A weboldal 320px-es felbontás alá nincsen optimalizálva.

Kérjük tekintse meg nagyobb felbontású eszközről oldalunkat!
Menü
Pannonhalmi Rajnai Rizling

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pannonhalmi Rajnai Rizling 2006

Véleményünk szerint

A halvány aranysárga bor illata meglehetősen komplex különböző dolgokat hívva elő az őt kóstolókból. Persze a legtöbben egy édes-gyümölcsös illatot említenek, de felbukkannak még fűszeresebb jegyek, mint a bodza vagy a gyömbér és a vaj is. A döntő ízélményt a frissítő savak adják, amelyek idővel egy hosszú minerális és kellemesen kesernyés utóíznek adnak helyet. Pirított fenyőmaggal és csirkével gazdagított, tejszínes mártással tálalt tésztához szívesen megkóstolnánk, de valószínűleg jól menne egy kis friss citromlével lespriccelt fehér húsú halhoz is.

  • Értékelésünk

A kóstolás dátuma: 2007-12-10

  • Típus

    Száraz
  • Borvidék

    Pannonhalma-Sokoróalja
  • Alkohol %

    12.0 %
  • Palackmennyiség

    25000
  • Ár

    1860 Ft
  • Fajtaösszetétel

    rajnai rizling: 100%
    egyéb: A szőlőt bogyózás-zúzás után azonnal vákuum-préseltük, hogy a mustoxidáció lehetőségét kizárva, fajtajelleges ún. „acélos rizlingbort” készíthessünk acéltartályban.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet borok ingyenes szállítással

A pincészet borbemutatása

A 2006-os évjáratban a Rajnai rizling 3 dűlőből került szüretelésre. Eme három terület Széldomb-Tavaszó-Babszökő, hordozva a talaj jellemző adottságait, három különböző karakterű bor erjesztését tette lehetővé. Az évjáratot jellemző kiegyenlített hőmérsékletű nyár és a hosszú meleg ősz egyedülálló mustösszetételt eredményezett. Lendületes savtartalom biztosítja az ásványos gazdagságot, frissességet, s beérett magas cukortartalom által vált mélyrétegű komplex borrá. A bor pohárba töltve zöldes színvilággal mutatkozik be, mely előjelzi citrusos, grapefruitos illatvilágát. A rizlingborokra jellemző élénk, játékos ízvilág bázisa a markáns savtartalom, amely ez esetben szép ellenpontja a bor testességének. A nagyformátumú, de mégis élénk és friss bor érlelési potenciálja nagy. Jól mutatja azon karakterét, amiért az egyik legismertebb s legközkedveltebb fajtává vált a Pannonhalmi borvidéknek. Bátran ajánlható előételek mellé, salátákhoz, spárgával készült körethez, tengeri halakhoz. Mindemellett könnyebb nyári ételekkel is harmonizál.

Érlelési információk

Reduktív

Hol vásárolható meg

Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben

Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása

A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.


Részletek

Minitanfolyam

Hírlevél

Ha tetszett a cikk iratkozz fel
hírlevelünkre!