A pincészet borbemutatása
A 2006-os évjáratban a Rajnai rizling 3 dűlőből került szüretelésre. Eme három terület Széldomb-Tavaszó-Babszökő, hordozva a talaj jellemző adottságait, három különböző karakterű bor erjesztését tette lehetővé. Az évjáratot jellemző kiegyenlített hőmérsékletű nyár és a hosszú meleg ősz egyedülálló mustösszetételt eredményezett. Lendületes savtartalom biztosítja az ásványos gazdagságot, frissességet, s beérett magas cukortartalom által vált mélyrétegű komplex borrá. A bor pohárba töltve zöldes színvilággal mutatkozik be, mely előjelzi citrusos, grapefruitos illatvilágát. A rizlingborokra jellemző élénk, játékos ízvilág bázisa a markáns savtartalom, amely ez esetben szép ellenpontja a bor testességének. A nagyformátumú, de mégis élénk és friss bor érlelési potenciálja nagy. Jól mutatja azon karakterét, amiért az egyik legismertebb s legközkedveltebb fajtává vált a Pannonhalmi borvidéknek. Bátran ajánlható előételek mellé, salátákhoz, spárgával készült körethez, tengeri halakhoz. Mindemellett könnyebb nyári ételekkel is harmonizál.
Érlelési információkReduktív |
Hol vásárolható meg
Pannonhalmán a Főapátság és a Pincészet ajándékboltjaiban valamint országszerte a Budapest Bortársaság Kft. (www.bortarsasag.hu) által ellátott borszaküzletekben és éttermekben
Pannonhalmi Apátsági Pincészet bemutatása
A pannonhalmi monostor szerzeteseinek életét századokon át nap mint nap végigkísérte a szőlő és a bor, a második világháborút követő államosítások azonban elpusztították a közel ezer évig virágzó apátsági szőlő- és borművelő hagyományt. A közelmúlt változásai által biztosított lehetőséggel élve a Pannonhalmi Főapátság és a MKB Bank Zrt. elhatározta, hogy összefogással visszahozza nemzeti kultúránk e fontos részét. Az apátsági szőlő- és borművelő hagyomány újrateremtése a régi apátsági birtokok egy részének visszavásárlását követően a szőlőtelepítési programmal kezdődött, majd az új pince és borház kialakításával folytatódott, 2004. márciusától pedig már látogatható az újraindított Apátsági Pincészet.
