Mit tudsz a szőlőbogyóról?
Kvízkérdések
2013-10-30 | Tóth AdriennEgyre több pincészettől érkezik meg a hír: véget ért az idei szüret. A szőlőbogyók döntő többsége a pincébe került már, sőt sokan közülük fermentálódnak vagy rég ki is erjedtek. Magától értetődő, a bor, ami így születik, annak a rengeteg apró szőlőbogyónak az eredménye, amelyekért az ültetvények gazdái egész évben dolgoznak. Persze, mindez természetes számunkra; mit tudunk azonban a szőlőbogyóról?
1. Ha összehasonlítjuk a borszőlő és a csemegeszőlő bogyóit, mi a jellemző különbség közöttük?
A. Előbbi fehér, utóbbi kék héjú.
B. Előbbi kisebb, utóbbi nagyobb szemű.
C. Ez nem két kategória, mindegyik szőlőből ugyanolyan mértékben készítenek bort és árulják gyümölcsként.
2. Melyik állítás igaz a szőlőre?
A. Olyan ideális az összetétele vitamin, ásványi anyag és nyomelem szempontjából, hogy alkalmas alapja lehet néhány napos tisztítókúráknak.
B. A szőlő cukrokban és szerves savakban gazdag, de C-vitaminban szegény, ezért tisztítókúra esetén ezt tabletta formájában be kell szedni mellé.
C. Ha kúraszerűen eszünk szőlőt, mindig meg kell pucolni a bogyókat.
3. Mire jó a szőlőben található magnézium?
A. Hiányában idegesség, ingerlékenység, szorongás, fáradtságérzet jelentkezhet.
B. Segíti az izmok és a szív működését.
C. Számtalan anyagcsere-folyamat fontos része.
4. Milyen hatást gyakorol a rendszeres szőlőfogyasztás sav-bázis egyensúlyunkra?
A. Savasít.
B. Lúgosít.
C. Mivel megközelítően semleges, nem befolyásolja.
5. Egészségügyi szempontból miért jó a mazsola fogyasztása?
A. Csökkenti a vérszegénység, a negatív stressz és a fizikai gyengeség hatását.
B. A szárítással minden pozitív értékét elveszíti, így csak a jó íze adta öröm jelent pozitív egészségügyi hatást.
C. Hidratál.
A megoldásokhoz kattints IDE!
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!