A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Ausztriában beköszöntött a bortavasz

2016-04-20 | Erős D. Zoltán


Ausztriában beköszöntött a bortavasz

Kedves Olvasóink, cikkünket a megjelenés óta módosítottuk.

 

A tavasz beköszöntével – a korábbi évek gyakorlatát követve – a burgenlandi borászok Ausztria-szerte és a környező országokban is bemutatják boraikat. Németországban és Szlovákiában is megkezdődtek azok a rendezvények, amelyek fontos célja a borbarátok Burgenlandba csalogatása. Elsőként a golsi (gálosi) borászok tárják ki a pinceajtókat a borbarátok előtt.  

 

A Bortavasz nyitánya rendszerint április közepén a Fertő tó közelében fekvő Gálosban van, ahol mintegy nyolcvan pince várta április 15. és 17. között nyitott ajtókkal és kiváló borokkal a vendégeket. Ezen kívül szombat és vasárnap délután szakmai előadásokat és kóstolókat tartottak az Evangélikus Információs Központban, s vezetett bortúrák is indultak a gálosi Borkultúrháztól. A pincék között, illetve a környező településekről buszok szállították a vendégeket, akik aztán csapatokat alkotva járták a település utcáit. Különösen népszerű a Kellergasse, ahol, ahogy a nevéből is következik, egymást érik a pincék. Vannak, akik előre megtervezték, hogy melyik borászatot keresik fel, esetenként még azt is, hogy milyen borokat kóstolnak, míg mások találomra tértek be egy-egy pincébe. 

 

 

Ausztriában beköszöntött a bortavasz

 

A Szigeti Pezsgőpincészetben a bortavasz mellett az idén születésnapot is ünnepeltek: a Sziget testvérek, Péter és Norbert 1991-ben hozták létre Gálosban pezsgőpincészetüket, azóta termékeik világszerte kedveltté váltak. A legújabb kezdeményezésük a terroir alapú pezsgő, amelyhez az alapborok az adott fajta legjobb osztrák termőhelyein készülnek. 

Tehát a soron következő programok:

Kamptal, Kremstal, Traisental 
A három alsó-ausztriai borvidék – Kamptal, Kremstal és Traisental – 225 pincészete várja nyitott ajtókkal április 23-án 10 és 18 óra között a borkedvelőket. A kínálatban természetesen ott lesznek a vidék híres zöldveltelinijei és rizlingjei, csakúgy az illatos, könnyű nyári borok, de a klasszikusok is. 
 
Dél-Burgenland 
Immár ötödik alkalommal tárják ki pincéik ajtaját április 30-án és május 1-jén a burgenlandi borászok. A Rohonctól egészen Eltendorfig húzódó 60 kilométernyi területen csaknem 70 borászat összesen több mint 350-féle borral várja a vendégeket. A magyar határ menti Weinidylle borvidék borászai összesen 500 hektár betelepített területen művelik szőlőskertjeiket, és készítik változatos boraikat, köztük  a kékfrankost, valamint az uhudlert is. 
 
Wachau 
Wachauban  is április 30-án és május 1-jén lesz a Bortavasz.  Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között tizenkilenc településen,  száz pincébe várják 10 és 18 óra között a borbarátokat, hogy bemutassák a tavalyi évjáratot. Vendégként  húsz  borászat érkezik válogatott boraival  a németországi Pfalzból. Szombaton Spitz településen a Steinfeder éjszaka programjára várják a vendégeket. 

 

Burgenland témában bővebben itt olvashatnak.