A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü

Vörösborfesztiválok Kékfrankosországban

Egyre több a magyar szó

2016-07-22 | Erős D. Zoltán


Vörösborfesztiválok Kékfrankosországban

Ausztriában Burgenland középső részét tekintik a kékfrankos hazájának. A mintegy kétezer hektárnyi szőlő meghatározó részét ez a fajta teszi ki. A határ mentén húzódó boros vidék kedvelt úti célja az osztrák, s a jelek szerint egyre inkább a magyar borbarátoknak is. Ezt mutatja, hogy a fesztiválokon egyre több a magyar szó.

 

Közép-Burgenlandban, vagy ahogy ők magukat nevezik, Blaufränkischlandban jelentős részt a nyár a vörösborfesztiválok ideje. Ezek nyitánya még pünkösdkor Horitschonban (Haracsonyban) zajlott, amelyet július első hétvégéjén a deutschkreutzi (sopronkeresztúri) fesztivál követett. A folytatás augusztusban Lutzmannsburgban (Locsmándon) és Neckenmarktban (Sopronnyéken) lesz.

 

A most is zajló rendezvénysorozat pünkösdkor Horitschonban  kezdődött, ahol  másfél tucat pince várta nyitott ajtókkal a borkedvelőket. Az egyes borászatok között kistraktorok vontatta pótkocsikon szállították a fesztivál résztvevőit. Igaz, nem is kellett feltétlenül felkapaszkodni a járműre, hiszen a település központjában, egymástól nem nagy távolságra is kiváló borászatok várták a kóstolókat.

 

 

Ezek közé tartozik az Iby borászat, amely különösen a kékfrankos készítésben jeleskedik. Mi elsőként egy 2015-ös, majd egy 2012-es classic kékfrankost kóstoltunk. A friss évjárat sokat ígér, míg a 2012-es már nem csak ígéret. Az igazi nagy élményt azonban a 2008-as, magnum palackban készült Chevalier kékfrankos  jelentette.

 

Weningeréknél balfi és horitschoni borokat is kóstolhattunk. Ezek közül most talán a 2013-as cabernet franc bizonyult a legemlékezetesebbnek.

 

Az Iby-Lehner pincészetben kíváncsiak voltunk arra is, hogy milyen a tavalyi St. Laurent. Friss volt és gyümölcsös. A 2013-as Syrah pedig mindent megmutatott abból, amit a fajta tud. Ami a kékfrankosokat illeti: jól sikerült a 2013-as Rondo, s remek a 2011-es Dürrau.

 

Az ezt követő helyeken már leginkább a Dürrau dűlőben készült kékfrankosokra koncentráltunk. Nem tévedhetünk nagyot, ha Paul Kerschbaum 2013-as, és Paul Lehner 2012-es évjáratát is a legjobb osztrák kékfrankosok közé soroljuk.

Horitschontól kevesebb mint tízpercnyi autóútra van Deutschkreutz

Július első hétvégéjén, már a nyári kánikulában ez a település volt Rotweinfestival helyszíne. Itt több mint harminc pincébe várták a vendégeket, és a nagy meleg nem szegte a borbarátok kedvét, valódi piknik hangulatban zajlott az esemény.

 

Vörösborfesztiválok Kékfrankosországban

 

Így volt ez a térség egyik legjobb borásza, Albert Gesellmann pincészetében, illetve annak udvarán, ahol a kóstolás közben akár nyugágyakban is napozhattak a vendégek. Tizennégy bor szerepelt a kínálatban, nem csak vörös, hanem fehérborok is. Nagyon  kellemes meglepetést okoztak a 2015-ös  fehérborok, a sauvignon blanc, a chardonnay, valamint a fehér hochberc. A kékfrankosok között a 2012-es  hochbercet bizonyult a legjobbnak, de nagyon bejött a 13-as Opus No 26 cuvée is, amelyben a kékfrankos dominált. Nagyon tetszett még a  2013-as Pinot Noir Siglos, valamint a 12-es Syrah. A végére pedig egy csattanó: 2010-ből egy Beerenauslese Sämling. Ami az élményeket illeti, akár itt abba lehetett volna hagyni a kóstolást.

A kíváncsiság azért továbbvitt bennünket

A  település központjában, közvetlenül a templom mellett található a Gager borászat, ahol fiatal, 2014-es vörösborokat kóstoltattak. Ezek közül a nagy fahordóban érlelt kékfrankos, valamint a Q2, és a Quattro cuvée előtt szép jövő állhat.

 

Vörösborfesztiválok Kékfrankosországban

 

A  település szélén lévő K+K Kirnbauer pincészet teraszáról remek kilátás tárult a  településre, valamint az azt körülvevő szőlőkre. Közben egy csoport segwayekkel, kétkerekű elektromos járművekkel érkezett a borászathoz. No igen, Ausztriában azért elnézőbbek az alkoholos állapotban közlekedőkkel szemben. Amúgy itt Dotto kisvonat közlekedett a borászatok között.

 

Bent a pincében aztán jobbnál jobb borok kerültek a poharakba. Azon nem volt vita, hogy egészen magas színvonalat képviselt mind a 2012-es V-Max Mittelburgenland DAC Reserve Kékfrankos, valamint az ugyanebből az évjáratból származó Forever cabernet-merlot cuvée, ám, hogy melyik a legeslegjobb, arról megoszlottak a vélemények. Nekem ez utóbbi volt a csúcs.

 

Közép-Burgenlandban augusztusban tovább folytatódnak a vörösborfesztiválok. Lutzmannsburgba augusztus 5-8-a között a Rotweinerlebnisre várják a vörösborok barátait. Egy héttel később, augusztus 12-14-én pedig a Neckenmarkter Rotweintagen lehet majd kóstolni a térség vörösborait.