A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Szüretre készen

2014-09-25 | Árvay János



Érik a szőlő. Vagy nem is tudom, hogy tényleg érik-e? E hét elejére terveztük a sauvignon blanc és  a száraz sárga muskotály leszedését. Hétfőn délelőtt esett 9 mm eső. Így toltuk a szedést néhány napot. Ha az idő közbe nem szól megint.

 

A sárga muskotályban már régebben elindult a botritisz és sajnos bőven akad a fürtökön pukkancs (azaz illós) szem is. Nem lesz egyszerű a szelekció. A leveleket már leszedtük mindkét oldalon, hogy több napsugarat kapjanak, és eső után a szellő gyorsabban tudja szárítani a szemeket.

 

A bő 10 nappal ezelőtti sok csapadék (majdnem 100 mm egy hét alatt) miatt a furmintoknál is elindult a rothadás. Ha az időjárás kegyes, akkor jó irányban halad majd az aszúsodás. Ha nem jön a „rendes vénasszonyok nyara” akkor bele sem merek gondolni, hogy mi lesz.
Mi a szép napsütötte októberre szavazunk.

 

Száraz bornak való furmintot és hársat  most még úgy gondolom, nagyjából két hét múlva fogunk szedni. A ládákat, préseket, tartályokat már elkezdtük rendbe rakni, ne kelljen később kapkodnunk.

 

Nem mintha amúgy nagyon unatkoznánk így szüret előtt. A múlt héten palackoztuk a 2013 Szabi furmintot. Épp ideje, mert lassan kifut a 2011-es évjárat. Kóstolás alapján a 2013-as hozza azokat a jegyeket, amit a Szabitól megszoktak kedvelői. Friss, üde, gyümölcsös.

 

Kezdjük előkészíteni a 2012 Birtokbort és a 2012 Padihegyet is palackozásra.
Van egy szép édes Hárslevelűnk  2013-ból. A múlt heti szokásos készletkóstolón eldöntötte a családi kupaktanács hogy ennek is palackban van a helye. Így most három bor kerül derítésre, majd szűrésre.

 

Szüret után pedig irány a palack. Örülök, csak épp azt nem látom egyelőre hogy hova tesszük majd a teli palackokat. Most hirtelen számoltam, és majd 5 ezer palack lesz majd letöltve. Na, ezen most nincs időm rágódni. Majd csak lesz valahogy, ha sikeresen túl leszünk a szüreten, talán több idő lesz ezzel foglalkozni.

Míg el nem felejtem, milyen jó híreket kaptunk. Írtam már, azt hiszem, de inkább megint megemlítem, hogy lengyel barátunk, Puli – igen, ne nevessenek, a haja miatt ez a magyar beceneve – Varsóban nyitott éttermet, és a borkínálatban ’PULI selection’ néven ajánlja majd a szerinte TOP borokat. A mi 2011-es Úrágya Furmintunk a válogatás induló bora. Büszkék vagyunk rá. Az étteremben voltunk a múltkor, mit is mondjunk? Nagyon, nagyon jó a konyha!

 

Még nagyobbat dobbant a szívünk, amikor Sebestyén Csilla írt Angelikának. Csilla Skóciában kezdett el magyar borokkal kereskedni, miután évekig jobbnál-jobb éttermekben dolgozott kiváló sommelier-ként. Magyar borválogatást állított össze, és így a mi 2011-es Istenhegyi furmintunk is bekerült egy és két Michelin-csillagos éttermekbe. Mellé nem csak úgy simán az itallapra, hanem poharazni fogják a bort mindenütt!

 

Még egy hír, ami talán Önöknek is érdekes lehet. Kis falunkban, Rátkán már átadták a rátkai önkormányzat füstölő üzemét. Mi már nem kevésszer teszteltük a termékeiket. Sváb szalonna, kolbász, oldalas, tarja, csülök. Pácolva és füstölve, ahogy mi is készítenénk. Érdemes megnézni, ha erre járnak. Tudom, ha megérzik a termékeik illatát, akkor vásárolni fognak belőle. A kapacitásuk viszont már látszik, hogy véges. Szinte azonnal elfogy minden, ahogy elkészült. Lehet, hogy lassan előjegyzésre fognak dolgozni?

 

 

A múltkori gerslis káposztánkban a hasalja szalonna a miénk volt, de a kolbászt már tőlük vettük, mert a saját elfogyott. Aki nem hiszi el, hogy mennyire finom volt, próbálja ki a receptet (szalonnás káposzta néven)! Akár a 2011-es Birtokborral, akár a  Szabival nyugodtan lehet párosítani. Ja, hogy ez azért nem egy könnyű diétás étel? Tudom, de hát ezért ajánlott hozzá bort fogyasztani.

 

Ha már a főzésnél tartok. Fentem a fogam régóta egy igazi bográcsgulyásra marhalábszárból. Addig-addig emlegettem, míg a család már majdnem könyörgött, hogy készítsem már el végre. Kata vásárolt marhalábszárat, a konyhakertből jöttek a zöldségek, és a spájzban megvoltak a hozzá való fűszerek. Kerestem egy jó receptet, aztán nekiláttam.
Némelyik hozzávalót kicsit sokallottam, mint például a sárgarépát. Először a köményt is, de aztán csak belekerült mind, amit a recept szerint ajánlottak. Csipetkét is akartam készíteni bele, de ezt a lánykoszorú leszavazta, így kimaradt. Egyszerre nem bírtuk megenni, bármennyire is ízlett, de örömmel fogyasztottuk, amíg tartott belőle. Nekem azért az az igazi étkezés, amikor hús is van. De persze néha-néha jól esik a padlizsánkrém vagy a tökmagolajos-balzsamecetes paradicsomsaláta is.

 

Olvasom az interneten hogy Ausztriában néhol már 8 centiméteres hó esett. Hát legalább hamar beindulhat a síszezon. Ide meg talaj menti fagyot jósolnak. Ha csak olyan lesz, mint tavaly szüret elején? Azzal még kibékülnék, mert azokról a parcellákról, amiknek a levelét megkapta a fagy, izgalmas borok készültek. Ráncosra töppedt fürtöket szedtünk róluk, és szép gyümölcsös édes borok születtek. Reméljük, így lesz idén is!

 

Árvay János

 

2014. 09. 24.