A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Boda Furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj Boda Furmint 2007

Véleményünk szerint

Márványszerű bor, uralkodik az ösztönein. Halvány arany szín. Tartózkodó illat körtével, fehér virágokkal, kesudióval. Ahogy nyílik, előbukkan belőle a barack és más aszalt gyümölcsök is, de ekkor sem válik túlburjánzóvá. A kóstoláskor érezhető vajasság és világos karamell nem tudja elfedni a mineralitást. Tömény bor. Olvassunk mellette bor- vagy más számunkra kedves szaktörténelmet. Süssünk hozzá lazacot papírban, fehér vajmártással vagy diómorzsás meleg kecskesajtot (Rick Stein receptek). Ideális bor egy komolyabb naplóbejegyzés elkészítéséhez.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2009-02-16

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Tokaj
  • Alkohol %

    14.0 %
  • Palackmennyiség

    508
  • Ár

    4500 Ft
  • Fajtaösszetétel

    100% furmint

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

Szalmasárga, érett szín, öblös test, alkoholban gazdag, nagyon lassan nyíló diszkrét virágos illat, szellőztetés után vajas, enyhén fás mellékzöngével, enyhe csokoládéssággal. Íze ásványos, némi méhviaszos jelleggel. Sima felszínű, széles bor, kissé puha testtel. Szép, szélesen játszó savak, amik nem töltik ki tökéletesen a bor egész testét. Téli nedű, nehéz ételek, hosszú fázós napok után, kályhatűz mellé.

Érlelési információk

4 hl-es harmadik töltésű tölgyfahordóban szárazra erjesztve és érlelve.

Pinceidő

10 év

Hol vásárolható meg

Terroir Club, Monarchia Borbolt

Demeter Zoltán Pincészet - Tokaj bemutatása

Pincészetemet azzal a céllal alapítottam 1996-ban, hogy a tokaji borok és termőhelyek újrafelfedezésének és megismertetésének közvetlenül is részese lehessek. A szakmai alapokat részben Budapesten, a Kertészeti Egyetemen, részben az Egyesült Államokban, Franciaországban és Nagy-Britanniában szereztem meg. 1993-tól vettem részt Tokaj-Hegyalja életében különböző külföldi tulajdonú borászatok elindításában és működtetésében vállalt feladatokkal. Vállalkozásom első évében a sátoraljaújhelyi családi gazdaságunk szőlőterületéről, pincénk hagyományos eszközeivel készítettem bort. A következő években Tokaj-Hegyalja különböző részein vásároltam szőlőterületeket. Tokajban a Szerelmi, Mádon a Veres, Rátkán a Közép-hegy és Bodrogkeresztúron a Kakas, valamint Lapis-dűlőkben. Jelenleg 5 település határában, 7 dűlőben, közel 7 hektáron gondozok szőlőskerteket. Tokaj belvárosában, egy 1790-ben épült műemlék ház pincéjében erjesztem és érlelem boraimat. Lehetőségeimet kihasználva törekszem a különböző dűlőkből dűlőszelektált tételeket készíteni. Boraimat három változatban készítem, melyeken keresztül legtisztábban közvetíthető véleményem szerint az az egyediség, mely a borvidéket jellemzi. Ezek a száraz borok, a Főborok és az Aszúborok. A szőlők szélsőséges hozamkorlátozásával, a lehető legpontosabb érettség megértésével, a termőhelyek változatosságának és gazdagságának megmutatásával próbálom támogatni Tokajt, a világ bortérképére való visszakerülésében.


Részletek

Ezeket is ajánljuk

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!