A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Kérdőiv kitöltésével lehet segíteni a fajtapolitikát

A Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság felméréssel kezdi munkáját

2021-03-27 | Vinoport


Kérdőiv kitöltésével lehet segíteni a fajtapolitikát

Megkezdte munkáját a Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság, melynek munkájában a szakterület neves képviselői vesznek részt. Cél, hogy versenyképesebbé váljon a fajtaszelekció által a magyar szőlő-bor ágazat.


 

Tavaly szeptemberben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) ágazati szintű szakmaközi hozzájárulás fizetési kötelezettséget írt elő azon szőlőtermelők részére, akik az új telepítési engedély, újratelepítési engedély vagy átváltott telepítési engedély alapján szőlőt telepítenek. Ezzel megszületett a szaporítóanyag-termelési alap.

 

 

2021-ben a gazdáknak tövenként 10 forint hozzájárulást kell fizetniük, ebből a HNT Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapot képez. Ennek célja a magyar borászati termékek piaci helyzetének javítását, forgalmazását elősegítő, az éghajlatváltozásból adódó új követelményeknek megfelelő borszőlőfajták nemesítésének ösztönzése.

 

Hogyan készül a magyar szőlészet a klímaváltozásra

 

Az Alapból finanszírozásra kerülő tervek megvalósítására felállított Szakmaközi Borszőlő Szaporítóanyag Bizottság első lépésként azt az irányt szeretné meghatározni, amellyel a termelői elképzeléseknek, a piaci igényeknek megfelelő kutatásokat és fejlesztéseket indítja útjára. Ehhez meg kell vizsgálni, mi foglalkoztatja a gazdákat a genetikai alapok kapcsán, fel kell mérni azokat a megalapozott igényeket, melyek a gyakorlat oldaláról megfogalmazódnak.

 

Az ezt segítő online kérdőív elkészült (itt tölthető ki), amit több csatornán is elérhetővé tesznek. Kiküldik a borászatoknak, nagyobb szőlőtermelőknek. „Az a kérésünk, hogy minél szélesebb körben töltsék ki a kérdőívet, ezen keresztül is szeretnék alaposan megismerni az igényeket" - kérte a kollégái segítségét Molnár Ákos, a  bizottság elnöke, egyben a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének első embere. „Az elmúlt időszakban alig fejlődtünk a szőlő biológiai alapok területén, alig követtük le a fogyasztói igények változását, a környezetterhelés kérdéseit, az éghajlatváltozás okozta kihívást”- mutatott rá Molnár Ákos, itt az idő, hogy határozott válaszokat fogalmazzunk meg, amelyek több évtizedre meghatározzák az ágazat jövőjét."

 

„A világ szőlőtermesztése és borkészítése fordulóponthoz érkezett” - interjú Molnár Ákossal

 Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!