Alapozó sommelier tanfolyam
Budapest, Borkollégium
Bort választani az étteremben, vagy otthon a vacsorához? Pezsgőt bontani? Poharat választani? Mind olyan helyzetek, amelyek meghatározhatják az este hangulatát, a találkozó sikerét. Egy sommelier szakmájából adódóan könnyedén elboldogul egy hasonló szituációban, de egy borkedvelőnek szüksége lehet némi segítségre. Egyáltalán, ki a sommelier? Mit kell tudnia, mivel foglalkozik? Miket tanulhatunk tőle?
Az alapozó sommelier tanfolyamunkon betekintést nyújtunk a professzionális italszerviz világába, majd kiválogatjuk és részletezzük azokat a fontosabb dolgokat, technikákat, melyeket akár otthon is alkalmazhatunk.
Két napos intenzív képzésünk alatt elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhet minden borkedvelő, illetve aki szeretne a vendéglátás területén elhelyezkedni, vagy már ott dolgozik, de még nem érzi otthon magát a szervizben, vagy a pult mögött.
Boros előképzettség nem árt, de nem alapfeltétele a tanfolyamnak, hiszen ez később is beszerezhető, a hallgató érdeklődésének, munkakörének megfelelően.
Tematika
- sommelier alapismeretek (4 óra)
- felszolgálási ismeretek, gyakorlati alapok (4 óra)
- bor-étel párosítások, borajánlás, gasztronómiai alapismeretek (4 óra)
- gyakorló óra a Gundel étteremben, vizsgafeladat (4 óra)
Részletes tematika:
1.Sommelier alapismeretek
- Ki a sommelier?
- borválaszték, étlap, borlap, itallap összefüggése
- borok kiválasztása, beszerzés, tárolás
- borok előkészítése, a felszolgálás eszközei
- rövid italok, pálinka
- vendég kezelés, kommunikáció
- borhibák, borbetegségek
- poharazott, darabban tartott borok
2. Felszolgálási alapismeretek, gyakorlati alapok
- éttermi teríték
- pohár fajták, használatuk
- borkínálás, borajánlat
- borok, pezsgők bontása
- dekantálás
- italok felszolgálása
- borok alaptípusai
- párlatok alaptípusai (pálinka, whisky, rum, gin, tequila)
- borleírás, borminősítés
- fekete poharas párlatteszt
3. Bor-étel párosítások, borajánlás, gasztronómiai alapismeretek
- borstílusok (ismétlés, visszakérdezés)
- alapízek
- klasszikus vacsora-sorrend, rászletek
- megerősítő és ellenpontozó gasztronómia
- alap borstílusok összekóstolása jellegzetes ízekkel
4. Gyakorló óra a Gundel étteremben, vizsgafeladat
- A Gundel étteremben, annak bor és ételválasztékára támaszkodva borajánlás, bor-étel párosítás, felszolgálás. Mindenki kipróbálja a vendég és a sommelier szerepkört is.
Kóstolt italok száma: 16-20
Előadó: Petzold Attila
Vizsga
A tanfolyam magyar nyelvű vizsgával zárul a második nap végén. A sikeresen vizsgázó hallgatóink „Home sommelier” tanúsítványt vehetnek át.
Vizsgafeladatok:
- Borajánlás ételek mellé (vendég által választott étel)
- Borbemutatás (tájegység, pince, borász, borjellemzők)
- Borleírás ajánlással (kapott ismeretlen bor)
- Pezsgőbontás – töltés
- Borbontás, szerviz asztalnál
- Párlat vakteszt
- Dekantálás
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!