A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Nincs máshol ennyi erős bor egy helyen

Big Fortified Tasting 2016, London

2016-05-13 | Kollár Mariann


Nincs máshol ennyi erős bor egy helyen

Hetedik alkalommal rendezték meg Big Fortified Tastinget, vagyis az erősített borok kóstolóját London szívében, a Westminster Church House-ban. Amikor belépésnél kezünkbe vettük a vaskos katalógust, akkor tudatosult bennünk, hogy ezt a kóstolót nem hiába hívják BIG-nek. A sherry-ken, portóikon és madeirákon kívül az egyik asztalnál még az ausztrál rutherglen muskotályt is megkóstolhattuk.

 

A Big Fortified Tasting (BFT) az egyetlen ingyenes borkiállítás a világon, ahol kizárólag erősített borokat kóstolhatunk. Megálmodói Danny Cameron, a portugál borkereskedelemre szakosodott Raymond Reynolds vezérigazgatója, és Ben Campbell Johnston, aki szintén erősített bor rajongó. Az eseményt három intézet, a Madeira és Sherry Insitute, valamint a Port Wine Insitute támogatásával tartják meg évről évre. 


Az erősített borokról nagyon sokan nagyon sokszor megfeledkezünk; a fogyasztói szokások változásával sajnos egyre jobban háttérbe szorulnak, eleve kevesen ismerik a sherry vagy portói fogalmát. A WSET diploma könyv szerint 2006 és 2010 között a sherry-ké 17%-kal, a portóik fogyasztása 6%-kal, a madeira fogyasztása pedig 2%-kal csökkent világszerte. A nagy portói házak, mint Churchill vagy Niepoort, a veszélyt felismerve egyre több nem erősített borral rukkolnak elő, kiaknázva a terroir adta lehetőségeket. Pedig nagy kár lenne ezekért az italokért! Egy jól behűtött sherry nyáron tökéletes frissítő, és halételek tökéletes kiegészítője. Ne feledkezzünk meg a portugálok remekéről, a fehér portóiról sem, ami bár ritka, mint a fehér holló, de mindenképpen érdemes megkóstolni! A nagy melegben jégen szervírozva, tonikkal felöntve, egy szelet grapefruittal életmentő lehet.

 

Nincs máshol ennyi erős bor egy helyenBFT 2016

 

Idén áprilisban a világ legnagyobb erősített bor kóstolóján több mint negyven kiállító közül válogathattunk kedvünkre. Itt végre tényleg az alkohollal erősített italoké volt a főszerep. Az én első utam az egyik kedvenc sherry kiállító asztalához vezetett, ami a legendás Fernando de Castilla. Ez a borászat kizárólag régi rézüst lepárlót használ, és új francia és amerikai hordókban érleli a legkiválóbb tételeit. Hosszabb érlelésre kizárólag olyan hordókat használnak, amelyekben már érleltek sherry-t. A borászat különleges Antique szelekciójáról vált híressé, amelyet hosszabban érlelt sherryből készít, és csak limitált palackszámban ad piacra. Boraik 80%-át exportálják, és világszerte kaphatóak.

 

Egyenesen Jerez szívéből, a már több mint 200 éves múlttal rendelkező borászatot Jan Pettersen, a bodega oszlopos tagja képviselte, és a poharamba a következőket töltötte:

Fernando de Castilla Classic dry Manzanilla

A fino egyik fajtája, halványsárga színű, illatában a sós tengervízre emlékeztető, citrusos száraz sherry. Tökéletes aperitif, enyhén fanyar, persze a jó értelemben, keserű mandulás íz és erősen élesztős jegyek jellemzik, a vastag flor réteg hatására. Hamarabb kerül palackozásra, mint társa, a fino sherry.

 

 

Fernando de Castilla Fino en Rama

Ez a limitált mennyiségben kapható tétel egyre divatosabb fajtája a sherry-nek. Az en Rama lefordítva nyerset jelent. Attól válik különlegessé, hogy ebben az esetben nem használnak semmilyen szűrési technikát, és az is előfordul, hogy a bor kissé zavaros, de ettől ne ijedjünk meg, mert ez természetes. Illatában nagyon intenzív, friss kenyérre emlékeztető. Sokkal krémesebb, mint a manzanilla, szárított gyümölcsös, fűszeres aromájú.

