A pincészet borbemutatása
A pécsi kutatóintézetben van egy kb. 500 tőkés törzsállomány, a Tolna-Borház Kft. az első nagyüzemi termelő. Teljesen rezisztens, az 5 éves ültetvény még nem igényelt lisztharmat és peronoszpóra elleni permetezést, ezért akár biobor. A bogyó még érett állapotában is zöldborsó jellegű. Jelen esetben 2013.08.17-én 19,9 mustfokosan volt a szüret. A Jázmin borról: teljesen reduktív erjesztés 14-15 Celsius-fokon. Tartályos erjesztés. Szénsavazva került a palackba. A nemesítőjét, Kozma Pált a bor illata a jázmin illatára emlékeztette ezért kapta ezt a nevet. A Jázmin fajtajelölt Kozma Pál rezisztencianemesítő programjából származik! A Jázmin fajtajelöltet a Petra és a Bianca fajták 1986-ban történt keresztezéséből állították elő. Petra: a Vitis amurensis kelet-ázsiai faj felhasználásával állították elő a kunbarát fajtát, amelynek a pinot noir továbbkeresztezésével született meg a Petra szőlőfajta (SK 77-5/3). Nemesítője Petár Cindric. Ez a fajta a Jázmin egyik szülője. Kiemelt fagytűrő képességű, rendszeresen sok cukrot termel, szép, muskotályos illatú bor készíthető belőle. Jó peronoszpórarezisztenciájú, rothadásra nem hajlamos, de lisztharmatra érzékeny fajta. Bianca: a másik szülő a Bianca volt, amelyet Csizmazia József és Bereznai László nemesítettek Egerben az SV 12375 (észak-amerikai szőlőfajok és a Vitis vinifera keresztezéseiből származó összetett hibrid) és a bouvier keresztezésével. Korai érése, fagytűrése és magas fokú peronoszpóra- és lisztharmat-ellenállósága, versenyképes minősége miatt nemzetközileg is elismert fajta. A Jázmin korai fakadású, igen korai érésű fajta, általában augusztus közepén már szüretelhető. Növekedési erélye közepes, közepes termőképességű fajtajelölt. Korán zsendül, jó cukorfelhalmozó, lelágyulásra nagyon hajlamos. Kiváló peronoszpórarezisztenciájú, jó a lisztharmat-ellenállósága is. Rothadásra nem hajlamos. Kedvező lombszerkezetű, kevés és gyenge hónaljhajtást hoz, rendezett lombozatot nevel, kevés zöldmunkát igényel. Átlagos évjáratban nem igényel kémiai növényvédelmet. A nagyon korai érése, lelágyulásra való hajlama miatt igen korai szüretre kell felkészülni. Az értékek megőrzése érdekében fontos, hogy ne meleg szőlőt dolgozzunk fel, továbbá a gyors feldolgozás, hűtött erjesztés nélkülözhetetlen.
Érlelési információkTartályos feldolgozás. |
Hol vásárolható meg
Telephely és bizonyos esetekben dunántúli kiszállítás.
Tolna Borház bemutatása
A Tolna-Borház Kft nem a vendéglátásra berendezett borászat. Éves borelőállítása 1-1,3 millió liter.