A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Hemina Cuvée

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Hemina Cuvée 2006

Véleményünk szerint

Asszonyos bor, nem valami könnyű kis kaland. Hiszen először ott van az aranyba hajló csillogóan tiszta szín, lassú lecsurgás, majd az illatok és az ízek, amelyek erőteljesen vannak jelen, végül a test és a savak. Egyelőre ugyan még mintha nem lenne készen a hölgy, még kell egy kis idő, hogy megfelelően léphessen a tükör elé, kicsit még uralkodik a fa. Az azonban valószínű, hogy a korábban felsorolt elemek miatt nem telik el sok idő, és megfordít majd pár fejet maga után. Különböző sültekhez ajánlanánk, például borjúhoz.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2007-12-20

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Pannonhalma-Sokoróalja
  • Alkohol %

    13.0 %
  • Palackmennyiség

    19000
  • Ár

    2640 Ft
  • Fajtaösszetétel

    chardonnay: 60%
    pinot blanc: 30%
    olaszrizling: 10%

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2006-os évjáratot a jó évjáratok között tartjuk számon. Különösen igaznak véljük ezt a közép- és kései érésű fajták esetében. Chardonnay és pinot blanc fajtáink a szeptember második felére jellemző kellemes melegben szépen beértek, magas cukortartalmat gyűjtöttek és kellemes harmóniát varázsoltak a bor ízvilágába. A biológiai érésben lévő szőlőfajtákat közvetlenül egymás után szüreteltük, így alkalom nyílott a tisztított mustok összefejtésére, együtterjesztésére is. A must egyharmadát 500 literes hordókba fejtettük, kétharmada pedig klasszikus 228 literes barrique-ban készült. Az erjedés végén a seprőt heti rendszerességgel felkevertük, hogy ezzel alkalmat adhassunk a finomseprő ízanyagainak visszaoldódására. Az almasavbontás december végére befejeződött, amit további 6 hónapos érlelés követett. Júliusban összefejtett borunkat a komplexitás fokozásának érdekében olaszrizlinggel házasítottuk, így alakult ki a véglegesen 60% chardonnay-t, 30% fehérburgundit és 10% olaszrizlinget tartalmazó 2006-os Hemina. A bor nagytestű, érett szőlőjegyeket hordozó borok barátainak lehet kedvence. A már-már töppedt jegyeket sugalló illat-íz-kombináció egészül ki a hordós erjesztés-érlelés finom tölgy- valamint vaníliaízeivel. Az érett jegyekért elsősorban a chardonnay és a pinot blanc párosa felel, míg a bor biztos hátterét az olaszrizling kölcsönzi. Jól érlelhető vastag bor, amelyet elsősorban grillételek, vajas köretek, erdei gombák vagy akár szarvasgombás étkek mellé ajánlunk.

Érlelési információk

1/3-arányban nagyfahordós érlelés 2/3-arányban kisfahordós érlelés

Hol vásárolható meg

Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!