A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Alapozó sommelier tanfolyam

04. 12. - 04. 13.

Budapest, Borkollégium



Bort választani az étteremben, vagy otthon a vacsorához? Pezsgőt bontani? Poharat választani? Mind olyan helyzetek, amelyek meghatározhatják az este hangulatát, a találkozó sikerét. Egy sommelier szakmájából adódóan könnyedén elboldogul egy hasonló szituációban, de egy borkedvelőnek szüksége lehet némi segítségre. Egyáltalán, ki a sommelier? Mit kell tudnia, mivel foglalkozik? Miket tanulhatunk tőle?

 

Az alapozó sommelier tanfolyamunkon betekintést nyújtunk a professzionális italszerviz világába, majd kiválogatjuk és részletezzük azokat a fontosabb dolgokat, technikákat, melyeket akár otthon is alkalmazhatunk.

 


 
Két napos intenzív képzésünk alatt elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhet minden borkedvelő, illetve aki szeretne a vendéglátás területén elhelyezkedni, vagy már ott dolgozik, de még nem érzi otthon magát a szervizben, vagy a pult mögött.

 

Boros előképzettség nem árt, de nem alapfeltétele a tanfolyamnak, hiszen ez később is beszerezhető, a hallgató érdeklődésének, munkakörének megfelelően.

Tematika

  • sommelier alapismeretek (4 óra)
  • felszolgálási ismeretek, gyakorlati alapok (4 óra)
  • bor-étel párosítások, borajánlás, gasztronómiai alapismeretek (4 óra)
  • gyakorló óra a Gundel étteremben, vizsgafeladat (4 óra)

 
Részletes tematika:
1.Sommelier alapismeretek

  • Ki a sommelier?
  • borválaszték, étlap, borlap, itallap összefüggése
  • borok kiválasztása, beszerzés, tárolás
  • borok előkészítése, a felszolgálás eszközei
  • rövid italok, pálinka
  • vendég kezelés, kommunikáció
  • borhibák, borbetegségek
  • poharazott, darabban tartott borok

 
2. Felszolgálási alapismeretek, gyakorlati alapok

  • éttermi teríték
  • pohár fajták, használatuk
  • borkínálás, borajánlat
  • borok, pezsgők bontása
  • dekantálás
  • italok felszolgálása
  • borok alaptípusai
  • párlatok alaptípusai (pálinka, whisky, rum, gin, tequila)
  • borleírás, borminősítés
  • fekete poharas párlatteszt

 
3. Bor-étel párosítások, borajánlás, gasztronómiai alapismeretek

  • borstílusok (ismétlés, visszakérdezés)
  • alapízek
  • klasszikus vacsora-sorrend, rászletek
  • megerősítő és ellenpontozó gasztronómia
  • alap borstílusok összekóstolása jellegzetes ízekkel

 
4. Gyakorló óra a Gundel étteremben, vizsgafeladat

  • A Gundel étteremben, annak bor és ételválasztékára támaszkodva borajánlás, bor-étel párosítás, felszolgálás. Mindenki kipróbálja a vendég és a sommelier szerepkört is.

 
Kóstolt italok száma: 16-20
Előadó: Petzold Attila


Vizsga
A tanfolyam magyar nyelvű vizsgával zárul a második nap végén. A sikeresen vizsgázó hallgatóink „Home sommelier” tanúsítványt vehetnek át.
 
Vizsgafeladatok:

  • Borajánlás ételek mellé (vendég által választott étel)
  • Borbemutatás (tájegység, pince, borász, borjellemzők)
  • Borleírás ajánlással (kapott ismeretlen bor)
  • Pezsgőbontás – töltés
  • Borbontás, szerviz asztalnál
  • Párlat vakteszt
  • Dekantálás

 

További információk és jelentkezés az esemény oldalán.

Közelgő programok

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!