A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

A folyékony arany

Holdvölgy aszúk

2017-03-30 | Bognár Attila


A folyékony arany

Talán még egyetlen Winelovers rendezvényen sem volt ennyire erős a mesterkurzusok tematikája, mind az idei Tokaji Március kóstolón. A száraz tokaji kedvelői már nagyjából egy éve vártak a nagy pillanatra, hogy a Szepsy100 végre a poharukba kerüljön, és összemérhessék a világ legkiválóbb fehérboraival, azért hogy megbizonyodhassanak arról, hogy a nemzetközi mezőnyben hol helyezkedik el.


 

Az édes borok szerelmeseinek viszont a Holdvölgy pincészet hat évjáratot felölelő vertikális aszúkóstolója volt kihagyhatatlan – és mint a kóstoló után kiderült – felejthetetlen élmény. Ahogy azt már a Gincsai Tamással, a pince főborászával készült, a rendezvényt megelőző interjúban is említésre került: nem nagyon van még egy olyan pince a borvidéken, amelyik a 2006-2016 között tartó 11 évjárat mindegyikében készített volna 6 puttonyos aszút. A mostani mesterkurzuson a 2006-2011 közti évjáratok kerültek górcső alá, mégpedig azért, mert az első hat évjárat aszúja előtt szerettek volna tisztelegni azzal, hogy egy limitált mennyiséget, 500 db sorszámozott hatos faládába állítottak össze belőlük, mintegy különleges kollekcióként.

 

 

 

2006 volt az első év, amikor sikerült definiálni a pincének a Holdvölgy Culture Aszú stílusát, ami csak a legmagasabb minőségben, 6 puttonyos kategóriában készülhet el. Persze a hat bort között az évjáratok miatt jelentős különbség adódik mind az érettség, az érlelés, mind pedig egyes paraméterek (sav, cukor, alkohol) szempontjából, de a pince egységes stílusa messzemenően érvényesül mindegyikben. De hogyan is alakul ki ez az egységes stílusú aszú a pincénél? Az aszúsodáshoz nagyon fontos a megfelelő időjárás, a reggeli pára, köd, ami megindítja a szemekben a nemespenész (botritisz) kialakulásának folyamatát, ami az aszúkészítés nélkülözhetetlen eleme. A borászat évek óta megbízható aszúszem szüretelő csapatot alkalmaz, akik már három ujjukkal kitapintva rutinosan érzik, hogy melyik szem szüretelhető aszúnak és melyik nem.

 

A jelenlegi borvidéki előírásokhoz képest jóval szigorúbb szabályozásnak való megfelelést követ a pince. Minden évjárat aszúja két év hordós érlelés után kerül palackba (a borvidéki másfél év kötelezővel szemben), ahol még ezen felül eltölt hat évet, így nyolcéves koránál hamarabb nem kerülhet forgalomba egyetlen üveg aszú sem náluk. Minden év októberében debütál az új évjárat. Ennek alapján tavaly ősszel a 2008-as évjárat vált elérhetővé, a már forgalomban lévő 2007-es és 2006-os évjáratok mellett. A mesterkurzus résztvevői pedig abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy kóstolhattak három olyan tételt is, amelyik még hivatalosan nincs is forgalomban (2009, 2010, 2011).

 

Az aszú fő paramétereit igyekeznek minden évben azonos sávba belőni, a maradékcukor esetén 180-200 g/l közé, az alkoholt 11-12%-ra, míg a savakat 8-10 g/l körülire.

 

A szőlőfajták tekintetében furmintot, hárslevelűt és zétát használnak, ebben a sorrendben csökkenő arányban, míg sárgamuskotályt nem. Az érlelés zempléni tölgyfahordóban történik, egyelőre ebben hisznek, mást nem szeretnének használni hozzájuk. Nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy ne csak az aszúszemek minősége legyen kiváló, hanem az alapboré is, amelybe aztán majd az aszúszemek kerülnek áztatásra. Alapborként ezért Mád egyik kiemelt dűlőjének, a Betseknek a furmintját használják.

