Borvidéki szinten hatalmas a fejlődés, egyre jobb és jobb borok készülnek, egy lassacskán talán gazdaságilag is jól működtethető modellben, ami a fiatal borászgeneráció számára elengedhetetlen feltétel. Lehet rá családot, megélhetést alapozni.

 

Amikor azt mondom, hogy jobb és jobb borok, akkor a világ legjobb borai mellé gondolom a Tokajban készült borokat! Aszúink a világ édesborai között már eddig is referenciaként szerepeltek, és hamarosan dűlőszelektált szárazaink és pezsgőink is elkerülhetetlenek lesznek, ha a legjobbakról esik majd szó. Ez a célunk, nem kevesebb.

 

 

Végül egy kis emlékeztető: a tokaji tavasz nem ér véget márciusban! Ezekre a fent említett kiváló borokra licitálhatnak majd a Nagy Tokaji Borárverésen április 23-án, Tokajban. Az Erzsébet Pince egy dűlőszelektált palackos tétellel a botritiszes Király 1A-val szerepel majd az árverési tételek között.

 

Mindenkit, aki a borszerető ember, buzdítok arra, hogy jöjjön el, és személyesen is legyen részese a fent leírtaknak. Fontos tanács: egy tokaji túrára készülni kell! A legjobb borászatoknál általában szükséges az előzetes bejelentkezés. Érdemes lefoglalni egy ártértúrát, vagy félretenni egy délelőttöt a Kopasz hegy megmászására is. Megnyitott az új világörökségi bormúzeum, a Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és kávéház mindennap nyitva tart, áprilistól pedig a finom juhsajtok is újra kóstolhatók.

 

Prácser Hajnalka, Ifj. Prácser Miklós