A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Világbajnok vendégséf rizottója

Cékla, pisztácia és édeskömény a tányéron

2017-07-24 | Németi Sándor


Világbajnok vendégséf rizottója

Ne sajnáljk a pénzt, áldozzanak minőségi alapanyagokra. Nem kell sok: csak jó minőségű parmezán, rizottó rizs, alaplé, és kis türelem a konyhában. A rizottó egyszerű, laktató, és millió féle változatban készíthető. De még mielőtt rátérnék a mai receptre, szeretném elmondani, hogy Niko Tahti, a WineArtCulture vendégséfje a Hong Kongban megrendezett Gourmet Young Master Chefs – Global 2017 versenyen világbajnok lett.

 

 

Céklás rizottó pisztáciakrémmel és savanyított édesköménnyel

 

Hozzávalók (4 személyre) és elkészítés:


 

Céklás rizottó

 

Hámozzuk meg a céklákat, vágjuk nagyobb darabokra, majd helyezzük egy sütőpapírra a tepsiben. Locsoljuk meg 1 kanálnyi olívaolajjal és tegyük be egy órára az előzőleg 180 fokra előmelegített sütőbe, míg szépen megpuhul. A sütési idő a cékla, illetve a darabok nagyságától is függ. Közben a magmaradt olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben és adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát. Pár perc elteltével keverjük hozzá a rizst és a vajat, majd öntsük rá a bort és gyakori kevergetés mellett, főzzük további 5 percig. Adjunk hozzá 100 ml zöldségalaplét, óvatos de határozott mozdulatokkal keverjük meg a masszát, majd kis idő elteltével ismételjük meg a folyamatot, míg felhasználjuk az összes alaplét. Ha a cékla elkészült, egy botmixer segítségével pürésítsük, majd a reszelt parmezánnal együtt adjuk a rizottóhoz. Tipp: kis mennyiségű sült céklát hagyjunk a szervírozásra.

 

Pisztáciakrém

 

A pisztáciát megpirítjuk a serpenyőben, hagyjuk kihűlni, majd egy botmixer segítségével sima állagúra keverjük a joghurtot a pisztáciával. A zselatint hideg vízbe helyezzük és elkészítjük a tejszínhabot. Melegítsük meg a citromlét, adjuk hozzá a zselatint, majd óvatos mozdulattal öntsük a pisztáciás-joghurtos masszába. Ha befejeztük a folyamatot keverjük hozzá a tejszínhabot is, és 3 órán keresztül pihentessük a hűtőben.

 

Savanyított édeskömény

 

Az ecetet, a cukrot és a vizet felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Az előzőleg vékony szeletekre vágott édesköményt a kihűlt folyadékba helyezzük nagyjából egy órára.

 

 

Tálalás:



A rizottóra helyezzük a pisztáciakrémet és a savanyított édesköményt, megszórjuk ízlés szerint kis sült pisztáciával és kockára vágott sült céklával, majd tálaljuk.

 

Borajánlat: Domane Wachau Riesling Bruck 2015

 

Szigorú bortörvények, precizitás, átláthatóság, tisztaság, egyszerű és érthető bormarketing: így hát ne is csodálkozzunk, hogy az osztrák bor ma ott tart, ahol tart. Zárójel bezárva, térjünk most rá a 2015-ös rizlingre, mely kicsit megtévesztően az érett rizlingekre jellemző petrolos és füstös jegyekkel nyit.

 

Világbajnok vendégséf rizottója

 

Kis pörgetés után kristálytiszta és friss illat, fehérhúsú gyümölcsökkel, almával, körtével, kiegészítésként pedig a trópusi gyümölcsök és a reszelt limehéj színezik finoman az illatjegyeit. Kóstolva fiatal és feszes, a korty a citrusokra és az őszibarackra teszi a hangsúlyt, melyhez vibráló savak és sós lecsengés párosul.

(KisBécs, 4.990 Ft)

 

Recept: Niko Tähti
Borajánlat: Németi Sándor