 

A kóstolás során a legfiatalabb évjárattal, a 2011-essel kezdtük, majd haladtunk sorban a legidősebbig, a 2006-osig - természetesen a mesterkurzuson is Gincsai Tamás főborász kalauzolásával.

 

A folyékony arany

Fotók: Benkő M. Fanni

 

Holdvölgy Culture Aszú 6 puttonyos 2011 

(alkohol: 11%, maradékcukor: 206 g/l, sav 10,4 g/l)

Az időjárás kedvező volt, de kevés botritisz tudott kialakulni, így a szemek inkább maguktól töppedtek be és indult meg a koncentráció a bogyókban. Ebből az évjáratból az aszú kirobbanóan gyümölcsös: intenzív citrusos, ananászos, mangós, őszibarackos kavalkád árad belőle. Kóstolva rendkívül frissnek és üdének ható, roppant elegáns savak, semmi túlzó édesség. Nagyon jól iható, az első pohár nem telít el, az ember ebből még kívánna többet is. Ugyanakkor nagyon komplex, gazdag, főleg a trópusi gyümölcsök, ananász, mangó, valamint körte és őszibarack vezérelte aromavilággal rendelkezik, amelyet enyhe hordófűszeresség színez. Végtelen hosszúsággal bír. A mesterkurzus zárultával a kóstoló közönség abszolút kedvence is ez lett, valamint a 2015-ös Decanter World Wine Awards aranyérmét és regionális trófea győzelmét is besöpörte.

 

Holdvölgy Culture Aszú 6 puttonyos 2010

(alkohol: 11%, maradékcukor: 176 g/l, sav 9,6 g/l)

Nehéz és csapadékos évjárat, ahol az éves csapadékmennyiség 1000 mm fölé ment, és főleg a nyári és a kora őszi időszakban esett le. Mindez jóval kisebb termést és kevesebb aszúszemet is eredményezett. Az évjárat hatása emiatt erősen megjelenik ebben a borban. Sokrétű illatában ugyanakkor a trópusi gyümölcsök mellett sok-sok zöldfűszer, keleti fűszer, virágos karakterek és vanília érhető tetten. Ízképét egyértelműen a masszívnak ható és lendületes savak vezénylik, melyek ugyanakkor tökéletes egyensúlyt alkotnak a korábbi évjárathoz képest jelentősen kevesebb maradékcukorral. Ízében a friss narancs és barack, ezek aszalt verziói, némi édes citrusosság és fűszeresség. Kiemelkedő tétel, amely azt bizonyítja, hogy a nehéz évjáratból is lehet nagyon komoly beltartalmi értékekkel bíró bort készíteni. A borász kedvence a sorban, és bevallom őszintén, engem is elvarázsolt.

 

Holdvölgy Culture Aszú 6 puttonyos 2009

(alkohol: 11%, maradékcukor: 174 g/l, sav 8,7 g/l)

Melegebb évjárat, mint az előző, amelyben némileg kevesebb savval és azonos alkohol- és cukortartalommal bíró aszú született. Ez az évjárat főleg a száraz boroknak kedvezett. Október után az esők miatt erősen rothadásnak indult a termés, így gyakorlatilag csak a szeptemberben kiválogatott aszúszemeket tudták felhasználni. Illata lassabban nyílik az előzőekhez képest, és nem is annyira intenzív, benne főleg aszalt barack, ananász, sárgadinnye, zöldfűszerek és enyhe gombás és dohányos jegyek. Könnyedebb aszú, amely inkább eleganciájával bilincsel le; kevésbé komplex és erőteljes, ugyanakkor nagyon kifinomult savkarakterisztikával bír. Ízét a trópusi gyümölcsök, a mangó, az ananász uralják.

