A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Spontán Kávétúra Berlinben 4. rész

2015-02-05 | Hámori Tibor



Reggeli után bele is vágtam a tervek szerint:

 

A Chapter One-ba belépve egy pillanatra azt hittem, hogy visszarepültem a 1960-as évek Magyarországára. A padlón lévő metlaki, illetve a sötét fapult a régi idők vidéki eszpresszóit idézi. Amint tekintetünket feljebb emeljük, rögtön szembeötlik a különbség: a három férőhelyes infra szifonmelegítő, az őrlők és a kávégép mind a legmodernebb újhullámos kávézók hangulatát teremtik meg. 

 

A bolt picike, és kevés az ülőhely, viszont ennek köszönhetően állandóan jönnek-mennek az emberek. Az eszpresszó-t JB Kaffee [a 2010-ben alapított német pörkölő szerint a mottójuk mindennél többet mond: „Life´s long enough for hand-brewed coffee!”] blendjéből kaptam (Brazil-Etióp Natural). 

 

Spontán Kávétúra Berlinben 4. rész

 

Ez a kávé újhullámos, mégis egy olyan választás, ami a kicsit klasszikusabb irányba mutat. A kávézó filterkínálata már annál érdekesebb. Itt volt szerencsém megkóstolni egy Taf által pörkölt La Esmerlada Geisha-t, illetve ezen kívül még 3-4 féle kávét készítenek szifonnal és V60-nal. 

 

Cím: Mittenwalderstrasse 30, Kreuzberg Nyitva tartás: kedd-szombat: 9:00-18:00, vasárnap: 11:00-18:00 
Web: http://www.chapter-one-coffee.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Chapter-One-Coffee-Berlin/238497122875204

 

A következő állomás a listán a Companion Coffee, ami egy érdekes színfoltja a berlini újhullámos kávézóknak, mert egy divatüzleten belül van egy kávés sarok. Egy ausztrál és egy kanadai srác nyitotta ezt a kis projektet, akik maximálisan elhívatottak az iránt, amit kávéban és teában képviselnek. 

 

A helyet nem egyszerű megtalálni, mert a bolt, amiben elhelyezkedik, egy belső zárt udvarból nyílik. Viszont a koncepció, amit létrehoztak, az a maga egyszerűségével lenyűgöző. Egy kávégép, egy őrlő, egy barista, egy kávé és 2,5 euró. 

 

Spontán Kávétúra Berlinben 4. rész

 

Teljesen mindegy, hogy az ember egy caffe lattét vagy doppiót kér, vagy csak egy eszpresszót, mindennek ennyi az ára. Shawnnal beszélgetve kiderült, hogy ők most ugyan La Cabra dán pörkölővel dolgoznak, de egy pár héttel ezelőtt volt náluk kávé a Casino Moccától is, és még lesz is, mert nagyon tetszett nekik. 

 

Cím: Oranien Str. 24, Kreuzberg Nyitva tartás: hétfő-szombat: 11:00-19:00 
Web: http://www.companioncoffee.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Companion-Coffee/317033645062941

 

A Bonanza Coffee Heroes nem egy egyszerűen megtalálható hely. Én, aki nagyon régen jártam Berlinben, és nem is egyedül, szóval akkor nem foglalkoztam utcanevekkel és házszámokkal, most szembesültem vele hogy az itteni számozás más, mint nálunk otthon. Itt a házszámok körbe mennek, és nincs páros meg páratlan oldal. Szóval, egy félórányi kutakodás után végre megtaláltam a helyet, de minden egyes perc megérte, amit keresgéléssel töltöttem. 

 

Spontán Kávétúra Berlinben 4. rész

 

Ez a pici kávézó egy nagyon jó hely, ahol az ember egyszerűen jól érzi magát. Készítenek itt filterkávét kézzel és géppel, van eszpresszó alapú italválaszték is. A baristák kedvesek, közvetlenek, és itt végre ki tudtam próbálni, hpgy milyen az olyan filterkávé, amit kávézói körülmények között géppel készítenek. Meglepően jó élményt kaptam. 
Cím: Oderberger Strasse 35, Kreuzberg Nyitva: hétfő-péntek: 8:30-18:00, szombat-vasárnap: 10:00-10:00 

Web: http://www.bonanzacoffee.de/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Bonanza-Coffee/204175556361

 

A Five Elephant volt az utolsó kávézó, amit meglátogattam ebben a szép városban. Sajnos, mert a következők már bezártak, mire odaértem. Ez a hely jócskán messze esik – kb. 15-20 perc séta – a metrótól (U-bahn, ahogy itt hívják). 

 

Már messziről látszik, hogy jó a hely, mert a séta alatt emberrel nem találkoztam, viszont a kávézó teraszán nem volt szabad asztal úgy, hogy kint 5 fok volt. A kávézóba belépve visszafogott, letisztult dizájn fogad, szinte rögtön otthon érzi magát az ember annak ellenére, hogy itt is teltház van. 

 

Spontán Kávétúra Berlinben 4. rész

 

Kellemes a hely légkörre, sok ember, sok barista (5) dolgozik a pultban. Nagyon jó sütiválasztékuk van, és isteni finom a sajttorta. Sajnos a bagelről lekéstem, mert elfogyott már arra a napra. A kávé, amit kóstolhatunk, teljesen a sajátjuk, mert ők szerzik be a farmokról, és maguknak pörkölik. Az üzlet hátsó részében kapott helyett a konyha, ahova a vendégtérből be lehet látni, és itt készítik helyben a süteményeket és a szendvicseket. 

 

Cím: Reichenberger Str. 101, Kreuzberg Nyitva: hétfő-péntek: 8:30-19:00, szombat- vasárnap: 10:00-19:00 
Web: http://www.fiveelephant.com/
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Five-Elephant-Coffee-Cake/166235106745521