A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - a negyedik hét megoldásai

Borászat

2014-04-02 | Tóth Adrienn


Immár negyedik hete teszünk fel kérdéseket a Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz keretében. Korábban foglalkoztunk már a Kárpát-medencei szőlőfajták, a hazai bortörténelem és boros hagyományok, valamint Franciaország témájával, múlt héten pedig a borászattal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Most lássuk, melyek voltak a helyes válaszok!


Az eredeti kérdésekért és válaszvariációkért kattints IDE!

1. Mit jelent a kifejezés: a szőlőbogyó feltárása?

A helyes válasz a C: a bogyók leválasztása a fürtökről, és törkölyt is tartalmazó musttá alakítása.

2. Miért fontos, hogy a maceráció alatt a must a törköllyel érintkezzen?

A helyes válasz az A: az aromák, a színanyagok és a tannin kioldódása miatt.

3. Miért fontos, hogy alacsony nyomáson préseljék a mustot?

A helyes válasz az A: mert az aromatika szempontjából kellemetlen anyagok oldódhatnak ki a borba.

4. Miknek köszönhetjük az erjedést?

A helyes válasz a D: élesztőknek.

5. Mi a célja a borok kénezésének?

A helyes válasz a B: az oxidációs folyamatok és az elkerülendő mikrobák elleni védekezés.

6. Mi a különbség a rozé és a siller között?

A helyes válasz a C: az áztatási idő hossza.

7. Mit jelent a fejtés?

A helyes válasz az A: a bor áthelyezése egyik hordóból vagy tartályból a másikba.

8. Mi a célja a derítésnek?

A helyes válasz a D: a borban lévő zavarosság megszüntetése.

9. Milyen szabály szerint kell a hordókban a bor szintjét beállítani?

A helyes válasz az A: a hordóknak mindig tele kell lenniük.

10. Mit jelent a borok oxidatív érlelése?

A helyes válasz a C: a fahordóban való érlelést.

Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!

 

 



Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!