A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Minél nagyobb a tudás, annál több a kérdés

Könyvajánló

2017-01-01 | Vinoport


Minél nagyobb a tudás, annál több a kérdés

Egyre több praktikus és bravúros külföldi szakkönyv jelenik meg borokkal és párlatokkal kapcsolatban is. A legfrissebbek és a régebbi alapkönyvek között válogattunk ezúttal, amiket mindenképpen érdemes lehet idén olvasgatni.


Az ajánlásokat Sánta Zoltán DipWSET, Weinakademiker, a Borkollégium vezető oktatója állította össze, aki épp egy éve is elhalmozta az olvasókat jobbnál-jobb tippekkel.

John Szabo MS: Volcanic Wines – Salt, Grit and Power

Egyre több figyelem összpontosul a vulkanikus borok témája köré, éppen ezért született ez a könyv is, amely a legegyedibb, terroir által meghatározott borokat mutatja be: ezek pedig leginkább a vulkanikus talajról származnak. A már Kanadában született Master Sommelier könyve a világ 8 területét mutatja be (köztük Magyarországot is), és tele van kitűnő térképekkel és infografikákkal. Ide kattintva megrendelheti!

Andrew Jefford’s Wine Course

A könyv a borismeret gyakorlati elemeit veszi végig, segít a megfelelő eszközök kiválasztásában, illetve végigveszi a szőlőfajtákat, kiemelve a hét legfontosabbat, a szőlészet és borászat alapvető kérdéseit és a a legismertebb borországok borvidékeit. Gyakorlatias, hiánypótló, igazi bortankönyv. Ide kattintva megrendelheti! 

Berry Bros and Rudd Wine School: Exploring and Tasting Wine – A wine course with digressions

Nagy Britannia legismertebb borkereskedésében számos Master of Wine dolgozik, így számukra az oktatás is nagyon fontos: saját bortankönyvük a közelmúltban jelent meg. E profin szerkesztett, gyakorlati és elméleti ismereteket is nyújtó könyvet minden angolul tudó érdeklődő haszonnal forgathatja. Ide kattintva megrendelheti!

Eric Bernardin, Pierre Le Hong: Cru Classés du Médoc – Le long de la route des Chateaux

Nem könnyű olvasmány, mely francia nyelven meséli a borvilág talán legfontosabb területének történelmét, építészetét, szőlészeti és borászati életét. Bemutatja emellett a leghíresebb borászatokat is: La Lagune, Giscours, Palmer, Margaux, Lascombes, Beychevelle, Gruaud-Larose, Ducru-Beaucaillou, Leoville-Barton, Léoville-Barton, Léoville-Poyferré, Léoville-Las Cases, Latour, Pichon-Longueville, Pichon-Longueville Comtesse de Lalande Lynch-Bages, Pontet-Canet, Lafitte-Rothschild, Cos d'Estournel, Montrose. Ide kattintva megrendelheti!

Dave Broom: Gin – The Manual

Az utóbbi években éli igazán újra fénykorát az egyik legfontosabb párlat, mely egyre több koktél alapját is adja, de önmagában fogyasztva egyre sikeresebb. Igazi alapkönyv, ami a gin elkészítéséről, különbségeiről, fogyasztásáról és történetéről ad betekintést. Ide kattintva megrendelheti!

 

Minél nagyobb a tudás, annál több a kérdés

 

Szerkesztőségünk is kutakodott, íme néhány további tipp! Először is, érdemes lehet tudni, hogy az amazon.de-ről rendelve már Magyarországra is szállítanak ingyen, egy adott összeg fölött, mint ahogyan a bookdepository.com oldalon keresztül rendelve is. 

 

Dr. Matthew Horkey: Uncorking the Caucasus

Aki szereti a bort, megérdemli hogy megismerje történetét. A török, örmény és grúz borok hátterével foglalkozó könyv a legkalandosabb olvasóknak nyújt betekintést, és segít abban, hogy a szokásokkal és hagyományokkal szakítva valami új felé nyissunk. Ide kattintva megrendelheti!

Ian Tattersall: A Natural History of Wine

Ez a könyv az eredménye annak, ha egy molekuláris biológus, egy antropológus és egy tudományos illusztrátor összekerül annak érdekében, hogy egy profi boros könyv születhessen. Azoknak szól, akik a bor kontextusát a kultúra és tudomány világában keresik. Ide kattintva megrendelheti!

Andrew L. Waterhouse: Understanding Wine Chemistry

A legfrissebb könyv a bor kémiai világáról, ami válaszokat hoz például az adalékanyagok, különféle kémiai reakciók, azaz a borkészítés folyamatának kérdéseire. Nem egy könnyű olvasmány, de mindenképpen megéri a befektetett munkát! Ide kattintva megrendelheti!

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!