A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Tavasz van végre, jól haladunk

Egy borász naplójából

2016-03-24 | Árvay János


Tavasz van végre, jól haladunk

Tavasz van végre. Annyit olvastam a Facebookon a kucsmagombáról, hogy kedvet kaptam egy kis gombászáshoz. Azt írták, hogy nyárfásokban, ligetes helyeken szokott nőni. Vasárnap délután kimentem a határba, közben azon gondolkodtam, hogy megtöltsem-e, vagy tejszínesen készítsem. Számtalan helyen kerestem, de egy darab gombát sem láttam. A vadvirágok sokasága viszont felvidított, lépni alig lehetett, annyi virág nyiladozott az erdőkben és a legelőn.

Sajnos a virágok számával vetekedett az illegálisan kihordott szemét mennyisége. Elborzadva láttam, mi mindent képesek elvetemült emberek kivinni a határba: szüretelőláda, mosógép, hűtőgép, beton és cserépdarabok árválkodtak ott. Nem beszélve a sokezernyi műanyag flakonról, szatyorról. Nem igazán bírom felfogni, hogy lehetnek ilyen barbárok a természettel...

 



Kucsmagomba hiányában kénytelen voltam a fagyasztóból elővenni a vésztartalék vargánya gombát, és abból készült rizottó rozé kacsamellel. Még Marci tetszését is elnyerte, alig győztük kis darabokra vágni neki a husit, úgy követelte.

A palackozásokkal jól haladtunk,

csak éppen az Édesem letöltésével vagyunk gondban. Palackálló, engedélyünk is van, csak éppen palackunk nincs hozzá. Márciusra volt ígérve, de kiderült, hogy csak április közepén lesznek kézzelfoghatók a gyárban. Úgyhogy most gondolkodunk, mi legyen.

A szőlőben jól haladunk a metszéssel

A felén már túl vagyunk. De kell is igyekeznünk, mert hamarosan fakadni fognak a szőlőrügyek.

 

A kis kertünkben a legkorábbi piros tulipánjaink már pár napja kibontották szirmaikat. Nem beszélve a fehér és a kék ibolyabokrokról. Nem látom, hogy a  rózsaszín cirmos ibolya virágozna. Lehet, hogy ők később ébrednek? Vagy lehet, hogy a húsvétra várnak, hogy akkor szép színes virágszőnyeggel köszöntsék az ünnepet?


Marcival még nem megyünk locsolkodni ez éven, majd jövőre. Mivel már szinte mindent eszik, lehet hogy megkóstolhatja a kalácsot és a főtt sonkát.


A hölgyeknek és lányoknak sok locsolót, az uraknak és fiúknak sok hímestojást kívánunk!