A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Aki szelet vet...

A főszerkesztő felelőssége

2017-04-10 | Vancsik Ivett


Aki szelet vet...

A Vinoport 2017. április 6-án közölte „dfu” nicknevű külsős, független szerző beszámolóját a „Badacsony New Yorkban” rendezvényen összegyűjtött tapasztalatairól. Az írás komoly indulatokat és heves reakciókat váltott ki - ezért szükségesnek érzem, hogy az írást közzétevő főszerkesztőként reagáljak az észrevételekre.


A (médiában nem egyedülálló módon) nicknévvel jegyzett beszámoló egy olyan szerző tollából született, aki nem a szakmában dolgozik, és nem újságíró – a WSET Diploma kurzusának hallgatója, több ezer bort kóstolt, rendszeresen készít rövid, velős jegyzeteket a kóstolt tételekről, kíméletlenül kritikus a hibákkal szemben és rajongásig szereti a jó borokat. Ez a kompromisszumot nem tűrő szenvedély és perfekcionizmus késztette arra, hogy a rendezvényen tapasztaltakat összegezze. 

 

 

Itt szeretném hangsúlyozni, hogy az összegzés nem a Vinoport megbízásából és szponzorálásával született – a szerző a rendezvényen saját költségén vett részt, a beszámoló megírását a kóstoló másnapján, önként ajánlotta fel a Vinoportnak, jelezve, hogy annak közléséhez csak akkor járul hozzá, ha nem „finomítjuk” az anyagot. Főszerkesztőként mérlegeltem az ezzel járó kockázatot – túl könnyű lenne most arra hivatkoznom, hogy „a külsős szerzők véleménye nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját”; az igazság azonban az, hogy nem kívántam elhatárolódni a szerzőtől, és a cikkben szereplő tartalomért teljes felelősséget vállalok.Ha a névtelenség a fő támadási pont, legyen az én nevem és személyem a célkeresztben. Tudatában voltam annak, hogy az írás provokatív – a provokációt azonban nem éreztem öncélúnak, sokkal inkább egy eszköznek arra, hogy felhívjuk a figyelmet: ennél többet kell tudnia, mutatnia Badacsonynak.

 

Magam is részt vettem a kóstolón; volt szerencsém kiváló, jó, gyenge minőségű és elfogadhatatlan borokhoz. Találkoztam a borairól a sokadik vendégnek is lelkesen magyarázó borászokkal és unottan, rutinból töltögetőkkel is. Örömmel üdvözöltem a korábbi kóstolókról már személyes kedvenccé vált borokat és készítőiket; értek számomra ismeretlen pincészetektől kifejezetten kellemes meglepetések - és voltak nagyra tartott termelőktől keserű csalódást okozó tételek. Amíg ez utóbbi bármelyik kóstolón előfordulhat, és rendre udvariasan szemet hunyunk felette, addig nem bízhatunk a változásban. A kritikának bizony néha fájnia kell – ugyanakkor az elismeréssel sem szabad fukarkodnunk. A szóban forgó anyagban pozitív példaként említett borászatok, mondanom sem kell, nem fizettek a megjelenésért... a dicséret ugyanis nem megvásárolható, ahogy a bírálat sem.

 

A Vinoport a továbbiakban is objektív, hiteles, szakmailag megalapozott médium kíván maradni, ugyanakkor számítsanak arra, hogy vállaljuk véleményünket – és teret adunk az Önökének is. Szívesen veszem megkeresésüket, amennyiben a témához kapcsolódóan szeretnék a gondolataikat megosztani.

 

Tisztelettel,

 

Vancsik Ivett

főszerkesztő

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!