Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz - a negyedik hét megoldásai
Borászat
2014-04-02 | Tóth AdriennImmár negyedik hete teszünk fel kérdéseket a Nagy Tavaszi Vinoport Kvíz keretében. Korábban foglalkoztunk már a Kárpát-medencei szőlőfajták, a hazai bortörténelem és boros hagyományok, valamint Franciaország témájával, múlt héten pedig a borászattal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. Most lássuk, melyek voltak a helyes válaszok!
Az eredeti kérdésekért és válaszvariációkért kattints IDE!
1. Mit jelent a kifejezés: a szőlőbogyó feltárása?
A helyes válasz a C: a bogyók leválasztása a fürtökről, és törkölyt is tartalmazó musttá alakítása.
2. Miért fontos, hogy a maceráció alatt a must a törköllyel érintkezzen?
A helyes válasz az A: az aromák, a színanyagok és a tannin kioldódása miatt.
3. Miért fontos, hogy alacsony nyomáson préseljék a mustot?
A helyes válasz az A: mert az aromatika szempontjából kellemetlen anyagok oldódhatnak ki a borba.
4. Miknek köszönhetjük az erjedést?
A helyes válasz a D: élesztőknek.
5. Mi a célja a borok kénezésének?
A helyes válasz a B: az oxidációs folyamatok és az elkerülendő mikrobák elleni védekezés.
6. Mi a különbség a rozé és a siller között?
A helyes válasz a C: az áztatási idő hossza.
7. Mit jelent a fejtés?
A helyes válasz az A: a bor áthelyezése egyik hordóból vagy tartályból a másikba.
8. Mi a célja a derítésnek?
A helyes válasz a D: a borban lévő zavarosság megszüntetése.
9. Milyen szabály szerint kell a hordókban a bor szintjét beállítani?
A helyes válasz az A: a hordóknak mindig tele kell lenniük.
10. Mit jelent a borok oxidatív érlelése?
A helyes válasz a C: a fahordóban való érlelést.
Ha értesülni szeretnél a magyar és nemzetközi borvilág híreiről, jelentkezz Primőr hírlevelünkre!
Winelovers borok az olvasás mellé
Hírlevél
Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!