A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

ChardonnÉj: a fajtának még nem áldoz le!

2016-07-05 | Erős D. Zoltán


ChardonnÉj: a fajtának még nem áldoz le!

Néhány évvel ezelőtt még nagyon divatos volt, ám napjainkra elég méltatlan helyzetbe került a chardonnay szőlőfajta és borai. Ezen kívánt változtatni az Etyeki Kúria, amikor tavaly első ízben megrendezte a ChardonnÉj programot. A tavalyi rendezvény pedig bizonyította, hogy van rá igény, ezért 2016-ra nemhogy megismételték, hanem jelentősen növelték a résztvevő pincészetek számát. Idén június 25-én Etyeken több mint féltucat hazai borvidékről érkeztek a legjobb hazai chardonnay-k.

 

A magyar chardonnay nemzetközileg elismert, ezt mutatják azok az eredmények, amelyeket borászataink a Chardonnay du Monde-on rendre elérnek. Az 1994 óta megrendezett  borverseny a chardonnay borok és pezsgők legrangosabb nemzetközi megmérettetése. Az elmúlt években mások mellett szép sikereket ért el az Etyeki Kúria, a Nyakas Pince, Kovács Nimród és Thummerer Vilmos borászata. Az etyeki Öreg-hegyen idén június 25-én ott voltak mindannyian. Az idilli környezetben a fajta tíz hazai reprezentánsa és két külföldi pince mutatta be chardonnay borait. 

 

ChardonnÉj: a fajtának még nem áldoz le!

Más-más szempontok alapján voltak remekek az Etyeki Kúria borai, amelyek bemutatták azt a folyamatot, ahogy fejlődik, változik egy-egy tétel

 

Mi közvetlenül a kezdés után érkeztünk, de már akkor élénk volt az érdeklődés, s ahogy szállt le az este, úgy lett egyre nagyobb a közönség. Így a közös koccintásra már valóban tömeg volt abban az utcácskában, ahol a borászok felsorakoztak. A szervezők még a focibarátokra is gondoltak. A szőlőskertbe beállítottak egy tévét, így aki akarta, az egy chardonnay-s pohárral a kezében, finom falatokat csipegetve akár az aktuális EB-meccset is nézhette. A finom falatokat Zsidek László, az ízvadász sütögette, aki természetesen chardonnay-fűszerekkel készítette finomságait.

 

A bejárat után közvetlenül Miklós Csabi Pincéje Nem férünk a bőröndbe chardonnay-ja adta meg az alaphangot. Nem véletlenül  tartozik ez a móri borász legkedveltebb borai közé. Hogy a chardonnay jól érzi magát Móron, azt az is bizonyítja, hogy a VinAgora legjobb chardonnay-ja is erről a borvidékről érkezett.

 

ChardonnÉj: a fajtának még nem áldoz le!

 

Badacsonyban is jók a feltételek chardonnay szőlőnek, mégis viszonylag kevesen foglalkoznak vele, mondta Nádasi András, aki a Villa Tolnaytól a chardonnay három évjáratát kínálta.

 

A Sauska borászat vállalkozó kedvét bizonyítja, hogy bár Tokajban nem tartozik a chardonnay az engedélyezett fajták közé, ennek ellenére fontosnak tartják termesztését. A cég főborásza, Rakaczki Gábor boraikkal, és szavakban is cáfolta azokat a véleményeket, hogy a világfajták termesztésével nem érdemes hazánkban foglalkozni. Úgy gondolja, hogy éppen ezekkel a borokkal lehet még szélesebb körben megmutatni azt, hogy mire is képes egy borvidék, ez esetben Tokaj.

 

 

Újabb arcát ismerhette meg a fajtának az is, aki megízlelte Kovács Nimród és Thummerer Vilmos battonage eljárással készült chardonnay-ját.

 

A Bortársaság nemzetközi kínálatából chablis, valamint olasz, chilei és francia chardonnay került a poharakba. A cég egy pezsgőszortimentet is felvonultatott, hiszen Champagne, illetve általában a pezsgők egyik alapja a chardonnay.

 

A két külföldi résztvevő, Romániából a Liliac, míg Ausztriából az Esterházy borászat hozott még jellegében a hazaitól eltérő borokat. Ezek is azt igazolták, hogy milyen gazdag lehetőségek rejlenek ebben a szőlőfajtában.