Pezsgővel így még nem játszottam
Kevesen nőttünk fel champagne-t kortyolgatva...
2016-01-30 | Tóth Zsófia
Ön emlékszik, milyen volt először igazán magas minőségű, hagyományos módszerrel készült pezsgőt kóstolni? Talán már akkor levonta a tanulságot: fontos, hogy legyen saját véleményünk, és ne féljünk kimondani, ha arra megalapozott érveink vannak. A Borkollégium legutóbbi Buborék Világ pezsgőtanfolyamán egy nagyon tanulságos pezsgőkvízen vehettünk részt Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezetője jóvoltából.
Két pezsgőkvízt játszottunk, melyek az összes hallgatón kifogtak. Először ugyanazt a tételt, Mezei Mihály bükki borász Chardonnay Brut pezsgőjét kóstoltuk vakon, két különböző formájú pohárból. És itt jön a huncutság: Mészáros Gabriella, a tanfolyam vezetője nem árulta el, hogy ugyanaz a pezsgő van a poharunkban, így gyanútlanul belesétáltunk a csapdába. Nem jöttünk rá, hogy ugyanarról az italról van szó: a buborékozás (a buborékok sűrűsége és hosszúsága), az illatok, de még a savak is teljesen más képet mutattak flőtéből, illetve borospohárból kortyolva.
A pezsgőket közösen elemeztük és a játék révén szembesültem azzal, hogy mennyire befolyásol egy tapasztalt borszakértő véleménye. Ha ő azt mondja, hogy a második tétel teltebb aromával és kiegyensúlyozottabb savszerkezettel rendelkezik, és élénk savainak köszönhetően biztos, hogy nem származhat magyar termőhelyről, én készségesen elhiszem neki. Tanulság: legyen saját véleményünk, és ne féljünk kimondani, ha arra megalapozott érveink vannak.
A másik fontos következtetés, hogy ha tehetjük, a komoly pezsgőket ne igyuk flőtéből. Egy egyszerű fehér- vagy vörösboros pohárban a pezsgő sokkal nagyobb élvezetet nyújt és az aromák is jobban meg tudják magukat mutatni. Ha érdeklik a részletek, olvassa el Milyen pohárból illik ma pezsgőt inni? című cikkünket>>
A második kóstolás menete
A következő vakkóstolás során az volt a feladatunk, hogy minőségi sorba állítsuk a pezsgőket, melyek között szerepelt rozé pezsgő (Arthur Metz), champagne (Bourdaire Gallois) és egy crémant (Crémant de Bourgogne). A tippek elhangzása után leleplezésre kerültek a palackok, utólag pedig megtudtuk, melyik tipp volt közel, és melyik esett távol a helyes megoldástól.
Az eredmény a meglepetés erejével hatott: senki nem találta el a helyes sorrendet. A 3 tétel közül a legmagasabb minőségi kategóriájú, a drága champagne-t egyikünk sem rangsorolta az első helyre. Viszont a gyümölcsbomba burgundi crémant átütő sikert aratott. Ennek magyarázata az lehet, hogy a kezdő pezsgőkóstoló számára szokatlanok az érlelt champagne illat- és ízaromái, autolízises jegyei.
A pezsgőkvíz számomra arról szólt, hogy ki képes helyesen érzékelni, értékelni a pezsgőket, illetve általánosságban: ki mennyire képes tisztán látni a valóságot vagy épp saját korlátait. Összeségében kiderült, hogy a pezsgőkóstolás is tanulható, és még sokat kell fejlődni ahhoz, hogy a buborékok mögül kiérezzük az aromákat. Dehát kevesen nőttünk fel champagne-t kortyolgatva, és arra a közös következtetésre jutottunk a tanfolyam többi résztvevőjével, hogy ezt a hiányosságot mielőbb pótolni fogjuk.