Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - a harmadik hét megoldásai
Franciaország
2014-03-26 | Tóth AdriennA Nagy Tavasz Vinoport Kvíz harmadik hetében Franciaországban kalandoztunk. A tíz kérdés között volt olyan, amely a presztízs birtokokat középpontba helyező Bordeaux-ról, a dűlők sokszínűségét bemutató Burgundiáról, vagy épp a német befolyás által is meghatározott Elzászról szólt. Itt következnek a megoldások!
Az eredeti kérdésekért és válaszvariációkért kattints IDE!
1. 1855-ben létre hoztak egy besorolást Bordeaux-ban, amely a medoci területekre vonatkozóan a mai napig majdnem változatlan formában érvényben van. Hány szintből épül fel a rendszer?
A helyes válasz a B: 5.
2. Melyik az a Bordeaux régión belül található borvidék, ahol a tokaji aszúhoz hasonlóan botritizálódott szőlőből készítenek édes bort?
A helyes válasz a D: Sauternes.
3. Melyik pincészetnek ad otthont az az épület, ahol a legendás Dom Perignon borkészítéssel kezdett foglalkozni?
A helyes válasz a C: Moët & Chandon.
4. Igaz-e, hogy a rozé champagne-ok esetében engedélyezett a fehérborok vörösekkel történő házasítása?
A helyes válasz a C: igaz, ez bevett módszernek számít.
5. Melyik Burgundia két leginkább meghatározó szőlőfajtája?
A helyes válasz az A: pinot noir és chardonnay.
6. A syrah a Rhône völgyében meghatározó szőlőfajtának számít. Fajtaborként vagy házasításként foglalkoznak vele?
A helyes válasz a D: fajtaborként és házasításként.
7. Milyen szőlőfajtából készül a sancerre?
A helyes válasz az A: sauvignon blanc.
8. Melyik elzászi bor viselte sokáig a „tokay” előnevet?
A helyes válasz a B: a pinot gris.
9. Mit jelent a „vins doux naturels” kifejezés?
A helyes válasz az A: az alkohol hozzáadása miatt édes borok.
10. Melyik bortípusról híres Provence?
A helyes válasz a D: rozé.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!