A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Mozgásban a Somló: új hely, új arcok a Borászgálán

Körkép a kupolateremből

2015-10-09 | Erős D. Zoltán


Mozgásban a Somló: új hely, új arcok a Borászgálán

A Somlói Borok Boltja tavasztól-őszig heti rendszerességgel rendezi meg a Borász a teraszon programját, amelynek keretében egy-egy somlói borász mutatja be borait. Ennek a hagyományos zárórendezvénye a Somlói Borászgála, idén harmadik alkalommal. A helyszín ezúttal a somlószőlősi 5 Ház Borbirtok vadonatúj, a hegybe süllyesztett kupolaterme volt.

 

A borbirtok megközelítése számunkra elég kalandosra sikeredett, mivel címként mindössze a helyrajzi szám állt rendelkezésre. A lényeg azonban végül is nem ez, hanem az, ami a kupolateremben várt minket: két tucatnyi borászat kóstoltatta borait. Talán több is lett volna, de mint kiderült, a gála idején többen éppen az aznap szüretelt szőlőt préselték.

 

A borászgálán a közönség hagyományosan megismerkedhet az előző évi évjárat boraival. Ezekből az idén viszonylag kevesebb volt. Ennek az az oka, hogy   tavaly a Somlón is jóval kevesebb szőlő termett, mint egy átlagos esztendőben. 

 

Kis Tamás, a Somlói Vándor tulajdonosa elmondta, náluk hetven százalékkal kisebb volt a mennyiség, mint amennyit vártak. Az a harminc százalék viszont jó minőségű volt, amiből a borász egy igazán friss, gyümölcsös, ásványos Olaszrizlinget készített. A borászat 2014-es házasítása egy nyugodtabb, bársonyosabb stílust képvisel, de ebben is jócskán ott vibrál a Somló. Kis Tamás elmondta, a tavalyi terméskiesés természetesen a finanszírozásban is érezteti hatását. A hiányzó bevételek egy részét a 2013-as borok értékesítéséből tudta ellensúlyozni, s ha valamikor jó időben érkezik, akkor nagyon jókor jött számára a fiatal gazda támogatás.

 

 

Sikerült szót váltanunk Andrási Lászlóval, a Somló Kincse Kézműves Kispince tulajdonosával, aki arról beszélt, hogy a tavalyi rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat is szült.   Ő például kipróbálta azt, hogy milyen is a héjon áztatott hárslevelű. Az eredmény izgalmas, ám még alakulófélben lévő bor. Az ökológiai szőlőtermelést szem előtt tartó, spontán erjesztéssel természetes borokat készítő Somló Kincse a borászgálán egészen kiváló sort vonultatott fel: a tavalyi évjáratból a Hárslevelű mellett ott volt egy Cuvée, a 2013-at a Juhfark, az Olaszrizling, a Furmint, és a Cuvée képviselte. S hogy érzékelni lehessen a különbségeket: még 2012-es Furmintot is kóstolhattak a borbarátok.

 

Andrási László elmondta, az idei szüret más jellegű kihívást jelent a somlói borászok számára, mint a tavalyi: több fajtánál, így náluk   a juhfarkon erőteljes az aszúsodás. Ez szükségessé tette a héjon áztatást annak érdekében, hogy a töppedt bogyók koncentrált cukortartalma a mustban oldódjon. Az alkoholt ugyanis szeretné az idei boroknál is kordában tartani.

 

Mozgásban a Somló: új hely, új arcok a Borászgálán

 

Azt, hogy Somló mozgásban van, mutatja, hogy a borászgálán rendszerint bemutatkoznak új borászatok is. Az idén ilyen volt a Kancellár Birtok, amelynek tulajdonosai az Oszvald Pince somlói területeit vásárolták meg, a borkészlettel együtt. Boda Gábor ügyvezető helyettes elmondta, 2014-ben kezdtek el gazdálkodni, akkor 11 hektáron, ami időközben 18 hektárra bővült. A terv 20-22 hektár.

 

Az Oszvald Pincére a keményebb, testesebb borok voltak a jellemzőek. A Kancellár Birtok viszont a fiatalokat megszólító üde borokat is kíván készíteni, de lesz prémium kategória is, s tervezik kékszőlő telepítését is.

 

A gálán megjelent borászatok jó keresztmetszetet adtak a Somló borászatának jelenlegi helyzetéről. Mi ezúttal nem a hagyományosnak számító pincészeteknél kóstoltunk, hanem az új utakat keresőknél – a Somlói Vándornál, a Somló Kincsénél, a Zsirai Pincénél, a Dénes Hegybirtoknál és a Nagybajuszú Jász Lacinál. A döntésünket nem bántuk meg, s örültünk a jó hírnek is, miszerint 2015-ös várhatóan egy kiváló évjárat lesz a Somlón.

 

A képek forrása az 5 Ház Borbirtok Facebook-oldala.