 

Fernando de Castilla Antique Amontillado

A bodega különleges antique szelekciójába tartozó, borostyán színű, oxidatív jellegű amontillado. Ez szinte a legszárazabb tétel, inkább mogyorós, mint mandulás, narancshéj illatú. Kortyban mazsolás, eukaliptuszos egy kis frissen őrölt fehérbors adja meg a frissítő hatást. Nagyon komplex, eltelik egy kis idő, mire másik bor kerül a poharamba.

Az utóbbi után úgy gondoltam, hogy csakis Palo Cortadoval búcsúzhatok el a Fernando de Castilla asztalától és Jan Pettersentől, miután halkan megemlítette, hogy kedvence:

 

Nincs máshol ennyi erős bor egy helyen

 

Antique Palo Cortado

Nagyon ritka és drága erősített bornak számít. Olyan, mint egy nem sikerült fino, hiszen elvétve, de előfordul, hogy a makacs és érzékeny flor nem jelenik meg a bor tetején. Ilyenkor születik a Palo Cortado. Aranysárgás, borostyán színű, illata az édes kalácsra és a háttérben egy öreg patikára emlékeztet. Nagyon lágy, csak úgy itatja magát, nugátos, narancsos, enyhén sós lecsengéssel. Gondoljunk csak egy jó füstült lazacra!

 

A portói borok közül, ahogy emlegetni szoktam, a jó öreg Niepoort családot emelném ki.

A most ötödik generációs családi vállalkozás célja a hagyomány megőrzése és az innovatív technológia ötvözetében rejlik. Fontosnak tartják a természet és a terroir tiszteletben tartását, a lehető legkevesebb beavatkozással dolgoznak, ezért biodinamikus gazdálkodást folytatnak. Azon kevés borászatok közé tartoznak a Douro-völgyben, akik még mindig az úgynevezett lagaradas technikát használják, vagyis a szőlőt még mindig lábbal préselik. Dirk Niepoort, a család feje, magas termete miatt már messziről feltűnt a kóstolón. Az enyhén kócos, őszülő haja és bordó színű nadrágja már szinte védjegyévé vált. Borai legalább annyira karakteresek, mint jómaga.

 

Nincs máshol ennyi erős bor egy helyenA Niepoort család

 

Niepoort 20 éves Tawny

Vörösesbarnás színű, 3,5 évig fahordóban érlelt, különböző évjáratú borokból, José Nogueira az úgynevezett „master blender” által született tawny. Illatában a frissen őrölt kávé és a kávélikőr keveredik enyhe vaníliával és szerecsendióval. Nagyon lágy, érett tanninnal, aszalt gyümölcsös, még mindig friss, keserű csokoládés utóízzel. Vacsora után tökéletes levezető lehet egy csokoládészufléval.

 

Niepoort Vintage Port 2000

Kizárólag a legjobb évjáratokból kerülhetnek ki az évjáratos portóik. A 2000-es év egy kiemelkedő évjárat volt a Douro-völgyben. Nagyon mély, kékes-feketés színű, enyhén parfümös, violás, érett meggy illatú. Elég magas az alkoholtartalma, de engem ez egy cseppet sem zavar, hiszen gyerekkorom óta kedvenc konyakos meggy ízére emlékeztet. Nagyon gazdag íz világú, szilvás, fahéjas, karakteres érett tanninnal, hosszú lecsengéssel.

 

Nincs máshol ennyi erős bor egy helyenÁtlagos szüret a Niepoortnál

Az erősített borokról dióhéjban:

Mentsük meg a tradíciót, és tudjunk meg többet az erősített borokról! Legyen szó sherryről, portóiról, vagy madeiráról, ha a következőket ismerjük, akkor átfogó képet kaphatunk.

 

Közös tényezők a szőlőművelésben és borkészítésben:

  1. a bor struktúrája megváltozik a hozzáadott neutrális alkohol hatására, habár a karakterét a különböző érlelési folyamatok adják.
  2. az elkészült bor minőségét nagyban befolyásolja a szüret és a szőlő minősége.
  3. a port és a madeira nagyon hasonlítanak a tradicionális szőlőművelésben, mivel a meredek, teraszos ültetvények miatt csak kézzel lehet szüretelni, ami sokkal költségesebb és időigényesebb.
  4. általában duplán desztillált szőlőből készült párlatot szoktak a borhoz hozzáadni, ami nem ad semmilyen plusz ízt a bornak.

Tovább a Borlexikon sherry szócikkére>>

Tovább a Borlexikon portói szócikkére>>