Jásdi: szüreti jelentés
2015-10-06 | Jásdi IstvánMég zajlott a Füredi Borhetek a Tagore sétányon, mi már hozzáláttunk a ház alatti Sáfránkertben a cserszegi szedésének. Ez a terület télen fagyos, tavasszal vizes, nyáron pedig megül benne a meleg, hamar túlérik a cserszegi. Akkor pedig elveszíti az illatait. Szóval leszedtük.
Minden évben így kezdődik a szüret. Ezzel a pár mázsa szőlővel bejáratjuk a gépeket, jobb ha idejében kiderülnek a hibák, amelyek elkerülték a szervizesek figyelmét. Amikor majd a napi 150-170 mázsa rizlinge, szedjük és préseljük az éjszakában, ezekre nem lesz idő.
Ettől kezdve naponta jártunk ki a szőlőbe mintát szedni, vizsgálgattuk, hogyan alakul a mustfok és élnek-e még a savak.
Nem volt egyszerű
Egyenetlenül értek a szőlők a kánikulai napokon, pedig hagytuk árnyékolni a lombot, nem leveleztünk és nem csonkáztunk szeptemberig. Az augusztus közepén két nap alatt leesett 70mm eső jót tett ugyan az ültetvényeknek, a bogyók gyorsan híztak, de ahhoz, hogy a gyorsan felvizesedett fürtök beérjenek, a zsendülésen éppen csak túljutott olaszrizlingnek még idő és napsütés kellett. A megérkezett sivatagi szél aztán segített ezen a gondon is.
Augusztus utolsó napjaiban – még mindig menetrend szerint – érettnek nyilvánítottuk a Nagykúton a chardonnay-t, és a Lőczedombon a szürkebarátot. Összeszedtük a szüretelőket. Az egész évben itt dolgozókon kívül eljöttek a feleségek és egyik nap Bandi, máskor pedig Feri ajkai csapata segített.
A szürkebarát a ház előtti Lőczedombon nevéhez illően hamvas szürkén került a szüretelő ládákba, és préselés után megnyugvással nyugtáztuk, hogy jó időben szedtük le. A 13-as alkoholpotenciál mellett 7,2-es savakat mértünk. Ebből a szőlőből, pontosabban n az út menti Ranolder-kereszt alatti részéből elkészülhet az 1500 palack válogatás, amire 14-ben nem volt esélyünk.
A Nagykúti Chardonnay egészséges és tökéletesen érett volt. Áttetszően sárgára érett fürtjei zamatosan és üdén kerültek a présbe, és rövid ülepítés után, opálos mustként a hordókba. A pincében pár napon belül spontán és harsány módon beindult az erjedés.
Eddig a dolgok rendben mentek, de az olaszrizling miatt még lehetett aggódni
Attól tartottunk, hogy a 2012-es évjárathoz hasonlóan ráérik a korai fajtákra, nem érjük utol magunkat a szürettel és az erjesztőtérrel, meg még a savak is elmehetnek. A próbaszüretek szerencsére azt mutatták, hogy még van időnk.
Szeptember közepén apránként aztán elkezdtük szedni a rizlinget is. Tízegynéhány helyen, sokszor kis területen van olaszrizlingünk. Amiről úgy gondoltuk, hogy megérett, azt leszedtük.
Nyolc-tíz napunkba tellett, mire a Csopaki Rizling és a Lőczedombi meg a Siralomvágó alapanyaga is bekerült.
18,5-20,5 közötti mustfokok, 6-7,5 ezrelékes savak. Ezekkel azért meg voltunk békélve.
A szőlő egészséges volt és csak kis foltokban jelent meg a botritis, de a mi szüretelőink pontosan tudják, hogy ezeket nem szedhetik a ládába. Naponta héttől ötig szedtük, csak a Mari által főzött, Borteraszon elköltött ebédek, meg a gyors vacsora szakították meg a szedést és a feldolgozást.
Két beérkező szállítmány között beoltottuk az ülepített mustokat és leküldtük a pincébe a válogatásokhoz valót, hogy együtt erjedjenek a még mindig pötyögő szürkebaráttal és chardonnayval.
A rizlinggel együtt leszedtük a furmintot is a ház előtt. Idén már biztosan elkészülhet a Ranolder Fehér is. Nagy megnyugvás, mert a 13-asból hamar ki fogunk fogyni. 14-ben pedig ez sem készülhetett el. Harmonikus és elegáns lesz a Furmint acéltartályos része, fajsúlyosabb, ami hordóban erjed és érlelődik.
Vörösök
Az összesen egyhektárnyi cabernet franc alsó fele, amelyik a vörös földben van, szeptember végére maradt, mostanra már áztatjuk és naponta csömöszöljük. 21,5 mustfokos. Jó gyümölcsös cuvée lehet belőle másfél év múlva.
A Ranoldernek való persze még most október elején is a tőkén van. Érhet még a vénasszonyok nyarában. Zöldborsó méretű fekete szemeiből biztosan nem sok lé lesz. Azt mondják a franciák, aki cabernet-t termel, az héjat termel. Ha az is bejön, megtelik a pince és jöhet a tél! A Borterasz látogatói majd bele is kóstolhatnak egyik-másik gyümölcsös újborba.
Szóval ennyi volt a 2015-ös szüretünk. Illetve nem mellékesen a saját szőlőn kívül még feldolgoztuk a régi partnereink által behozott gyönyörű kékfrankost és merlot-t, amiből lazacszínű, illatos rozé készül. Ezen kívül a szép, érett olaszrizlinget, amiből a másfeles palackokat töltjük. Mert nyár jövőre is lesz!