 

A folyékony arany

 

Holdvölgy Culture Aszú 6 puttonyos 2008

(alkohol: 11,5%, maradékcukor: 177 g/l, sav 8,8 g/l)

Ebben az évben az időjárási körülmények tökéletesek voltak, csakúgy, mint az aszúsodás, így mennyiségben és minőségben is kiváló aszúszemeket tudtak szedni. Ez azt eredményezte, hogy a kóstolt hat évjárat közül ebben készült a legtöbb aszú. Illatában érettebb, a palackos érlelést is mutató jegyek, trópusi és aszalt gyümölcsök, vanília, továbbá egy gombás-gyógynövényes vonal. Kóstolva telt, testes, sűrű, nagyon koncentrált bor, ízében aszalt sárgabarack, arany mazsola, vanília, kevés méz, édes fűszerek.

 

Holdvölgy Culture Aszú 6 puttonyos 2007

(alkohol: 12%, maradékcukor: 165 g/l, sav 7,8 g/l)

Forró évjárat, amelynek eredményeként ebben a borban a legalacsonyabb a sav a hat aszú közül. Mazsolás, mézes, érett aszalt gyümölcsös aromák illatban. Kóstolva kevésbé lendületes, de nagyon koncentrált, krémes, gazdag aszalt barackos, ananászos jegyek, megfejelve szegfűszeges, vaníliás fűszerességgel, mézzel és dohánnyal. Egész szájat hosszan kitöltő, rendkívül hosszú, kényeztető lecsengéssel. Tamás szerint az aszú nőiesebb arca, már ha lehet ilyet mondani egy borra.

 

Holdvölgy Culture Aszú 6 puttonyos 2006

(alkohol: 12%, maradékcukor: 174 g/l, sav 10,8 g/l)

A sor legidősebb aszúja, kora a karakterében is jelentkezik. Színe jóval mélyebb a többinél, sötétebb arany, ami már kezd halvány borostyánba is átmenni. Illata rendkívül komplex, kezdetben az érett aszús jegyekkel nyit - füge, datolya, mazsola, avar, gomba, méz. Majd szellőzve az egyre intenzívebbé váló illatában megjelenik a narancslekvár, aszalt barack, nagymamáink baracklekvárja is. Kóstolva telt, krémes, gazdag, sokrétű, nagyon komplex aszú, amelynek a savak rendkívüli szerkezetet biztosítanak, tanítani való sav-cukor egyensúly jellemzi. Ízében intenzív és nagyon hosszan tartó aromák, aszalt kajszi, narancslekvár, dohány, fűszeresség. Igazi örömbor, amelyet hosszú órákon át lehetne kortyolni, élvezni és mellé világmegváltó beszélgetéseket folytatni.

 

 

Ritkán kóstolható ennyire egységes minőségű, színvonalú, stílusú aszú sor, pláne nem ugyanattól a borászattól. Sajnos egy ilyen mesterkurzus csak épphogy bepillantást enged ebbe a fantasztikus világba, annak ellenére, hogy sokkal több ideje van az érdeklődő kóstolónak, mint egy stand mellett állva végigrohanni a borokon. Azonban ezen hat aszú felett akár órákat is el lehetett volna tölteni, engedni őket szellőzni, nyílni, egymással összevetni, újra és újra visszakóstolni, vagy egyszerűen csak élvezni. Ne felejtsük, itt a magyar borkészítés csúcsait ostromoljuk. A borok ennél fogva nem is olcsók. Tamás elmondása szerint az újonnan megjelenő évjáratok esetén az értékesítési áron minden évben emelnek 10%-ot. De ez szerinte tudatos döntés, hisz

ha valaki aszút vásárol, az nem egyszerűen csúcsbort kap a pénzéért, hanem egy reményteljes befektetési lehetőségre is igent mond egyúttal.

 

A mesterkurzuson Tamás megemlítette, hogy a világ vagyonos emberei vagyonuk kb. 1%-át drága és érlelésre érdemes borokban tartják. A tokaji aszú pedig ilyen, hiszen 20-30 évesen kerül a csúcsra, megfelelően tárolva pedig jelentős értéknövekedésen megy keresztül. Szóval mindenkit bátorítanék az aszúvásárlásra, aki csak teheti és megengedheti magának, és akár élvezeti értéke miatt, akár befektetésként is bátran válassza a Holdvölgy hatos díszdobozos aszúválogatását.


Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!